Η τελευταία ευκαιρία του Τραμπ - Φόρεσε μάσκα και «ψαλίδισε» τη διαφορά από τον Μπάιντεν


Γράφει η Θέα Μανούρα

Άφησε το πορτοκαλί μαλλί, φόρεσε μάσκα και «τσίμπησε» στις δημοσκοπήσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δέχεται πυρά τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους του όσο και από τον αμερικανικό λαό, κυρίως για τις αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας Covid-19.


Μόλις ο Αμερικανός Πρόεδρος φόρεσε μάσκα και σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά του, ακολουθώντας τις οδηγίες των επικοινωνιολόγων, ανέβασε τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις μειώνοντας τη διαφορά με τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του «Fox News», το φαβορί των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν, προηγείται με οκτώ μονάδες έναντι του Αμερικανού Προέδρου, όταν οι αμέσως προηγούμενες σφυγμομετρήσεις τον εμφάνιζαν ακόμη και 15 μονάδες μπροστά. 



Όσον αφορά την οικονομία, μολονότι ο Τραμπ θεωρείτο ότι είχε λάβει μέτρα ενίσχυσής της πριν από το lockdown, μόνο το 44% των ερωτηθέντων στηρίζει τις επιλογές του, ενώ το 51% θα προτιμούσε τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι. Στο μεταξύ άλλη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα στηρίξει τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το 40% τον Τραμπ.

Τα έβαλε με τα νούμερα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters o Τραμπ δήλωσε ότι δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν προβάδισμα του Μπάιντεν. «Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι έξυπνοι και δεν πιστεύω ότι θα εκλέξουν έναν άνδρα που είναι ανίκανος. Και δεν εννοώ ότι είναι ανίκανος εξαιτίας κάποιας ασθένειας από την οποία πάσχει τώρα. Εννοώ ότι είναι ανίκανος εδώ και 30 χρόνια. Όλα όσα έκανε ήταν κακά. Η εξωτερική πολιτική του ήταν μια καταστροφή» συνέχισε σε πολύ σκληρό τόνο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επικρίνει συχνά τις επιδόσεις του Μπάιντεν ως γερουσιαστή και ως αντιπροέδρου των κυβερνήσεων του Μπαράκ Ομπάμα. 



Και επειδή η κατάσταση που διαμορφώνεται φαίνεται πως δεν αρέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο, έφτασε ακόμα και στο σημείο να αμφισβητήσει a priori τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι με την επιστολική ψήφο – η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ψηφοφόρους λόγω της πανδημίας – υπάρχει το ενδεχόμενο για νοθεία στις επικείμενες εκλογές, αφήνοντας αιχμές ακόμη και για μη αποδοχή των αποτελεσμάτων της εκλογής. 

Σταθερή η κόντρα με τον Φάουτσι

Και μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να πείστηκε τελικά να φορέσει μάσκα, δηλώνοντας πως κανείς δεν είναι περισσότερο πατριώτης από τον ίδιο, ωστόσο η κόντρα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο για την πανδημία δρ Άντονι Φάουτσι μαίνεται. Οι σύμβουλοι του Τραμπ προσπάθησαν, πριν από λίγες ημέρες, να υπονομεύσουν τον λοιμωξιολόγο και σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε θέματα πανδημίας και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στο πρόσωπό του, «διαρρέοντας» ανωνύμως σε ΜΜΕ κάποιες δηλώσεις του, από την αρχή της πανδημίας, οι οποίες, μετέπειτα, αποδείχθηκαν ανακριβείς. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η υποβάθμιση του κινδύνου μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής της καθημερινότητας των Αμερικανών πολιτών, δηλώσεις διαστρεβλωμένες που αποδόθηκαν στον επικεφαλής λοιμωξιολόγο. 



Και για του λόγου το αληθές, σε συνέντευξή του ο δρ Φάουτσι κατέστησε σαφές ότι μόνον λίγες Πολιτείες ελέγχουν την πανδημία, ενώ καταλήγοντας είπε ότι «ως χώρα, αν συγκριθούμε με άλλες, δεν πιστεύω ότι τα πηγαίνουμε καλά». Αντιθέτως, ο Πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την υγειονομική απειλή με ανυπόστατους ισχυρισμούς τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας. Εξάλλου, τα νούμερα των ΗΠΑ, τόσο σε κρούσματα όσο και σε νεκρούς από κορωνοϊό, δεν λένε παρά μόνο την αλήθεια.

Ρατσισμός και φυλετικές διακρίσεις

Σε μία χειμαρρώδη συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, o Τραμπ αναφέρθηκε στα φαινόμενα ρατσισμού αλλά και τις αντιδράσεις από το κίνημα Black Lives Matter που αναζωπυρώθηκε μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να δώσει χάρη στο λευκό ζευγάρι που καταδικάστηκε καθώς σημάδευε διαδηλωτές με όπλα, βίντεο το οποίο ανήρτησε ακόμα και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι σημάδεψε με όπλα κυρίως τους Αφροαμερικανούς διαδηλωτές που πέρασαν από τον ιδιωτικό δρόμο στον οποίο βρίσκεται η έπαυλή τους διότι ένιωσε ότι απειλείται και τόνισε ότι έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται την περιουσία του. 



Ο Τραμπ υπερασπίστηκε ακόμη τη χρήση της σημαίας της Συνομοσπονδίας, δηλώνοντας πως για πολλούς ανθρώπους δεν είναι ρατσιστικό σύμβολο, και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν προσβάλλεται από τη χρήση της, ενώ τη χαρακτήρισε «περήφανο σύμβολο». Σημειώνεται πως λίγες μέρες πριν, με εντολή του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, επιβλήθηκε η de facto απαγόρευση της σημαίας του Νότου, γνωστή και ως Οld Dixie, σε οποιαδήποτε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, υπό τον φόβο ξεσπάσματος φυλετικών εντάσεων. 

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.