"Σκοτεινό χρήμα" πίσω από υποψηφιότητες για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Με μνήμες των σκοτεινών εποχών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της διαπλοκής του 2008-2010 γέμισε η επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, κατά την ακροαματική διαδικασία της υποψήφιας δικαστίνας για το Ανώτατο Δικαστήριο, Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Σέλντον Γουάιτχαους, σε μια αντισυμβατική τοποθέτηση, εξέθεσε την άποψή του για το “σκοτεινό χρήμα” που διορίζει δικαστές, προειδοποιώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι θα μετανιώσουν, αν αποδεχθούν την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρώτο στοιχείο που ώθησε τον Γουάιτχαους, και συμμερίζονται οι Δημοκρατικοί, είναι βεβαίως η επίσπευση της διαδικασίας πριν τις εκλογές ώστε ο Τραμπ να έχει εξασφαλίσει ότι η “υποψήφιά του” θα είναι στη θέση της. Αντίστοιχα όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν απορρίψει τον υποψήφιο του Ομπάμα το 2016, συνεπώς προκύπτει ζήτημα ηθικής τάξης.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στη διαμόρφωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εφόσον η υποψηφιότητα της Μπάρετ επιβεβαιωθεί. «Αυτό που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι στη φήμη και την αξιοπιστία του δικαστηρίου μέσα από τις τρεις τελευταίες υποψηφιότητες άφησε ένα στίγμα που δεν μπορεί να αντέξει το δικαστήριο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής. Πρόκειται για ένα δικαστήριο «όργανο των μεγάλων ειδικών συμφερόντων και θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το επαναφέρουμε».

Όπως ήταν αναμενόμενο, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι στην πραγματικότητα επιδιώκουν αυτό που θέλουν και οι ίδιοι, δηλαδή να «ορίσουν κομματικούς υποψηφίους ώστε να ελέγχουν το δικαστήριο», κατά δήλωση του Τεντ Κρουζ. Μπορεί να μη το λένε ρητά, αλλά είναι δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να εμποδίσουν τη διαδικασία, χωρίς όμως να κατηγορηθούν για τον εκτροχιασμό της.

Το “σκοτεινό χρήμα” και το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Σέλντον Γουάιτχαους, όπως αναφέραμε, δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει ερωτήσεις στην Μπάρετ. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιώντας μια παρουσίαση με κάρτες, περιέγραψε πώς το “σκοτεινό χρήμα” διάφορων παραγόντων επιδιώκει να επηρεάσει τις δικαστικές αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος υπήρξε γενικός εισαγγελέας στο Ρόουντ Άιλαντ και υποστήριζε ανέκαθεν την άποψη ότι υπάρχει ένας ισχυρός νομικός και οικονομικός μηχανισμός με σκοπό την απόκρυψη χρημάτων.

Ο μηχανισμός αυτός αφορά και την Federalist Society, μια μη κερδοσκοπική συντηρητική οργάνωση με μεγάλη επιρροή στο νομικό κόσμο των ΗΠΑ. Μέλος της υπήρξαν αρκετοί δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της Μπάρετ, η οποία συμμετείχε στην οργάνωση την περίοδο 2005-2006 και 2014-2017. Μαζί με τη Federalist Society, οι “συντηρητικοί ακτιβιστές” του Judicial Crisis Network αποτελούν, για το γερουσιαστή, μέρος του δικτύου που επιδιώκει να ελέγξει το Ανώτατο Δικαστήριο, ενισχυόμενοι από την αδρή χρηματοδότηση μεγάλων εταιρειών.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.