Γρίφος ο απολογισμός της θητείας Μέρκελ



 Γράφει η Θέα Μανούρα

Εγκαταλείπει την καγκελαρία εντός του 2021, αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες

Το 2021 είναι το έτος που θα σημαδευτεί από την αποχώρηση της σιδηράς κυρίας Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική καγκελαρία έπειτα από 16 χρόνια διακυβέρνησης. Παρότι η ίδια θα ήθελε να κάνει μία «ηρωική έξοδο» έχοντας στις αποσκευές της μια νέα Ευρώπη, όπως την οραματίστηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πανδημία της Covid-19 άλλαξε τα σχέδιά της.

Προηγήθηκαν η οικονομική κρίση του 2008 και το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα, το οποίο επηρέασε εν πολλοίς πλήθος ευρωπαϊκών κρατών και μετατόπισε το πολιτικό κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η καγκελάριος με δάκρυα στα μάτια παραδέχτηκε πως η διαχείριση δεν ήταν σωστή, καθώς η χώρα της μετρούσε χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς ημερησίως και το γενικευμένο lockdown πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα. Και μπορεί η Γερμανία να τα καταφέρνει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο θα βαδίσει σε εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο με έναν απολογισμό τον οποίο ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει.

Τα περιοριστικά μέτρα, τα κινήματα των αρνητών του ιού και των αντιεμβολιαστών αργότερα, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και η προσπάθεια για περιφρούρηση της δημόσιας υγείας αποτελούν τομείς που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές. Η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας και των ελευθεριών θα επηρεάσει με κάθε βεβαιότητα και τις εκλογές τη νέα χρονιά.

Πριν από τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν επτά εκλογικές αναμετρήσεις σε ομόσπονδα κρατίδια, οι οποίες θα δείξουν το μέλλον της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη διακυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα σε έξι ομόσπονδα κρατίδια οι πολίτες καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τοπικές κυβερνήσεις.

● Μεταξύ αυτών στη Βάδη - Βυρτεμβέργη τον Μάρτιο, όπου ο τοπικός πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν, πολύ αγαπητός και ο μοναδικός αρχηγός κυβέρνησης στη Γερμανία από το κόμμα των Πρασίνων, βάζει πάλι υποψηφιότητα.

● Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκλογές στη Θουριγγία. Ο τοπικός πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο είναι ο μοναδικός αρχηγός κυβέρνησης από το κόμμα Αριστερά (Die Linke).

● Στη Σαξονία - Άνχαλτ οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Ιούνιο.

Σε μία προσπάθεια απολογισμού της διακυβέρνησης Μέρκελ θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει την πυγμή και την πειθαρχία της, αλλά και την επιμονή της στη διαχείριση κρίσεων, τόσο οικονομικών (οικονομική κρίση, Brexit) όσο και κοινωνικών – όπως το μεταναστευτικό – και αρκετοί αναλυτές τής χρεώνουν την άνοδο της Ακροδεξιάς και την ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τουλάχιστον σε κρατίδια της ανατολικής πλευράς.

Η προεδρία της Ε.Ε.

Η θητεία της Μέρκελ επισφραγίστηκε και από την εξάμηνη γερμανική προεδρία στην Ε.Ε. «Αισθάνομαι ανακούφιση» ήταν τα λόγια της μετά το πέρας της τελευταίας συνόδου κορυφής.

Έπειτα από εβδομάδες επίπονων διαβουλεύσεων η γερμανική προεδρία είχε καταφέρει να βρεθεί κοινός παρονομαστής στα μείζονα ζητήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού για τον έλεγχο του κράτους δικαίου στις χώρες της Ε.Ε.

Η Μέρκελ επιστράτευσε όλες τις διαπραγματευτικές της ικανότητες για να μεταπείσει Πολωνία και Ουγγαρία να αποσύρουν τα επαπειλούμενα βέτο τους. Η συμφωνία επί του προϋπολογισμού σε συνάρτηση με το ταμείο ανάκαμψης, με συνολική δύναμη πυρός 1,8 τρισ. ευρώ, είναι ασφαλώς η μεγάλη επιτυχία του γερμανικού εξαμήνου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Ε.Ε. θα είχε διολισθήσει σε μια βαθιά κρίση.

Ωστόσο η γερμανική προεδρία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σε όσα αφορούν την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η δε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία προσέκρουσε στο βέτο της Βουλγαρίας, ενώ οι προγραμματισμένες σύνοδοι με την Κίνα και την Ένωση Αφρικανικών Χωρών ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Η επόμενη μέρα

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ένα σταθερό ποσοστό γύρω στο 35%, επομένως ο νέος αρχηγός του θα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος νέος καγκελάριος.

Ωστόσο, η διακυβέρνηση της Γερμανίας θα εξελιχθεί σε γρίφο, καθώς την επόμενη μέρα των εκλογών η CDU θα ψάχνει να βρει συγκυβερνήτη. Η συνεχής πτώση των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις και η θεαματική άνοδος των Πρασίνων – κυβερνούν σε διάφορα κρατίδια – ίσως φέρουν αλλαγή πολιτικού μείγματος στο κυβερνητικό σχήμα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όχι μόνο εμφανίζει πτωτική τάση στις δημοσκοπήσεις, αλλά δίνει την εντύπωση ενός κουρασμένου κόμματος ύστερα από δύο θητείες στον μεγάλο συνασπισμό υπό τη Μέρκελ. Στη θέση του θα μπορούσαν να είναι οι Πράσινοι, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Ο Μάρκους Ζέντερ από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) προειδοποίησε ωστόσο τους οπαδούς της ότι δεν θα πρέπει να θεωρούν βέβαιη μια συγκυβέρνηση με τους Πράσινους.

Η AfD, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή Βουλή, έχει υποστεί μείωση των ποσοστών δημοτικότητας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας και το ψάρεμα ψηφοφόρων στα κινήματα των αρνητών θα μπορούσαν να συνεισφέρουν νέους ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση η πανδημία και η διαχείρισή της θα παραμείνουν και το 2021 το πιο σημαντικό θέμα, καθώς αγγίζουν όλα τα επίπεδα πολιτικής, από το τοπικό μέχρι το παγκόσμιο στερέωμα.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.