Οι κινητοποιήσεις φέρνουν μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ


Γράφει η Κορίνα Βασιλοπούλου

Η Αμερική θέλει αλλαγή. Το ζητά τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της, εκείνο που συνεχίζει να διαδηλώνει κατά του ρατσισμού και της βίας καθώς μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Μια δολοφονία που έγινε θρυαλλίδα για τις τεράστιες κοινωνικές κινητοποιήσεις αλλά και κοινωνικές εξελίξεις, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται έως και φίλια πυρά για τις ακροδεξιές κορόνες του, στα όρια της συνταγματικής εκτροπής.
Καθώς χθες αναμενόταν να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Φλόιντ γονατίζοντας πάνω στον λαιμό του, και στο Χιούστον του Τέξας γινόταν η τελευταία δημόσια εκδήλωση μνήμης για τον άτυχο άντρα ενόψει της σημερινής κηδείας του, στο Κογκρέσο δρομολογούνταν εξελίξεις που ίσως να μην είχαν συμβεί αν δεν είχαν προηγηθεί όλα τα παραπάνω.

Απαγόρευση λαβών



Η Νάνσι Πελόζι, μαζί με άλλους 12 βουλευτές γονάτισαν στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, τηρώντας σιγή επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο ακριβώς κράτησε το μαρτύριό του στα χέρια των αστυνομικών
AP Photo / Manuel Balce Ceneta
Οι Δημοκρατικοί υπέβαλαν και στα δύο Σώματα νομοσχέδιο για ριζική μεταρρύθμιση στους κόλπους της αστυνομίας. Ο «Νόμος για τη Δικαιοσύνη και την Αστυνόμευση 2020» προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που διαπράττουν υπερβάσεις εξουσίας, τη διευκόλυνση στην άσκηση νομικών διώξεων σε βάρος αστυνομικών και την απαγόρευση της χρήσης επικίνδυνων λαβών κατά τη σύλληψη που ενδέχεται να επιφέρουν τον θάνατο, όπως στην περίπτωση του Φλόιντ.
Προηγουμένως, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, μαζί με άλλους 12 βουλευτές γονάτισαν στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, τηρώντας παράλληλα σιγή επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Οσο ακριβώς κράτησε και το μαρτύριό του στα χέρια των αστυνομικών.
Το δε νομοσχέδιο που υπέβαλαν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή όπου έχουν την πλειοψηφία, όχι όμως και από τη Γερουσία όπου υπερτερούν οι Ρεπουμπλικανοί. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη ριζική αναμόρφωση της αστυνομίας δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Καθώς τα συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και τα αιτήματα ακόμα και για τη διακοπή της χρηματοδότησής της κυριαρχούν στις διαδηλώσεις, εννέα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Μινεάπολης, δηλαδή η πλειοψηφία, δήλωσαν την Κυριακή ότι σκοπεύουν να ξηλώσουν την αστυνομία της πόλης, χωρίς ωστόσο να δώσουν λεπτομέρειες για τις μεθόδους ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η απόφαση αυτή πάντως βρίσκει αντίθετο τον δήμαρχο Τζέικομπ Φρέι, ο οποίος δήλωσε στο ABC News ότι είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του σώματος, όχι όμως και του γενικού ξηλώματος. Ολα τα τελευταία γεγονότα είναι ό,τι πρέπει για να κάνουν έξαλλο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαναλαμβάνει συνεχώς το μάντρα «νόμος και τάξη».
«Αυτό τον χρόνο είχαμε τον χαμηλότερο καταγεγραμμένο αριθμό εγκλημάτων στην ιστορία της Χώρας και τώρα οι Ριζοσπάστες Αριστεροί Δημοκράτες θέλουν να κόψουν κονδύλια από την Αστυνομία μας και να την εγκαταλείψουν. Με συγχωρείτε, εγώ θέλω ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑΞΗ!», έγραψε χθες φουριόζος στο τουίτερ.

Γενναία ήττα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ήδη υποστεί μια γενναία ήττα μετά το «άδειασμα» από τον υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ και το Πεντάγωνο στο αίτημά του για χρήση του στρατού για την καταστολή των βίαιων επεισοδίων. Την Κυριακή μάλιστα ανακοίνωσε -μάλλον με μισή καρδιά- πως έδωσε εντολή στην Εθνοφρουρά να ξεκινήσει τη σταδιακή αποχώρηση των μελών της από την Ουάσινγκτον, καθώς, κατά την κρίση του, «όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο».
Ρεπορτάζ του Reuters μάλιστα αποκάλυψε σχέδιο του Τραμπ για ανάπτυξη 10.000 στρατιωτών στην Ουάσινγκτον. Κάτι που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συζητήθηκε σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Δευτέρα, αλλά προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση τόσο του υπουργού Αμυνας όσο και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μάιλι.
Οι πρωτοφανείς προθέσεις και δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν επιθέσεις και από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, μίλησε για «παρέκκλιση από το αμερικανικό Σύνταγμα» και δήλωσε ότι στις εκλογές θα ψηφίσει τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.
Τη στάση του Τραμπ επέκρινε και ο γερουσιαστής της Γιούτα, Μιτ Ρόμνι, ο οποίος ήταν μάλιστα ο πρώτος υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ στόλισε με ειρωνικά σχόλια μέσω τουίτερ και τους δύο, αλλά και τα ΜΜΕ που «δημοσιεύουν ψεύτικα γκάλοπ».
Εκτός από αυτά που τον δείχνουν να χάνει με διαφορά από τον Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να αναφερόταν και σε τελευταίο γκάλοπ του CNN, σύμφωνα με το οποίο το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η στάση του Τραμπ απέναντι στις διαδηλώσεις όξυνε κι άλλο την κατάσταση, ενώ το 84% θεωρεί δικαιολογημένες τις ειρηνικές διαδηλώσεις.
από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.