Νέα NAVTEX από Άγκυρα εντός τουρκικών υδάτων–Τι ανησυχεί την Ελλάδα

 


Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

Νέα NAVTEX εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές για υποθαλάσσιες έρευνες, διάρκειας 6 μηνών (μέχρι τις 21 Ιουνίου), που οριοθετεί όμως περιοχές που βρίσκονται καθαρά, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ωστόσο, αρμόδιοι επιτελείς του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, η Τουρκία, να στείλει πλωτό γεωτρύπανο σε κάποια από τις περιοχές, που ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, με πιθανότερη την περιοχή στο τριεθνές, δηλαδή την περιοχή που περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ασφαλώς και δεν αποκλείεται, μια ακόμη πιο προκλητική απόφαση από την Τουρκία, για γεωτρήσεις εγγύτατα του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Την νέα τουρκική NAVTEX, συνοδεύουν και προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας. Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει “συμπεριφορά καλού γείτονα” με αφορμή της ελληνικές NAVTEX που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες υδρογραφικές υπηρεσίες της Ελλάδας, για την διεξαγωγή ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η “ενόχληση” του Χ. Ακάρ, έγινε πιο συγκεκριμένη, όταν χθες βράδυ, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 προέβησαν σε χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από την βραχονησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες. Πάντως, το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα παραμένει σταθερό. Διάλογος, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης, δεν μπορεί να γίνει με απειλές, εκβιασμούς και παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή, παρά μόνο με απόλυτη προσήλωση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Επειδή όμως η ελληνοτουρκική κρίση, όχι δεν φαίνεται να εκτονώνεται (εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση “συρθεί” σε διάλογο με την Τουρκία, με ατζέντα που θα καθορίσει η Άγκυρα), το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να εντάξει στην δύναμη της Πολεμικής αεροπορίας τα 18 Γαλλικά μαχητικά αεροσκαφών RAFALΕ, εξέλιξη που έχει θορυβήσει την Άγκυρα με τον τουρκικό φιλοερντογανικό Τύπο να έχει “βγει στα κάγκελα”, υποστηρίζοντας, ότι αλλάζει η αεροπορική ισορροπία στον ουρανό του Αιγαίου.

Όπως έγινε γνωστό και ανακοινώθηκε και επισήμως στη Βουλή, τα μαχητικά αεροσκάφη RAFALE θα φτάσουν στην Ελλάδα με πλήρη εξοπλισμό και ανάμεσα τους σύγχρονους πυραύλους που δίνουν μεγάλα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα στις αερομαχίες και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Το Καστελλόριζο

Θα πρέπει ωστόσο, να επισημάνουμε μια υπό διαμόρφωση πραγματικότητα. Η περιοχή, για την διεξαγωγή των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων και βολών με πραγματικά πυρά, όπως οριοθετείται από τις τουρκικές NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, είναι πέρα από το 6 ν.μ. από τις ακτές της Ρόδου και οριακά από τις ακτές της νήσου Μεγίστης, με τέτοιο τρόπο όμως, ώστε, να αποκόπτονται από τον εθνικό κορμό, να διακόπτεται δηλαδή, η συνέχεια της ελληνικής κυριαρχίας στο νοτιανατολικό Αιγαίο, αφού το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου είναι περικυκλωμένο, από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως φυσικά την εννοεί και την οριοθετεί η Τουρκία.

Με εμφανή τον στόχο της Άγκυρας, να γίνει αποδεκτό από την διεθνή κοινότητα, ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου, δεν είναι Αιγαίο, αλλά ανήκει στη Μεσόγειο. Και αυτό έχει τη σημασία του, διότι από τα 1964 η Τουρκία με νόμο έχει καθορίσει 6νμ τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, αλλά 12νμ στη Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του Χάικο Μάας

Δεν θα πρέπει να εξέπληξαν την ελληνική διπλωματία, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Η Γερμανία είναι αντίθετη στο αίτημα της Ελλάδας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μιλώντας στο Deutsche Presse-Agentur (dpa): «Δεν θεωρώ σωστό το αίτημα για εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας. Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε αυτό ενάντια σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ. Είδαμε ότι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ Τουρκία αγόρασε εύκολα πυραύλους από τη Ρωσία επειδή δεν μπορούσε να αγοράσει από τις ΗΠΑ».

Επισημαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επιβολή εμπάργκο σε επιθετικά όπλα, που οι ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), προωθούν στην Τουρκία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και ανέφερε χαρακτηριστικά τα γερμανικής τεχνολογίας υποβρύχια τύπου Τ-214 και το ισπανικής σχεδίασης ελικοπτεροφόρο “Αναντολού”.

Το ελληνικό αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τους ευρωπαίους εταίρους μας, ίσως διότι, η ευρωπαϊκή εξωτερική και εξοπλιστική πολιτική, πόρρω απέχουν από αρχές και αξίες, καθώς υποκύπτουν στη “γοητεία” των πολυποίκιλων κοινών συμφερόντων.

από iskra


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.