Ποιο είναι το πηγάδι του Αχιλλέα και ο μύθος για τα άλογά του



 Τα παράξενα μέρη της Ελλάδας που μπλέκουν ιστορία και μύθο είναι πολλά και διασκορπισμένα παντού στη χώρα. Ένα από αυτά είναι και το πανάρχαιο πηγάδι του Αχιλλέα. Βρίσκεται στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά. Είναι μια τοποθεσία που ενδεχομένως δεν έχεις ακούσει ποτέ στη ζωή σου. Ήρθε η ώρα να τη μάθεις. Σε αυτό το μέρος λέγεται πως εκτυλίχθηκαν στιγμές της αρχαιότητας με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα και τη Βρισηίδα.

Πρόκειται για ένα πηγάδι χιλιάδων ετών το οποίο θα το συναντήσεις πολύ κοντά στην παραλία των Βατερών στο χωριό Βρίσα. Αλλά ακόμη και αυτό το χωριό δεν έχει τυχαίο όνομα. Αποτελεί, σύμφωνα με την ιστορία τον οικισμό που ήρθε στη ζωή η Βρισηίδα, η αγαπημένη, δηλαδή σκλάβα του Αχιλλέα από την οποία φέρει το όνομά του. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Αχιλλέας κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου σκότωσε τον σύζυγό της, βασιλιά της Λυρνησσού. Έτσι κατάφερε να την πάρει αιχμάλωτη μαζί του στην Τροία.

Το πηγάδι στη Λέσβο και ο μύθος…

Ο μύθος, λοιπόν, αναφέρει ότι σε εκείνο το πηγάδι ο Αχιλλέας έδινε νερό στα άλογά του. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Αναφερόμενος στη Βρισηίδα, ο Όμηρος την περιέγραφε ως «ικέλη χρυσέη Αφροδίτη». Αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Αγαμέμνονα. Όταν έγινε μια συνέλευση  πολιορκητών στον Τρωικό Πόλεμο, ο Αγαμέμνονας υποχρεώθηκε να επιστρέψει τη σκλάβα του, Χρυσηίδα, στον πατέρα της. Τότε, ο βασιλιάς των Μυκηνών ζήτησε ως αντάλλαγμα τη Βρισηίδα. Και το έκανε αφού έστειλε τους αγγελιαφόρους του και πήραν τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα.

Αυτό ήταν το γεγονός που έκανε τον Αχιλλέα να εξοργιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν να αρνηθεί να πολεμήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η αντίδραση αποτελεί τον θυμό, δηλαδή είναι η «μήνις» του Αχιλλέα που αποτελεί το θέμα της Ιλιάδας του Ομήρου. Με αυτή την αποχή του Αχιλλέα ήρθε και η υποχώρηση των Ελλήνων στη μάχη και ο θάνατος του φίλου του, Πατρόκλου. Ο Αγαμέμνονας αναγκάστηκε να επιστρέψει τη Βρισηίδα και ο Αχιλλέας μπήκε και πάλι στη μάχη.

Όταν ο Αχιλλέας πέρασε από το νησί της Λέσβου, αποφάσισε να κάνει μια στάση. Έδεσε, τότε, τα πλοία του και μαζί με τους Μυρμιδόνες άρχισαν να αναζητούν τροφή και νερό. Και εδώ συνδέεται και το πηγάδι του Αχιλλέα. Λέγεται πως αυτό ακριβώς το πηγάδι ήταν το σημείο που ξεδίψασαν και πότισαν τα άλογα τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Τροία.

Αν βρεθείς εκεί κάποια στιγμή, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για ένα κυκλικό πηγάδι το οποίο βρίσκεται κοντά σε ένα φυσικό λιμάνι. Εκεί παλιότερα υπήρχε ο τελευταίος αρχαίος ναός του Διονύσου του Βρησαγενούς Ερείπιά του σώζονται μέχρι σήμερα. Ο μύθος, μάλιστα, αναφέρει ότι ο ναός δημιουργήθηκε από τον πρώτο οικιστή του νησιού, τον Μάκαρα. Σκοπός ήταν να τιμηθεί ο θεός του κρασιού, καθώς στην περιοχή αναπτύχθηκε για χιλιάδες χρόνια η καλλιέργεια του αμπελιού.

Μην χάσεις αν βρεθείς στην περιοχή, να ανέβεις στην κορυφή του Αη Λια και να απολαύσεις την πανοραμική θέα!

Πηγή φωτογραφίας: GKARD69

από exploringgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.