Κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές σε Ελλάδα και Κύπρο

Ζητούν μείωση των διδάκτρων εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.
Περισσότεροι από πεντακόσιοι φοιτητές, σε Ελλάδα και Κύπρο, του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος «Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με γραπτό τους αίτημα προς τη διοίκηση, διεκδικούν μείωση των διδάκτρων εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Το αγωνιώδες αίτημα, το οποίο έχει σταλεί στη διοίκηση του πανεπιστημίου από τις 4 Μαΐου, δεν έχει λάβει καμία επίσημη απάντηση, ενώ οι λιγοστές τηλεφωνικές επικοινωνίες στις οποίες περιορίζεται η γραμματεία υπογραμμίζουν πως «δεν υπάρχει πιθανότητα μείωσης των διδάκτρων».
Την ώρα που οι φοιτητές και οι οικογένειές τους βιώνουν πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες λόγω των επιπτώσεων των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, η στάση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δεν δείχνει να προσμετρά τα νέα δεδομένα. Ενώ άλλα ιδρύματα που παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση (όπως το ΕΑΠ) εξετάζουν κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων γονέων και φοιτητών τη μείωση των διδάκτρων, ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα προγράμματα στην Ελλάδα, αυτό της «Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εμφανίζεται ανάλγητο ως προς τις προκαθορισμένες του εισπράξεις.
Ακολουθεί το γραπτό αίτημα προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που υπογράφουν 522 φοιτητές του προγράμματος, οι οποίοι συνεχίζουν να αναμένουν μια επίσημη απάντηση: «Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 αποτελεί αναμφίβολα μία σοβαρή εξέλιξη που ανατρέπει τα υφιστάμενα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Τόσο εμείς οι φοιτητές όσο και οι οικογένειές μας έχουμε βρεθεί σε σημαντική οικονομική δυσχέρεια λόγω της αναστολής των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων, όπως αυτή προκύπτει από την κυβερνητική απόφαση για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Κατά συνέπεια, αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στην καταβολή του ύψους των διδάκτρων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ως αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε ότι εμείς και οι οικογένειές μας δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την εξέλιξη αυτή.
»Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη της αρμόδιας Διοίκησης του Εξ Αποστάσεως Προγράμματος “Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση” και των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων (Ελλάδας - Κύπρου) να μεριμνήσουν για το έκτακτο πρόβλημα που προέκυψε. Ως εκ τούτου, αιτούμαστε τη μείωση των διδάκτρων του τρέχοντος προγράμματος για όλους τους φοιτούντες, ζητώντας πλήρη απαλλαγή από το αντίστοιχο ποσό που αναλογεί στο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων (στην Ελλάδα, από τα μέσα Μαρτίου του 2020). Αιτούμαστε η μείωση αυτή να αφορά τα προς είσπραξη δίδακτρα του επερχόμενου χειμερινού εξαμήνου. Για εμάς και τις οικογένειές μας είναι ζήτημα επιβίωσης».
από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.