Κ. Φαρσαλινός: Ποιές είναι οι δυσκολίες μετά την καλή αρχή αντιμετώπισης του ιού; Γιατί υπάρχουν προβλέψεις για το 2022; Τα προβλήματα του τουρισμού (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κ. Φαρσαλινός : Καλή η αρχή στην Ελλάδα , αλλά μετά τι;




O γιατρός και ερευνητής στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz, στο πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, μιλώντας στον 98.4 εξήγησε γιατί η πολύ καλή αρχή στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα από εδώ και στο εξής , ιδίως ως προς την στρατηγική του lock down, το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει ενιαία και δεν θα είναι μόνο ένα .

 Όπως εξήγησε σε έναν κορωνοιό όπου επίνοσο είναι το 100% του πληθυσμού, ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων δεν σημαίνει και απαλλαγή του πληθυσμού από το επίνοσο αυτό. Προφανώς και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αποκτούν ανοσία σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού τους από τα περισσότερα κρούσματα που εμφανίζουν, αλλά μέσα από μία τραγωδία μεγάλου αριθμού νεκρών. 

Άρα σε εμάς που τα κρούσματα επί του γενικού πληθυσμού φαίνονται να είναι λιγότερα, είναι φανερό ότι τα μέτρα των απαγορεύσεων δεν μπορούν να αρθούν άμεσα , ούτε ενιαία, αλλά σε μια λογική λήψης και αναστολής τους διαρκώς, στοχευμένα ακόμη και γεωγραφικά, ανάλογα με την εποχικότητα ή συνέχεια της επιδημίας, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο. 

Ο κ. Φαρσαλινός, εξήγησε πως χθεσινή μελέτη του Χάρβαρντ σχετική με το θέμα εξηγεί την δυσκολία των μέτρων σε μια χώρα που ξεκινά με πολύ καλά αποτελέσματα στην αρχή , προκειμένου οι δείκτες να διατηρούνται σχετικά σταθεροί. Από την στιγμή που ο ιός για την ώρα δεν εξαφανίζεται, είναι προφανές ότι με επίνοσο σε αυτόν το 100% του πληθυσμού, ο μικρός δείκτης κρουσμάτων δεν είναι στοιχείο αισιοδοξίας από μόνο του. Χρειάζεται στρατηγική και εκτεταμένη μελέτη επιδημιολογικά στον πληθυσμό μέσα από διαγνωστικό έλεγχο. 

Ο κ. Φαρσαλινός αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα ηθικά, νομικά και ιατρικά ζητήματα που τίθενται από την κατηγοριοποιήση των πολιτών σε επιδεχόμενους και όχι φαρμακευτικής αγωγής σε κρούσματα ιδίως σε καραντίνα στο σπίτι . Όπως είπε αφενός πρέπει να πιστοποιηθεί ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα βοηθούν και αφετέρου να τηρηθεί η αρχή ότι όσο νωρίτερα φαρμακευτική αγωγή, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.