Δεν υπάρχει... Τσιόδρας για την οικονομία


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Κυβερνητικός ενθουσιασμός για την απόφαση της ΕΚΤ, αλλά τα δύσκολα έρχονται
Εκρηκτικό το μείγμα για τους πολίτες όταν απεγκλωβιστούν από την καραντίνα

Την ώρα που οι πολίτες στην πλειονότητά τους (όπως παραδέχονται συχνά - πυκνά οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση) έχουν πειθαρχήσει στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να δέχεται τα εύσημα για τα αντανακλαστικά της, άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με ερωτήματα περί πρόωρων εκλογών, αλλά και για τον βαθμό ικανοποίησης από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι το Μαξίμου έχει λάβει κάποια απόφαση, η κινητοποίηση δείχνει μια τάση στο παρασκήνιο, αν όχι για εκλογές, τουλάχιστον για να μετρηθεί πόσους πόντους «κερδίζει» το κυβερνητικό επιτελείο από τη διαχείριση δύο διαδοχικών κρίσεων: από την κατάσταση στα σύνορα (που απλώς πήρε... παράταση λόγω κορωνοϊού, ο οποίος πλήττει και την Τουρκία) αλλά και την υγειονομική κρίση που χτυπά και την χώρα μας.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση πιστώνεται θετικά αποτελέσματα από τα σύνορα, ενώ επίσης θετικά είναι τα αποτελέσματα από τη διαχείριση της κρίσης με τον κορωνοϊό. Οι υπουργοί παίζουν... μπάλα σχεδόν χωρίς αντίπαλο επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, παραλαμβάνοντας υλικά και νουθετώντας τους πολίτες.
Φτάνει, όμως, το χειροκρότημα στους ανθρώπους με τις μάσκες, η αναγνώριση της προσφοράς τους, το ηρωικό ΕΣΥ και οι σχετικά χαμηλές ανθρώπινες απώλειες για να παραμείνει λαμπερό το προφίλ του Μαξίμου; Προφανώς και όχι, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά, αφού, μόλις οι πολίτες προλάβουν να «απεγκλωβιστούν» από τα σπίτια τους, θα βιώσουν το πρώτο κύμα των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Η ανεργία, η απορρύθμιση στα εργασιακά, το πάγωμα των επενδύσεων και των εξαγωγών, οι κλειστές επιχειρήσεις, οι δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και η γενικότερη ύφεση, σε συνδυασμό με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που είναι μπροστά. Σε συνδυασμό με την ατολμία της Ευρώπης να λάβει σημαντικές αποφάσεις, το καλοκαίρι αναμένεται κάτι παραπάνω από θερμό.
Μοχλός κίνησης
Την Τρίτη, πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μια πολύ σημαντική κίνηση ανακοινώνοντας ότι θα δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη ρευστότητα. «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στο Ευρωσύστημα, κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην οικονομία. Δρώντας αποφασιστικά και με ένα συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο, η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές» τόνισε σε δήλωση του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση διά στόματος Σταϊκούρα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το waiver της ΕΚΤ, το οποίο πλέον επιτρέπει τον ενεχυριασμό ελληνικών ομολόγων για δανεισμό από την ευρωτράπεζα. Βέβαια η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη από τη στιγμή που η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισ. για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωζώνη.
Για μια «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ. «Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Σταϊκούρας.
Ενώ για την μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης και δεν έβγαλε «λευκό καπνό» με το ραντεβού των υπουργών Οικονομικών να ανανεώνεται για σήμερα Πέμπτη ο Σταϊκούρας σε δήλωσή του ανέφερε πως «η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν» μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση.
Για αυτό το ζήτημα, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «εκκρεμότητα», δύσκολη όπως παραδέχθηκε, «να υπάρξει ένας μηχανισμός, που να μπορούμε όλα τα κράτη-μέλη να δανειζόμαστε σχετικά φθηνά. Αυτό μπορεί να είναι ένα κοινό ευρωομόλογο ενδεχομένως ή ένας άλλος κοινός μηχανισμός. Σε αυτό το σημείο δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ διαφόρων χωρών. Η θέση μας είναι υπέρ του ευρωομολόγου».
Στο μπρίφινγκ πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει αναπτυχθεί ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου, και θα έχει τεθεί σε κίνηση ένας μοχλός ρευστότητας περίπου 10 δισ. ευρώ, ώστε το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία να είναι το μικρότερο δυνατό. «Ένα συνολικό πακέτο 24 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019 κατευθύνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας» διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας.
Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ
Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη εσωτερική πρόκληση από την ώρα που ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόκληση αυτή προφανώς δεν αφορά την στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στην οποία η κυβέρνηση κατά γενική ομολογία τα έχει πάει καλά αλλά στο πεδίο της Οικονομίας όπου τα δύσκολα είναι μπροστά και δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καραντίνα ούτε υπάρχει... Τσιόδρας για τα δημοσιονομικά – και όχι μόνο – προβλήματα που η πανδημία είτε προκαλεί είτε επιτείνει.
Αντιθέτως για πρώτη φορά η κυβέρνηση αναγκάζεται να απαντήσει αμήχανα και εν συνεχεία να αξιοποιήσει το μεγάλο μιντιακό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις περί την πανδημία για να υποβαθμίσει το «γάντι» που της πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα με την οποία απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρξει καμία συνέχεια στο θέμα και χωρίς η κυβέρνηση να μοιάζει να διαθέτει πειστική εναλλακτική στις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής στην οικονομία, εξετάζει με σοβαρότητα κάθε πρόταση. Αρκεί, βέβαια, να είναι σοβαρή. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύονται ξανά με τους λογαριασμούς» ανέφερε στην δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στα μέτρα στήριξης της Οικονομίας που παρουσίασε η Κουμουνδούρου.
Ρίχνοντας το μπαλάκι στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πέτσας δήλωσε: «Γιατί, για παράδειγμα, κοστολογούν τα μέτρα που προτείνουν στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά “ξεχνούν” να προσθέσουν σε αυτά την απώλεια εσόδων. Μόνο η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για διάστημα έξι μηνών, υπολογίζεται ότι θα μειώσει τα έσοδα κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Επίσης κανείς δεν κατάλαβε τελικά ποιο χρονικό διάστημα καλύπτουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τον Μάιο λέει ο ένας, μέχρι 9 μήνες ο άλλος. Τρέχα, γύρευε», τόνισε ο Πέτσας. Και κατέληξε στην δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως «η κυβέρνηση προχωρά με σύνεση στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Για να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση με ασφάλεια και υπευθυνότητα».
Βέβαια μια «νόμιμη» δικαιολογία που μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση για να εξηγήσει γιατί ακόμα δεν διαθέτει (ή τουλάχιστον δεν το έχει δημοσιοποιήσει) σχέδιο για την επόμενη μάχη, αυτή της οικονομίας, μετά την καραντίνα, προφανώς μπορεί να είναι και το γεγονός ότι η Ευρώπη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αδυνατεί να δράσει άμεσα και αποφασιστικά σε περιόδους κρίσης οπότε χρειάζονται εδώ και τώρα λύσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρά το γεγονός που «διαφημίστηκε» επαρκώς στα εγχώρια ΜΜΕ, ότι ο Μητσοτάκης ήταν ένας από τους εννέα ηγέτες της Ε.Ε. που ζητούσαν την έκδοση κορωνομολόγου τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα μοιάζει να τηρεί «αιδήμονα» σιωπή, αφήνοντας την Ιταλία πρωτίστως αλλά και την Ισπανία να συγκρούονται με τον ευρωπαϊκό Βορρά για το μείζον ζήτημα της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους.
Τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη
Για τις εξελίξεις στα θέματα Δημόσιας Υγείας και για τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες το πρωί.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο ο Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός αντελήφθη ότι αυτό το οποίο υπερτερεί είναι η υπηρέτηση του συλλογικού καλού, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από την υγεία του πληθυσμού, σημειώνοντας πως η κοινωνία αγκάλιασε αυτή την πολιτική.
«Ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε κάποια ζητήματα τα οποία και εσείς είχατε την ευκαιρία να αναδείξετε στο δημόσιο λόγο σας: Την πρωτοφανή ωριμότητα και υπευθυνότητα του ελληνικού λαού στη συμμόρφωση με τα μέτρα, τα οποία αναγκαστήκαμε να πάρουμε, που είναι εκ των πραγμάτων μέτρα περιορισμού βασικών ελευθεριών» σημείωσε ο Μητσοτάκης προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός πως το επόμενο μεγάλο στοίχημα, από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος, είναι το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βαθύ και να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με στελέχη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση των κύριων αναγκών που έχουν οι ΜΕΘ, προκειμένου να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το έμψυχο δυναμικό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, και πέραν του Covid-19.
Το Μαξίμου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να εξασφαλίσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε το ΕΣΥ να ενισχυθεί περαιτέρω και να προετοιμαστεί καλύτερα. Χάρη σε αυτή την πρώτη νίκη, πρόσθεσε ο Μητσοτάκης, το σύστημα υγείας έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο δεύτερο «κύμα» του κορονοϊού ή για οποιαδήποτε μελλοντική κρίση.
«Ο σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη, για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση. Θα έρθει η επόμενη κρίση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.