ΗΠΑ: Η χώρα που φαντάζει γίγαντας αλλά είναι νάνος


Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε µια περίεργη φάση της νεότερης ιστορίας τους. Οντως η υπερδύναµη, που διαθέτει την καλύτερη πολεµική µηχανή στον κόσµο, για την οποία ξοδεύει τρισεκατοµµύρια δολάρια, αποδεικνύεται µια µικρή και αδύναµη χώρα στην αντιµετώπιση του «κινεζικού ιού», όπως ορθά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ τον κορονοϊό.

Είναι μία συνηθισµένη πλέον φράση που λέγεται όχι µόνο για την Αµερική αλλά και για τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες: ότι έχουν ηττηθεί καταλυτικά από έναν ιό και όχι σε έναν πόλεµο και χωρίς να έχει ριχθεί ούτε µία σφαίρα.

Αποδεικνύεται ότι χώρες προηγµένες στον τοµέα της ιατρικής, όπως οι ΗΠΑ, ήταν εντελώς ανέτοιµες να αντιµετωπίσουν µια σοβαρή ασθένεια. Και φέρουν ευθύνη οι ηγέτες, διότι τα περισσότερα κράτη µείωσαν τα κονδύλια για την ιατρική έρευνα και τις δαπάνες για τα συστήµατα υγείας και τα διοχέτευσαν στην άµυνα, για το ενδεχόµενο ενός πολέµου, που είναι πάντα καταστροφικός. Την ίδια στιγµή, ο νεοφιλελευθερισµός χτύπησε άγρια τον τοµέα της δηµόσιας υγείας και τον παραχώρησε στους άπληστους ιδιώτες. Μέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, η Αµερική έχει ήδη χάσει 86 χιλιάδες ανθρώπους. Τα κρούσµατα ξεπερνούν το 1.418.000. Η πρόβλεψη του Πανεπιστηµίου Ουάσιγκτον είναι πραγµατικά καταθλιπτική. Oι ερευνητές του Πανεπιστηµίου πιστεύουν ότι θα πεθάνουν 147.004 άνθρωποι µέχρι τις 4 Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ έχουν σπάσει όλα τα προηγούµενα ρεκόρ. Ακόµα και τον αριθµό των νεκρών του Βιετνάµ. Ουδείς γνωρίζει το τέλος αυτής της δυσάρεστης ιστορίας, όχι µόνο για τον πρόεδρο της Αµερικής αλλά και για τους ηγέτες όλων των χωρών. Μερικοί, όπως ο Ντόναλντ Τραµπ, ο Βλαντιµίρ Πούτιν, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι, απέτυχαν παταγωδώς, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους πολίτες τους.

Το βεβιασμένο «άνοιγµα» της Αµερικής και η επανεκκίνηση της οικονοµίας, χωρίς να είναι έτοιµοι οι πολίτες, µπορεί να βοηθήσουν την επανάκαµψη του ιού σε χειρότερη µορφή. Οι προειδοποιήσεις είναι πολλές, αλλά δυστυχώς αποφασίζει ένας άνθρωπος, ο κ. Τραµπ, που δεν έχει ευαισθησίες για τους πολίτες της Αµερικής…

από ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.