Τεχνολογία αιχμής κατά της πανδημίας - Βιομηχανικοί κολοσσοί αλλάζουν αντικείμενο παραγωγής για να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια


Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Η παγκόσμια κοινότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης ενισχύει τον ιατρικό εξοπλισμό που απαιτείται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε όλο τον κόσμο. Στη συγκεκριμένη προσπάθεια συμμετέχουν επιχειρηματίες και χάκερ, εταιρείες στην τρισδιάστατη βιομηχανία εκτύπωσης, κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων, κατασκευάστριες αεροσκαφών, πανεπιστήμια, ακόμη και ναυπηγεία.


Μερικοί προσφέρουν δωρεάν αρχεία 3D εκτύπωσης για λήψη και χρήση. Άλλοι σχεδιάζουν εξοπλισμό, ενώ άλλοι παράγουν ιατρικό εξοπλισμό χρεώνοντας μόνο το κόστος των υλικών. Μερικοί προσφέρουν τη δυνατότητα αξιοποίησης εγκαταστάσεων 3D εκτύπωσης σε ιατρικούς και υγειονομικούς οργανισμούς.



Η βιομηχανία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο για τα μέλη της προκειμένου να συζητήσει ή να οργανώσει εκτυπωτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Θα υπάρξει ένα μείγμα επιλογών, αλλά αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν. Δεν είναι όλα δωρεάν, αλλά είναι καλό να δούμε τις επιλογές που υπάρχουν» δήλωσε στο TechNewsWorld ο Τζιμ ΜακΓκρέγκορ, κύριος αναλυτής στην τεχνολογική συμβουλευτική εταιρεία Tirias Research,.

Ζήτημα ζωής ή θανάτου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η General Motors, η Ford και η Tesla σχεδιάζουν να παραγάγουν ή να βοηθήσουν στην παραγωγή αναπνευστήρων. Ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, αγόρασε περισσότερους από 1.200 μηχανικούς αναπνευστήρες από την Κίνα, τους οποίους διανέμει στα νοσοκομεία.
Σε άλλα μέρη του κόσμου η Volkswagen, η Nissan, η Ferrari και η BMW σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ιατρικά προϊόντα χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση. Η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus και η ισπανική κρατική ναυπηγική Navantia αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσουν τρισδιάστατη εκτύπωση αναπνευστήρων.



Η συμμετοχή εταιρειών από άλλες βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, δείχνει ότι αυτοί οι κλάδοι είναι πρόθυμοι να επισπεύσουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση αντί να κάθονται αμέτοχοι και να βλέπουν τις μετοχές τους να μετατρέπονται σε σκουπίδια ύστερα από την κατακόρυφη πτώση της κύριας παραγωγής τους.
Αυτό θα κάνει τη διαφορά στο τεράστιο ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους, καθώς η πανδημία θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι στρατηγικές που «γεννιούνται» θα μπορούσαν να μειώσουν μαζικά τον πόνο στο ενδεχόμενο μιας επόμενης πανδημίας, ιδιαίτερα εάν οι οργανισμοί υγείας αγοράζουν 3D εκτυπωτές και αποκτούν με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα κατασκευής των προμηθειών τους.

Η βοήθεια

Η Airwolf3D με έδρα στην Καλιφόρνια έχει προσφερθεί εθελοντικά να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και ειδικά ιατρικά εξαρτήματα δωρεάν μέσω 3D εκτύπωσης. Προσφέρει επίσης εξ αποστάσεως τεχνική υποστήριξη για το ιατρικό προσωπικό που θέλει να μάθει για την τρισδιάστατη εκτύπωση. Η εταιρεία χρεώνει μόνο το κόστος για τα υλικά, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της.



Διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, η Airwolf3D δήλωσε ότι μπορεί να εκτυπώσει μεγάλα τμήματα σε υλικά μηχανικής ποιότητας. Μπορεί επίσης να διαχειριστεί περίπλοκα γεωμετρικά σχήματα. Η εταιρεία διαθέτει απεριόριστη ποσότητα υλικού ABS, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Το ABS (ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο) είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές που χρησιμοποιείται στις εφαρμογές χύτευσης με έγχυση. Η Airwolf3D δήλωσε ότι μπορεί να παραγάγει πολλές χιλιάδες τεμάχια.



Η Airwolf3D συνεργάζεται με τη Scripps Health και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας για να εκπληρώσει εντολές έκτακτης ανάγκης για ιατρικό εξοπλισμό.
Η Smile Direct Club, μια εταιρεία τηλε-οδοντιατρικής, προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό κατόπιν παραγγελίας, καθώς διαθέτει περισσότερους από 60 τρισδιάστατους εκτυπωτές. Η εταιρεία μπορεί να εκτυπώσει, να συναρμολογήσει και να στείλει πάνω από 7.500 ασπίδες προσώπου ανά ημέρα και θα αρχίσει σύντομα τις αποστολές.



Επίσης θα φτιάξει σετ από μπατονέτες για ιατρικές εξετάσεις και την ανταλλακτική μάσκα αναπνευστήρα αμέσως μόλις επικυρωθεί ως εναλλακτική λύση που θα αντικαταστήσει τη μάσκα τύπου N95. Θα εκτυπώσει, θα συγκεντρώσει και θα στείλει τις μάσκες σε εθνικό επίπεδο μόλις ληφθεί η επικύρωση.
Στη Βαρκελώνη, η εταιρεία BCN3D, με έδρα στην Ισπανία, θα χρησιμοποιήσει τους 63 τρισδιάστατους εκτυπωτές της για να αναλάβει επιστημονικά επιβεβαιωμένα ασφαλή πρότζεκτ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας έλλειψης ιατρικών συσκευών. 



Η αρχιτεκτονική εταιρεία 3D εκτύπωσης της Κίνας Winsun έχει αποστείλει 15 δωμάτια καραντίνας, τα οποία έφτιαξε μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, στο κεντρικό νοσοκομείο Xianning στην επαρχία Χουμπέι, λίγο έξω από την Ουχάν. Τα δωμάτια κατασκευάστηκαν από απορρίμματα αστικών οικοδομών και διαθέτουν αυτόνομη υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.
Μια κοινοπραξία με επικεφαλής το ισπανικό Τεχνολογικό Κέντρο Leitat – η οποία συνιστάται από τις εταιρείες HP, Navantia και Airbus – έχει αναπτύξει έναν αναπνευστήρα με 3D εκτυπώσιμα εξαρτήματα. Η συσκευή έχει ήδη δοκιμαστεί σε δύο νοσοκομεία με τη χρήση τεχνητού πνεύμονα.
Παράλληλα η κατασκευάστρια εταιρεία 3D εκτυπώσεων Stratasys έφτιαξε 5.000 ασπίδες προσώπου για τους εργαζόμενους στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμη προσφέρει βοήθεια σε άλλους τομείς για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.



Η επίσης κατασκευάστρια εταιρεία τρισδιάστατων εκτυπώσεων Roboze ετοιμάζει δωρεάν 100 βαλβίδες αναπνευστήρα και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υποστηρίζει αιτήματα για αναγκαία εξαρτήματα ιατρικών συσκευών χωρίς χρέωση.
Η εταιρεία μεταπωλήσεων 3D εκτυπώσεων iMakr δώρισε την πρώτη «φουρνιά» τρισδιάστατων εκτυπωμένων ασπίδων προσώπου από το νέο εκτυπωτήριό της στη Νέα Υόρκη στο νοσοκομείο St. Barnabas Hospital στο Μπρονξ.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.