Κορωνοϊός: Η Τουρκία θα κυριαρχήσει στον πλανήτη!


Ο κορωνοϊός θα καταστρέψει όλον τον κόσµο (εκτός από την Τουρκία)
 Συνωµοσιολογία, ψέµµατα και διώξεις στην Τουρκία του Ερντογάν

του Νικόλα Δημητριάδη
Στο πάνελ του τουρκικού καναλιού A Haber η συζήτηση έχει ανάψει. Ο παρουσιαστής Εργκούν Ντιλέρ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αποκαλύψεις του καλεσμένου του, Μπεκίρ Χαζάρ: Ο κορωνοϊός είναι ένα όπλο του αμερικανικού βαθέως κράτους εναντίον του εβραϊκού κεφαλαίου. «Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε πόλεμο με τη Νέα Υόρκη και την Κεντρική Τράπεζα. Είναι τυχαίο πως ο ιός ξέσπασε σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Τελ Αβίβ, όπου ζουν οι πλούσιες (εβραϊκές) οικογένειες;» Παίρνοντας το ύφος του ανθρώπου που γνωρίζει πολλά, ο «αναλυτής» συνεχίζει: «Νομίζω ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, όλη η Ευρώπη θα καταστραφεί. Το Ισραήλ θα εξαφανιστεί επίσης, προς όφελος της Τουρκίας.» Ο παρουσιαστής, από την άλλη, είναι κάθετος: «Δεν ξέρω ποιος θα μείνει στο τέλος, πάντως σίγουρα θα επιβιώσει η Τουρκία». Και ο Χαζάρ συμπληρώνει με νόημα: «Μπορεί να έρθει η μέρα που αυτοί που αφήνουν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα τους, θα βρεθούν οι ίδιοι να περιμένουν στην πόρτα της Τουρκίας. Η Δύση για πρώτη φορά νοιώθει τον φόβο του θανάτου.»
Tέτοιες ειδήσεις και αναλύσεις αναπαράγουν και άλλοι «δημοσιογράφοι» του καναλιού, όπως ο Ερκάν Ταν, που έχει αναλάβει την πρωινή ενημερωτική ζώνη. Έχοντας στολισμένο το τραπέζι του στούντιο με στρατιωτάκια και οθωμανικές σημαιούλες, ξιφουλκεί εναντίον της «συμμαχίας χριστιανών σταυροφόρων και σιωνιστών Εβραίων», που προσπαθούν να κυβερνήσουν τον πλανήτη, διασπείροντας… «fake news» (τα οποία υποτίθεται ότι ξεσκεπάζει ο ίδιος στην εκπομπή του, που ξεκινά με το σύνθημα «εδώ οι αληθινές ειδήσεις»!).
Το κανάλι A Haber δεν είναι κάποιος περιθωριακός τοπικός σταθμός. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια υψηλής τηλεθέασης. Ανήκει στον όμιλο Τσαλίκ, διευθύνων σύμβουλος του οποίου είχε διατελέσει ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, πριν γίνει υπουργός Ενέργειας και τώρα πια υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται δηλαδή για ένα κανάλι «πρώτης γραμμής» που βρίσκεται σε απ’ ευθείας σύνδεση με το παλάτι του σουλτάνου.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εμφανίστηκε στο τουρκικό CNN και ένας καθηγητής για να πληροφορήσει τους τηλεθεατές ότι οι ιοί αποτελούν μέρος ενός σοφού σχεδίου του Αλλάχ για τον περιορισμό του ανθρώπινου πληθυσμού, σχέδιο το οποίο δυσχεραίνουν οι άνθρωποι, φτιάχνοντας εμβόλια! Οι μεταλλάξεις των ιών είναι, συνεπώς, ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο του ανθρώπινου πληθυσμού, ο οποίος, χωρίς τους ιούς, θα έφτανε σε μη ανεκτά επίπεδα. Θα μπορούσε κανείς να γελάσει με τις δηλώσεις αυτές, αν δεν γνώριζε ότι αυτός ο «ειδικός» είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής που σχημάτισε ο Ερντογάν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού!
Αυτό είναι το επίπεδο ενημέρωσης που σερβίρει στους πολίτες του ο Ερντογάν. Δεν έχουν λείψει ούτε θεωρίες πως ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα της οικογένειας Ροκφέλερ και του Φετουλάχ Γκιουλέν (με σκοπό να οδηγήσει τους ανθρώπους στην πλύση εγκεφάλου, μέσω βιομετρικών μικροτσίπ) ούτε, βέβαια, και οι απίθανες διαβεβαιώσεις για την… γενετική ανοσία των Τούρκων στον κορωνοϊό, που κυκλοφορούσαν στη γείτονα, πριν το καθεστώς αποφασίσει να αρχίσει να δημοσιοποιεί κάποια από τα κρούσματα του ιού στη χώρα[1].
Στις περισσότερες χώρες, οι θεωρίες συνωμοσίας συνιστούν περιθωριακό φαινόμενο. Αντιθέτως, στην Τουρκία του Ερντογάν έχουν αναγορευθεί σε βασικό εργαλείο πολιτικής, ειδικά μετά τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2015. Έκτοτε οι θεωρίες συνωμοσίας καταλαμβάνουν κεντρική θέση στην επιχειρηματολογία του σουλτάνου και χρησιμοποιούνται συχνά- πυκνά για να δικαιολογήσουν τον κρατικό αυταρχισμό. Ο δήθεν αντιτουρκισμός της Δύσης ή οι φανταστικές μηχανορραφίες του Ισραήλ προβάλλονται διαρκώς από τα επισημότερα χείλη, προκειμένου να δικαιολογήσουν διώξεις, φυλακίσεις, λογοκρισίες και κάθε άλλη ολοκληρωτική πρακτική που εφαρμόζει το καθεστώς.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πάντως, οι πληροφορίες που διαρρέουν από την Τουρκία είναι αποκαρδιωτικές. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάσταση αντίστοιχη του Ιράν ή της Ιταλίας. Η ενημέρωση, πάντως, είναι πολύ δύσκολη. Κραυγές αγωνίας ανθρώπων που έχασαν τους συγγενείς τους χωρίς οι αρχές να τους λένε την αιτία θανάτου, ή οι εικόνες από την προετοιμασία μαζικών τάφων στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης μπορεί να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά δεν πρόκειται να εμφανιστούν στα δελτία ειδήσεων. Ακόμα και η αναδημοσίευσή τους στα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι παρακινδυνευμένη: Μέχρι σήμερα, 600 άτομα έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, επειδή προέβησαν σε αποκαλύψεις σχετικά με την πραγματική κατάσταση της πανδημίας. Η επίσημη κατηγορία είναι αυτή της «διασποράς ψευδών ειδήσεων»…
Πριν παραδεχθεί το πρώτο της κρούσμα, η Τουρκία υπερηφανευόταν ότι διαθέτει ένα μοναδικό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, τουρκικής κατασκευής, που βγάζει αποτελέσματα σε 90 λεπτά(!)[2]. Με το τεστ αυτό, οι τουρκικές αρχές δήλωναν ότι έκαναν διαρκώς ελέγχους, οι οποίοι ήταν όλοι τους αρνητικοί. Δεν ξέρουμε πόσοι πολίτες της Τουρκίας πίστευαν τις απίθανες αυτές διακηρύξεις, πάντως σήμερα, ακόμη και με τα στοιχεία που επιλέγει το καθεστώς να δώσει στη δημοσιότητα[3], η Τουρκία εμφανίζει την πλέον ραγδαία εξάπλωση του ιού παγκοσμίως.
Αυτός ο συνδυασμός ψευδών, διώξεων και συνωμοσιολογίας επιστρατεύεται από τον Ερντογάν κάθε φορά που η εικόνα του και η εξουσία του κλυδωνίζεται. Βέβαια όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για το καθεστώς, τόσο πιο «δραστικά» είναι και τα μέσα που χρησιμοποιεί (αρκεί να θυμηθούμε μόνο το κύμα βομβιστικών επιθέσεων που συντάραξε την Τουρκία πριν τις εκλογές του 2016, όταν ο Ερντογάν δεν δίστασε να προκαλέσει εκατόμβες στην ίδια του τη χώρα, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές).
Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και η αποτυχημένη «ασύμμετρη» επίθεση στον Έβρο αποτελούν τα τελευταία επεισόδια στην κατηφόρα που έχει πάρει η Τουρκία του σουλτάνου. Καθώς τα στελέχη και οι τεχνοκράτες του κόμματός του αποχωρούν ή απομακρύνονται (π.χ. Νταβούτογλου και Μπαμπατσάν), o Ερντογάν τους αντικαθιστά με πραιτωριανούς, πιστούς σε αυτόν επιχειρηματίες και μέλη της οικογένειάς του, θυμίζοντας περισσότερο κάποιον τριτοκοσμικό δικτάτορα παρά πρόεδρο περιφερειακής υπερδύναμης, όπως φαντασιώνεται ο ίδιος τον εαυτό του.
Ο κορωνοϊός, οι απανωτές αποτυχίες στη Συρία, τη Λιβύη, τον Έβρο και η επιδείνωση της οικονομίας επιτείνουν τον κατήφορο ενός ανθρώπου που ευελπιστεί να γίνει ο χαλίφης του 21ου αιώνα. Αυτός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θέλουν «να τα βρούμε» κάποιοι «νουνεχείς» και «ρεαλιστές»…
[1] Αυτές και άλλες δηλώσεις έχει σταχυολογήσει το ινστιτούτο Nordic Monitor και ο διευθυντής του Abdullah Bozkurt. Βλέπε το άρθρο «Coronavirus pandemic fuels hate speech in Turkey» (24/3/2020,  nordicmonitor.com), αλλά και τον λογαριασμό του Bozkurt στο twitter.
[2] Βλ. και το δημοσίευμα «Turkish doctors develop faster coronavirus test kit», του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στο www.aa.com.tr.
[3] Στις 28 Μαρτίου, την ώρα που η επίσημη διαδικτυακή πύλη E-devlet έδινε 20 νεκρούς μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Υγείας έλεγε ότι υπήρχαν 16 νεκροί σε όλη τη χώρα… https://twitter.com/abdbozkurt/status/1244341476282294277.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.