Συναγερμός στην Κουμουνδούρου για προεκλογικά σενάρια
Γράφει η Μαρία Μητσοπούλου
Συναγερμό σήμανε στην Κουμουνδούρου το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα καθώς τόσο το περιεχόμενο συνολικά όσο και η αναφορά του σε «λογοδοσία» όταν η υγειονομική κρίση υποχωρήσει εξελήφθησαν ως μήνυμα προεκλογικής προετοιμασίας.
Ουσιαστικά από τα πλέον επίσημα χείλη φάνηκε να δίνεται υπόσταση σε σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και καιρό και τα οποία αναζωπυρώθηκαν με την αύξηση των ποσοστών της κυβέρνησης και της δημοφιλίας του πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις, μετά τις πρώτες εβδομάδες της «κορωνοκρίσης».
Στην Κουμουνδούρου υπάρχει η εκτίμηση ότι τα ποσοστά αυτά θα ξεφουσκώσουν όταν υποχωρήσει η υγειονομική κρίση και αρχίσουν να φαίνονται οι βαριές επιπτώσεις στην οικονομία, την εργασία και το εισόδημα των πολιτών.
Το ερώτημα που απασχολεί από προχθές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παραφυλάει» για να βρει ένα παράθυρο εκλογικής ευκαιρίας μόλις σημειωθεί μια σχετική ύφεση στην πανδημία και προτού αρχίσουν να φαίνονται καθαρά οι οικονομικές συνέπειες και τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα που η Κουμουνδούρου προεξοφλεί ότι θα ληφθούν. Και περαιτέρω, αν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι πολύ πριν από τον χρόνο που περιγράφουν όλα τα εκλογικά σενάρια μέχρι τώρα, δηλαδή ο προσεχής Σεπτέμβριος ή πιο αόριστα το φθινόπωρο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του έδειξε να περιμένει δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο και μετά, κάτι που πιθανόν απομακρύνει τα σενάρια του φθινοπώρου.
Σε κάθε περίπτωση η εύρεση διαστήματος κατάλληλου για εκλογές εντός των επόμενων μηνών δεν φαίνεται να είναι απλή υπόθεση για το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο η ανησυχία φαίνεται να ενσκήπτει στην Κουμουνδούρου με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που εκτός από εκτόξευση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν και υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβερνητική διαχείριση μέχρι στιγμής δείχνει να βρίσκει αποδοχή στο ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε μια πρώτη αντίδραση το βράδυ της Δευτέρας η Κουμουνδούρου εκδήλωσε την οργή της για το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας όπου ακόμη έχουμε νεκρούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται».
Οργή
Ειδικότερα, στην Κουμουνδούρου οργή προκάλεσαν πρώτα και κύρια τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τη δημόσια υγεία, παρουσιάζοντας τη στήριξη του ΕΣΥ περίπου ως έργο λίγων εβδομάδων από τη δική του κυβέρνηση λόγω των ανεπαρκειών που άφησαν οι προηγούμενοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε αυτό το στοιχείο μέγιστη υποκρισία, αδικία και διαστρέβλωση, καθώς ως κυβέρνηση στο πεδίο της Υγείας θεωρείται ότι συγκράτησε την κατάσταση, έβαλε φρένο στις περικοπές, έκανε προσλήψεις όσο επέτρεπαν τα δεδομένα κατά τη διακυβέρνησή του και δρομολόγησε κι άλλες για τη συνέχεια, τις οποίες πάγωσε ακολούθως ο Μητσοτάκης, όπως επανειλημμένα η Κουμουνδούρου έχει καταγγείλει και από την αρχή της κρίσης και νωρίτερα.
Περαιτέρω, και σε ό,τι αφορά την εργασία και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για «δήθεν παροχές σε εργαζόμενους, την ώρα που πολλές χιλιάδες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, είναι σε αναστολή και επί ξύλου κρεμάμενοι». Αλλά και ότι η εξαγγελία για το επίδομα των 400 ευρώ δεν καλύπτει ούτε το 1/3 από αυτούς. Την ίδια ώρα, λένε από την Κουμουνδούρου, εμφανίστηκε να ζητά την εμπιστοσύνη του κόσμου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί αύριο «αλόγιστα αιτήματα και άσκοπη σπατάλη».
Ωστόσο το βασικό για την Κουμουνδούρου φαίνεται να είναι ότι στο πολιτικό παιχνίδι αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το δημοσκοπικό προβάδισμα, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κηρύξει «ανακωχή», μέχρι να περάσει η μπόρα. Και πολύ περισσότερο όταν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι βάζει πλάτη, ανεξαρτήτως αν σηκώνει τους τόνους όπου η κυβέρνηση προκαλεί.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεοπτική του συνέντευξη προς τον Νίκο Χατζηνικολάου, έστελνε το μήνυμα ότι δεν είναι η ώρα για εκλογικούς σχεδιασμούς και υπολογισμούς, και αν υπάρχουν τέτοιοι καταλόγισε στους εμπνευστές τους πολιτικό κυνισμό.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, ότι το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στο κόστος και στο όφελος, στην προσμέτρηση δημοτικότητας ή ποσοστών. Πόσο δε μάλλον, σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω της πανδημίας». Αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο πρωθυπουργός θα υποστεί τεράστια ζημιά, προειδοποίησε, και κάλεσε τον πρωθυπουργό, εφόσον «έχει μια νωπή λαϊκή εντολή» να πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ταυτόχρονα, τον εγκάλεσε για αλαζονική συμπεριφορά: «να μας πει από πού αντλεί αυτή την υπερβολική ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του και δεν θέλει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προέταξε το μήνυμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.
Το ερώτημα είναι αν θα επιμείνει σε αυτό το κλίμα ή αν θα επαναφέρει προειδοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, ότι είναι όνειρα θερινής νυκτός τυχόν σχεδιασμοί για διπλές εκλογές διότι υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: