Θράκη: Ένα νέο ζευγάρι Ασπροπάρηδων παρατηρήθηκε στην ανατολική Ροδόπη..


Για πρώτη φορά από το 2007, η ομάδα της Βουλγαρικής Εταιρείας για την Προστασία των Πουλιών (Bulgarian Society for the Protection of Birds) επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός νέου ζευγαριού Ασπροπάρηδων στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας, το οποίο έχει αποκτήσει ήδη νεοσσούς!

Όσον αφορά τον Βορρά έχουμε ακόμη ένα ευχάριστο νέο, καθώς ένα μοναχικό πουλί έχει καταλάβει μια παλιά αναπαραγωγική επικράτεια του είδους. Εκτός αυτού, ακόμη ένα νέο ζευγάρι παρατηρήθηκε σε μια παλιά αναπαραγωγική επικράτεια του είδους στην Ανατολική Ροδόπη.

Έτσι, το 2020 καταγράψαμε τρεις ακόμη ενεργές επικράτειες του παγκοσμίως απειλούμενου γύπα στη Βουλγαρία σε σύγκριση με το 2019. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών επικρατειών είναι 27 και ο αριθμός των νεοσσών είναι 30, με το 85% των ζευγαριών να έχουν αποκτήσει απογόνους. Συγκριτικά, το 2019 ο αριθμός των ενεργών επικρατειών ήταν 24. Τα δύο νέα ζευγάρια βρίσκονται στους δύο πυρήνες του πληθυσμού του είδους στη χώρα -στη Βόρεια Βουλγαρία και την Ανατολική Ροδόπη. Η επικράτεια του ζευγαριού της Ανατολικής Ροδόπης βρίσκεται στην παρυφή του πυρήνα, ενώ κατά το παρελθόν φιλοξενούσε επίσης μια οικογένεια Ασπροπάρηδων.

Ο αρσενικός του νέου ζευγαριού στη Βόρεια Βουλγαρία έχει ένα χρωματιστό δαχτυλίδι με τον κωδικό B14, το οποίο επέτρεψε στην ομάδα της Βουλγαρικής Εταιρείας για την Προστασία των Πουλιών (BSPB) να ανατρέξει στο ιστορικό του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναζήτησης, το πουλί είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό στις 24 Ιουλίου του 2008 από την ομάδα της BSPB σε γειτονική αναπαραγωγική επικράτεια.

Τόσο ο Ασπροπάρης, όσο και άλλα είδη αρπακτικών πουλιών εμφανίζουν έντονη φιλοπατρία, δηλαδή τα πουλιά όταν ενηλικιωθούν επιστρέφουν για να αναπαραχθούν στην ίδια περιοχή όπου γεννήθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ύπαρξη των αναπαραγωγικών επικρατειών στο πέρασμα του χρόνου. Σε αυτήν την περίπτωση, η φωλιά στην οποία εκκολάφθηκε ο Ασπροπάρης «Β14» εξακολουθεί να καταλαμβάνεται, πιθανώς ακόμη και από τους γονείς του.

Ως εκ τούτου, ο «Β14» κατέλαβε την πλησιέστερη γειτονική περιοχή φωλιάσματος, δείχνοντας τον μηχανισμό με τον οποίο στη φύση τα είδη καταλαμβάνουν τις επικράτειες τους και αποκαθιστούν το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Η Ομάδα της BSPB παρακολουθεί το ζευγάρι σε καθημερινή βάση, ώστε να μεγαλώσει με ασφάλεια τους απογόνους του. Μέσω αυτών των ευχάριστων νέων, η οικογένεια των γυπών μας γεμίζει ελπίδα για την αποκατάσταση του είδους στη Βόρεια Βουλγαρία.

Στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε ένα νέο ζευγάρι το οποίο έχει καταλάβει μια παλιά αναπαραγωγική επικράτεια στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ζευγαριών αυξήθηκε σε τέσσερα (4) ζευγάρια, μετά από μια δραματική πτώση του πληθυσμού το 2019, όταν μόνο τρία ζευγάρια είχαν απομείνει σε ολόκληρη τη χώρα.

Και τα τέσσερα ζευγάρια που έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη κατάφεραν να φωλιάσουν επιτυχώς, ενώ συνολικά έξι μικροί Ασπροπάρηδες προετοιμάζονται για το πρώτο τους μεταναστευτικό ταξίδι με προορισμό την Αφρική. 

Στη Δυτική Ελλάδα (Μετέωρα) παρά το γεγονός ότι είχε επιβεβαιωθεί μόνο μια επικράτεια η οποία καταλαμβάνεται από ένα μοναχικό αρσενικό πουλί, η ελπίδα ήρθε μετά από την παρατήρηση ενός νεαρού πουλιού στην περιοχή των Μετεώρων έπειτα από πολλά χρόνια.

Η ομάδα της BSPB εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στους συναδέλφους μας από το ίδρυμα Fund for Wild Flora and Fauna, οι οποίοι μας παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το μοναχικό πουλί που έχει καταλάβει την επικράτεια στην περιοχή του Kotel, όπου βρίσκεται ο συμπληρωματικός σταθμός σίτισης για γύπες, και στον Ivaylo Angelov για τα δεδομένα που μας παρείχε σχετικά με το νέο ζευγάρι στη Βόρεια Βουλγαρία.

Η παρακολούθηση των φωλιών του παγκοσμίως απειλούμενου Ασπροπάρη, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους 20 οργανώσεις και φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

από iellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.