Το μεγαλύτερο μυαλό της επιστήμης και οι μεταθανάτιες περιπέτειες του εγκεφάλου του



 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν απασχόλησε πολύ την επιστήμη κατά τη διάρκεια της ζωής του και συνέχισε να το κάνει και μετά από αυτή.

Μόνο που στο περιθώριο της διαμάχης που ξέσπασε με την ανατρεπτική θεωρία του στους κόλπους της θεωρητικής φυσικής, μια άλλη «μάχη» ήταν έτοιμη να ξεκινήσει: το κυνήγι του μυαλού του.

Βλέπετε πριν εγκαταλείψει τον κόσμο τον Απρίλιο του 1955, το φωτεινότερο μυαλό της οικουμένης είχε ξεκαθαρίσει ρητά στους οικείους του ότι δεν ήθελε ο εγκέφαλός του να μελετηθεί. Ζήτησε μάλιστα να αποτεφρωθεί η σορός του.

Μόνο που λίγες μόνο ώρες μετά τον θάνατό του, κάποιος έκλεψε τον εγκέφαλό του. Ξανά, παρά την ξεκάθαρη εκδήλωση της επιθυμίας του.

Όταν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ο Αϊνστάιν γνώριζε πως το τέλος του ήταν κοντά. Κι έτσι ο 76χρονος ενημέρωσε τους γιατρούς με όλη τη διαύγεια που διατηρούσε ως τα στερνά του ότι δεν επιθυμούσε καμία προσπάθεια ανάνηψης.

«Θέλω να φύγω όταν το θελήσω», είπε, «είναι ανούσιο να παρατείνεις τη ζωή τεχνητά. Έχω κάνει το καθήκον μου, είναι ώρα να φύγω. Θα το κάνω με κομψότητα».

Ο Αϊνστάιν πέθανε το επόμενο πρωινό, 18 Απριλίου 1955, από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Κάποιοι ωστόσο δεν θα τον άφηναν να ησυχάσει.

Ο εγκέφαλός του αφαιρέθηκε από το σώμα του και παρέμεινε κρυμμένος σε ένα βάζο στο σπίτι ενός γιατρού και μια πανεπιστημιακή αποθήκη αργότερα.

Κι αν η ζωή του φαινομένου της επιστήμης και της διανόησης είναι επαρκώς εξιστορημένη, οι μεταθανάτιες περιπέτειες και το παράξενο ταξίδι του εγκεφάλου του αξίζουν σίγουρα μια δεύτερη ματιά…

Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.