Να πάμε στη Χάγη. Και αν «χάσουμε»;
Γράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου
Εδώ και δεκαετίες, γενιές πολιτικών και δημοσιογράφων εκπαιδεύουν την ελληνική κοινή γνώμη σε μια παραδοχή την οποία κάθε πολίτης οφείλει να επαναλαμβάνει σαν ευαγγέλιο.
«Η Ελλάδα έχει δίκιο σε όλα τα επιχειρήματά της απέναντι στην Τουρκία και -με εξαίρεση ορισμένες τυπικές μικροδιαφορές σχετικά με την υφαλοκρηπίδα- θα θριαμβεύσει όταν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Η παραδοχή αυτή βέβαια γεννά δύο ερωτήματα: Πρώτον, γιατί δεν προσφεύγει; Δεύτερον, τι ακριβώς θα συμβεί στο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο της χώρας αν προσφύγει και δεν δικαιωθεί σε όλα τα αιτήματά της;
Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα ίσως να βρίσκεται σε σειρά αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου το οποίο, όπως θα δούμε, δικαίωσε αρκετές χώρες που παρουσίασαν παρόμοια επιχειρήματα με αυτά της Τουρκίας. Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η αντιπαράθεση της Νικαράγουας με την Κολομβία, η οποία έφθασε ενώπιον του δικαστηρίου στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας και διευθετήθηκε το 2012. Η Κολομβία διέθετε επτά νησιά σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της, τα οποία γειτνίαζαν με τη Νικαράγουα. Τα νησιά αυτά είχαν ακτές μήκους 65 χιλιομέτρων ενώ οι ακτές της Νικαράγουας εκτείνονταν σε μήκος τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων (κάτι που θυμίζει τη σχέση των ελληνικών νησιών με τις τουρκικές ακτές).
Το δικαστήριο αφού αναγνώρισε ότι η Κολομβία ασκεί κυριαρχία στα νησιά, γεγονός που τους πρόσφερε το δικαίωμα χωρικών υδάτων, κλήθηκε να καθορίσει και τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών. Η Κολομβία (όπως κάνει και η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας) ζητούσε να ακολουθηθεί η αρχή της μέσης γραμμής, η οποία θα χώριζε τις διαμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές στη μέση. Η Μπογκοτά δηλαδή ζητούσε να οριστούν ως βάσεις για τον καθορισμό της μέσης γραμμής οι ακτές των νησιών της που βρίσκονταν κοντά στη Νικαράγουα.
Οι βουλές του Δικαστηρίου όμως ήταν διαφορετικές, καθώς ακολουθήθηκε μια διαδικασία τριών σταδίων, η οποία κυριαρχεί πλέον στην επίλυση σχετικών διαφορών. Στο πρώτο στάδιο καθορίζεται μια πρωταρχική γραμμή, η οποία στηρίζεται στη μέση γραμμή. Στο δεύτερο στάδιο όμως η γραμμή αυτή μετατοπίζεται, καθώς λαμβάνονται υπόψη ειδικές περιστάσεις που επικρατούν μεταξύ των δύο χωρών. Και στο τρίτο στάδιο, το δικαστήριο λαμβάνει την τελική απόφαση φροντίζοντας να μην δημιουργείται άνισο αποτέλεσμα για κάποια από τις δύο χώρες.
Διαβάστε την συνέχεια στο sputniknews
Δεν υπάρχουν σχόλια: