Ο Τζόνσον... εκδικείται τις Βρυξέλλες



 Γράφει η Θέα Μανούρα

«Ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και όχι με τον ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν κάπως πιο αργά». Τάδε έφη ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στην είδηση ότι η Βρετανία θα άρχιζε τους εμβολιασμούς την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. 
Σε έναν αγώνα δρόμου και γοήτρου επιδόθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποδείξει ότι το Brexit κατάφερε να το απαγκιστρώσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ και, παρακάμπτοντας τον «δυσκίνητο» Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), να πάρει την έγκριση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech και να προχωρήσει στους πρώτους εμβολιασμούς.


Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος θύμιζε στον λογαριασμό του στο Facebook πως ο βρετανικός MHRA έδωσε ήδη την έγκρισή του και πως ο αμερικανικός FDA θα συνεδριάσει για να αποφασίσει σήμερα, 10 Δεκεμβρίου. Το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ο ωκεανός που τους χωρίζει, αλλά για τον καθηγητή του LSE προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα: 


● Γιατί ο EMA δεν μπορεί να ορίσει τη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του FDA; Κανονικά θα μπορούσε και νωρίτερα. Οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία. 
● Γιατί δεν ορίζουν μια σαφή ημερομηνία; «Είμαστε σε πανδημία, δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες» σημείωσε. 
Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει πως η έγκριση των εμβολίων δεν θα γίνει πριν από τις 29 Δεκεμβρίου. Πάντως, η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν είναι η πρώτη Βρετανίδα που έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech και η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου. 
Η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να δώσει το πράσινο φως στον Βρετανικό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν μία κίνηση να μετατρέψει την ήττα του – τα λάθη δηλαδή της κυβέρνησης στη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας – σε νίκη, τονίζοντας πως χάρη στο Brexit οι Βρετανοί θα είναι οι πρώτοι που θα νικήσουν τον κορωνοϊό. 


Την ίδια στιγμή τρέχουν και οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. στη μετα-Brexit εποχή, με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να ελπίζει σε ένα ισχυρό χαρτί ώστε να αποδείξει στον βρετανικό λαό πως με Brexit όλα θα πάνε καλύτερα.

Ο Όρμπαν παρακάμπτει τον ΕΜΑ
Την ίδια στιγμή τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και της αμερικανικής Moderna βρίσκονται σε αναμονή έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για τον λόγο για τον οποίο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V δεν βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής από την Ε.Ε. Η απάντηση είναι πολύ απλή: Παρότι οι Ρώσοι επιστήμονες παρήγαγαν το δικό τους εμβόλιο, και μάλιστα προηγήθηκαν των υπολοίπων εταιρειών, δεν έχουν καταθέσει τον φάκελό τους προς εξέταση στον ΕΜΑ. 
Το Sputnik-V έχει υποβληθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για καταχώριση έκτακτης ανάγκης. Επί του παρόντος όμως δεν βρίσκεται σε διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης από τον ΕΜΑ. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. το Sputnik-V πρέπει να εγκριθεί από τον ΕΜΑ για να μπορέσει να διατεθεί στην αγορά σε οποιοδήποτε κράτος της Ε.Ε. 
Ωστόσο η Ουγγαρία, κράτος - μέλος της Ε.Ε., έδωσε το πράσινο φως ώστε να διενεργηθούν κλινικές δοκιμές και πιθανόν να παραχθεί το ρωσικό εμβόλιο στο έδαφός της. Η συγκεκριμένη κίνηση της Ουγγαρίας είναι πρωτοφανής για την Ε.Ε., δεδομένου πως ένα κράτος - μέλος της προτίθεται να χορηγήσει στους πολίτες του ένα εμβόλιο που δεν έχει ελεγχθεί από τον EMA. 
Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο η κίνηση αυτή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Επιπλέον, όπως γράφτηκε και στο προηγούμενο φύλλο του «Π», η Ρωσία έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για παροχή του εμβολίου της προσπαθώντας να δημιουργήσει τη δική της σφαίρα επιρροής. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η έκφραση που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους περί «φαρμακευτικού εθνικισμού».

Οι εταίροι Ρωσίας - Κίνας 
Καθώς η Δύση δείχνει να κρατάει τα εμβόλια πρωτίστως για τον εαυτό της, η Ρωσία και η Κίνα δείχνουν να χρησιμοποιούν τα δικά τους ως «γεωπολιτικά άρματα» για να ενισχύσουν την επιρροή τους. 
Το Πεκίνο, για παράδειγμα, προσέφερε 1 δισ. δολάρια σε χώρες που δυσκολεύονταν να αγοράσουν εμβόλια για τους πληθυσμούς τους και ενισχύει την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ασία υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με τη Μαλαισία και την Ινδονησία ώστε να αποκτήσουν πρώτες το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac. 
Και ενώ η Ρωσία έχει κάνει το άνοιγμά της στη Λατινική Αμερική, η Κίνα κατάφερε να προσδέσει – έστω και υγειονομικά – στο άρμα της χώρες της Αφρικής υπογράφοντας π.χ. συμφωνία με το Μαρόκο, τη χώρα που θα αποκτήσει πρώτη το εμβόλιο της Sinopharma για να το διοχετεύσει στη συνέχεια, ως εταίρος της Κίνας και παραγωγός πια, στις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες.
Τελικά, η πανδημία αυτή της Covid-19 φαίνεται να μοιάζει με πόλεμο – όχι μόνο λόγω των νεκρών που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ιό.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.