Βραζιλία με κρίση, κορωνοϊό και… Μπολσονάρο - Συνεχής πτώση δημοτικότητας για τον ακροδεξιό Πρόεδρο


Γράφει η Θέα Μανούρα

Κραδαίνοντας το αποτέλεσμα του τεστ για τον νέο κορωνοϊό και ένα κουτί υδροξυχλωροκίνη ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ανακοίνωσε πως ανέρρωσε από τη νόσο. Η νοτιοαμερικανική χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Στη Βραζιλία περισσότεροι από 2,4 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 87.000.


Ο Μπολσονάρο βρέθηκε θετικός τρεις φορές αυτόν τον μήνα στις εξετάσεις για τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής διάγνωσης στις 7 Ιουλίου. Σε φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπολσονάρο εμφανίζεται με ένα κουτί υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας που ο ίδιος θεωρεί ως «πανάκεια» για την ανάρρωσή του, παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. 
«Σε εκείνους που κραυγάζουν κατά της υδροξυχλωροκίνης, αλλά δεν παρουσιάζουν εναλλακτικές λύσεις, λυπάμαι που θα τους πω ότι τα πάω πολύ καλά, αφού το χρησιμοποιώ και, Θεού θέλοντος, θα ζήσω πολύ περισσότερο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σε απομόνωση

Έκτοτε, βρίσκεται σε μερική απομόνωση στην προεδρική κατοικία, συμπληρώνοντας την επίσημη ατζέντα του με βιντεοδιασκέψεις. Ο Μπολσονάρο παραδέχθηκε σε βίντεο που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα ότι ένιωθε «άσχημα, φυλακισμένος εδώ μέσα». Ωστόσο, ο ακροδεξιός Πρόεδρος, ο οποίος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον φονικό ιό ως μια απλή γριπούλα, πλήρως ανεύθυνος, εντοπίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης περιστασιακά σε εξωτερικούς χώρους, «σπάζοντας» την καραντίνα. Αρνείται επίμονα να πάρει στα σοβαρά την πανδημία και αποκαλεί όσους φορούν μάσκες «ομοφυλόφιλους». 
Φωτορεπόρτερ τον απαθανάτισαν να οδηγεί μοτοσυκλέτα στους κήπους του προεδρικού μεγάρου, όπου σταμάτησε για να συνομιλήσει με κηπουρούς και καθαριστές που μάζευαν φύλλα. Έχει δεχθεί επίσης σκληρή κριτική στη χώρα του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία και ειδικότερα για το σκεπτικό του όσον αφορά την επικινδυνότητα του ιού. 



Πολλές φορές έχει εμφανιστεί σε συγκεντρώσεις χωρίς να φοράει μάσκα και κάνει χειραψίες με υποστηρικτές του, παρά τους κυβερνητικούς κανόνες που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις και να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό. Ενδεικτικό της επιμονής του είναι το γεγονός πως, αφού είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, μιλώντας προς δημοσιογράφους αφαίρεσε τη μάσκα του.

Όπου φτωχός και η μοίρα του

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος έχει ήδη χάσει δύο υπουργούς Υγείας από τότε που ξεκίνησε η κρίση και σήμερα η πανδημία βρίσκεται στα χέρια ενός στρατηγού στρατού χωρίς ειδική γνώση του θέματος, αλλά πιστού στο δόγμα Μπολσονάρο ότι ο κορωνοϊός δεν είναι σοβαρός. 
Ο ιός έφτασε στη Βραζιλία από τις πλουσιότερες οικογένειες, αλλά τα θύματα είναι φτωχοί. Σε μόλις έναν μήνα οι φτωχότερες γειτονιές στην πόλη του Σάο Πάολο σημείωσαν αύξηση 228% των θανάτων από την Covid-19, αριθμός πολύ υψηλότερος από ό,τι σε πλούσιες γειτονιές. Αυτή είναι η πραγματικότητα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ η κατάσταση στις φαβέλες είναι ακόμα χειρότερη.



Και πώς να εφαρμοστούν άλλωστε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και καραντίνας σε μια κοινωνία ανισοτήτων, φτώχειας, με προβλήματα στέγασης και έλλειψη νοσοκομειακής περίθαλψης. Προβλήματα βέβαια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι «φτωχοδιάβολοι» στις φαβέλες. Επιπλέον, η συρρίκνωση της οικονομίας λόγω Covid-19 είναι ακόμα πιο σκληρή για τα φτωχότερα στρώματα. Σχεδόν οι μισοί Βραζιλιάνοι εργαζόμενοι δουλεύουν «μαύρα» ή είναι αυτοαπασχολούμενοι και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό τους αναγκάζει να αναζητήσουν οποιαδήποτε εργασία και εισόδημα, και επομένως να πάρουν περισσότερα ρίσκα με αποτέλεσμα την υπερμετάδοση του ιού. 

Πτώση δημοτικότητας

Στη Βραζιλία οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας κάλεσαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει την κυβέρνηση του Προέδρου Μπολσονάρο σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας. Μια ομάδα που εκπροσωπεί πάνω από ένα εκατομμύριο του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης παρέδωσε φάκελο αποδεικτικών στοιχείων στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι η κυβερνητική αμέλεια έχει συμβάλει στον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει απαντήσει στην καταγγελία. 
Ο ακροδεξιός Πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος και με πτώση της δημοτικότητάς του. Τα σκάνδαλα με πρόσωπα της οικογένειάς του, η περιβαλλοντική νομοθεσία, η αποψίλωση του Αμαζονίου, η μεταχείριση των αυτόχθονων πληθυσμών και, τελευταία, η διαχείρισή του στην πανδημία έχει βυθίσει το ποσοστό τού κυβερνώντος κόμματος, με πολιτικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η χώρα εισέρχεται εκ νέου σε μια βαθιά πολιτική κρίση. 
Σήμερα περίπου το 50% του πληθυσμού απορρίπτει ανοιχτά την κυβέρνηση και μόνο το 25% έχει θετική εκτίμηση. Μέσα σε αυτό το 25% υπάρχει, ωστόσο, ακόμη ένα 15% των πιο ενεργών και φανατικών οπαδών του Μπολσονάρο. Έχει ευρεία υποστήριξη στη βάση της στρατιωτικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, στις υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας και μεταξύ των παράνομων παραστρατιωτικών ομάδων που υπάρχουν κυρίως στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Έχει επίσης την υποστήριξη αρκετών δεξιών νεο-Πεντηκοστιανών Ευαγγελιστών ηγετών, που έχουν σημαντική επιρροή σε ορισμένα λαϊκά στρώματα, αλλά και σε ιδιοκτήτες εταιρειών που ορέγονται την εκμετάλλευση του Αμαζονίου. 
Πάντως, ο λαός βρίσκεται στον δρόμο πραγματοποιώντας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.