Το χωριό της Χίου που φημίζεται ως η γενέτειρα του Ομήρου


Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη Χίο με το πολύτιμο «δάκρυ» της, την περίφημη Μαστίχα Χίου, και τα διάσημα Μαστιχοχώρια της στο νότιο τμήμα του νησιού.
Στη βόρεια πλευρά της, ωστόσο, βρίσκονται εξίσου όμορφα χωριουδάκια, που στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου και ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Ένα από αυτά είναι και η Βολισσός, σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη του νησιού.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο, το οποίο ξεχωρίζει για την ένδοξη ιστορία του, καθώς φημολογείται εντόνως ότι πρόκειται για την γενέτειρα του Ομήρου.
Η Βολισσός είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, ένα αμυντικό οχυρό σε σχήμα τραπεζίου με έξι πύργους, που χρονολογείται από την εποχή του μεσαίωνα. Μάλιστα, εικάζεται ότι χτίστηκε από τον Βελισάριο, τον στρατηγό του Ιουστινιανού.
Στενά λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα αρχοντικά και παλιά σπίτια προσδίδουν ιδιαίτερη γραφικότητα στο χωριό, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει ανεμόμυλους και βυζαντινές εκκλησίες. Ο βασικός ναός της Βολισσού είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού συναντά κανείς και κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου.

από newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.