Foxconn: Οι ανατριχιαστικές πρακτικές των εργαζομένων που δίνουν ζωή στις συσκευές μας

 


Τα σχολιαρόπαιδα της Κίνας εργάζονται νυχθημερόν για να μπορούν τα συνομήλικά τους στη Δύση να έχουν τις πιο «must» συσκευές -κινητά και κονσόλες- αλλά και να χρησιμοποιούν προωθημένες υπηρεσίες όπως το Amazon Alexa. Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα τεχνολογικά καλούδια των εκατοντάδων ευρώ; Μα τον κολοσσό Foxconn φυσικά και τα ζοφερά παιχνίδια του με την παιδική εργασία.

Τι είναι η ταϊβανέζικη Foxconn; Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών παγκοσμίως και τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία πληροφορικής του πλανήτη (σε τζίρο), ένας πραγματικός γίγαντας στον οποίο απευθύνονται όλοι για να τους φτιάχνει φτηνότερα τα πανάκριβα προϊόντα τους.

Η Foxconn μπήκε στο στόχαστρο του δυτικού Τύπου ήδη από το 2010, όταν μια σειρά από αυτοκτονίες υπαλλήλων της σε εργοστάσιό της στη Σεντσέν, αυτή τη μητρόπολη βόρεια του Χονγκ Κονγκ που είναι ένας από τους οικονομικούς παραδείσους της Κίνας (Ειδική Οικονομική Ζώνη), έφεραν στο φως τις ανατριχιαστικές συνθήκες όπου ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι που δίνουν ζωή στις συσκευές του δικού μας κόσμου.

Οι επικρίσεις για τη Foxconn αλλά και τους συνεργαζόμενους δυτικούς πελάτες της δεν έχουν λείψει όλα αυτά τα χρόνια, μια πρόσφατη αποκάλυψη έφερε ωστόσο και πάλι ταραχή σε πολλούς εκεί έξω.

Τώρα είναι μια σειρά από έγγραφα που διέρρευσαν πέρυσι στο Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας και αφορούν σε μερικές εκατοντάδες σχολιαρόπαιδα της χώρας που δουλεύουν υπερωρίες για να φτιάχνουν τις συσκευές που υποστηρίζουν το σύστημα Alexa της Amazon. Παιδιά 16 χρονών δηλαδή που στρατολογούνται από τον υπεργολάβο της Amazon και εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς.

Όπως αποκάλυψε ο βρετανικός «Guardian» που εξασφάλισε τα ντοκουμέντα για τις παράνομες πρακτικές, όλα γίνονται για να προλάβουν τις προθεσμίες παράδοσης των προϊόντων της Amazon, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία της Κίνας.

Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.