Η διασημότερη ελληνική παραλία των 60s που τη μάθαμε από τους… ξένους


Λένε πως οι σπηλιές τραγουδάνε ακόμα σε μια από τις θρυλικότερες ακτές της χώρας μας, τα τιμημένα Μάταλα.

Μυθικών διαστάσεων σήμερα, τα Μάταλα είναι ακριβώς εκείνο το είδος της ιστορίας που συναντιούνται σε ίσες δόσεις η πραγματικότητα και το φανταστικό, η αλήθεια και ο αστικός μύθος.

Οι δεκαετίες που μας χωρίζουν άλλωστε από την εποχή που τα Μάταλα ήταν «κάτι», ένα σωστό παγκόσμιο φαινόμενο δηλαδή, έχουν γιγαντώσει στις συνειδήσεις μας αυτό το άγνωστο ψαροχώρι της Κρήτης που καταλήφθηκε από τα παιδιά των λουλουδιών κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 και ξεπήδησε παραμύθι.

Ένα παραμύθι που, λόγω των παραισθησιογόνων, είχε ακόμη και δράκο! Όπου δράκος εδώ ο Νίξον, που ο δημοφιλής αστικός μύθος θέλει να κυνηγά στις σπηλιές των Ματάλων τους ανυπότακτους Αμερικανούς, που προτίμησαν να ζουν ως χίπις παρά ως στρατιώτες στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Για τέτοια πράγματα μιλάμε κάθε που προφέρουμε τη λέξη «Μάταλα».

Ο παλιός μύθος έχει όμως μια φωτιά που σιγοκαίει ακόμα στα σωθικά του. Η θάλασσα, οι σπηλιές και οι ψαροταβέρνες στέκουν εξάλλου ακόμα εκεί και όλα είναι πρόθυμα να διηγηθούν όσα συνέβαιναν άλλοτε στο γραφικό χωριό του δήμου Φαιστού, εκεί στη νότια ακτή του Ηρακλείου.

Εκεί που κάποιοι αναζήτησαν την επίγεια ουτοπία με τραγούδι, κιθάρες και διονυσιακές γιορτές…

Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.