Και με miss Americana στη μάχη εναντίον Τραμπ οι Δημοκρατικοί


Γράφει η Σταματελοπούλου Κατερίνα


Ήταν το 2018 που για πρώτη φορά η Αμερικανίδα σούπερ σταρ τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ αποφάσισε να μιλήσει για τις πολιτικές της απόψεις, με ανάρτηση της στο λογαριασμό της στο instagram. Αφορμή στάθηκε οι ακροδεξιές απόψεις της Ρεπουμπλικανής υποψήφιας Marsha Blackburn στην πολιτεία του Τενεσί στις ενδιάμεσες εκλογές.

Με την ανάρτηση της, η Τέιλορ Σουίφτ δήλωσε την στήριξη της σε Δημοκρατικούς υποψηφίους και προέτρεψε τους ακολούθους της να ψηφίσουν αυτούς που αντιπροσωπεύουν καλύτερα τις αξίες τους.


Με την κίνηση της αυτή πολλαπλασιάστηκαν οι νέοι που ψήφισαν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Μπορεί να μην κατάφερε, τότε, να αποτρέψει την εκλογή της Blackburn στο Τενεσί όπως ήθελε, αλλά δεν το έβαλε κάτω.
Tώρα, ευελπιστεί με το νέο της τραγούδι με τίτλο "Only the young" που ήδη έχει ξεπεράσει τις 2.000.000 προβολές στο YouTube, να αφυπνίσει την νέα γενιά Αμερικανών ψηφοφόρων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ψηφίσουν στις εκλογές του 2020, για να αλλάξει η πολιτική σκηνή στην Αμερική.
Το τραγούδι ανέβηκε στο YouTube ταυτόχρονα με το ντοκιμαντέρ Miss Americana στην πλατφόρμα του Netflix, στις 31 Ιανουαρίου. Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix Miss Americana, πραγματεύεται την πορεία της Τέιλορ Σουίφτ από μια νεαρή σταρ τραγουδίστρια με λαμπερά show και 152.000.000 followers (μέχρι τώρα) στο instagram, στην εξέλιξη της σε μια βαθιά πολιτικοποιημένη νέα γυναίκα.

Pop τραγούδια με πολιτικά μηνύματα

Και μπορεί να υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί σταρ που τολμούν να μιλήσουν πολιτικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις δημόσια, όμως, η Τέιλορ Σουίφτ είναι μια διαφορετική περίπτωση, όπως φαίνεται. Στα τριάντα της πια, φαίνεται έτοιμη να βρεθεί σε μια καθοριστική καμπή ανάμεσα στην καριέρα της και σε μια πιο ακτιβιστική πορεία ζωής. Γνωρίζει ότι η δύναμη της είναι οι νέοι και τα social media είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να τους αφυπνίσει.
Από την αρχή της καριέρας της γράφει η ίδια τα τραγούδια της, τα οποία είναι αφηγηματικά, εξιστορώντας τις προσωπικές της ιστορίες και βιώματα. Όπως λέει στο ντοκιμαντέρ, για πολλά χρόνια απέφευγε να μιλήσει για τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας της από φόβο για τον αντίκτυπο που θα είχε στην καριέρα της, αλλά και στην προσωπική της ασφάλεια.
Πλέον, κάθε τραγούδι της έχει πολιτικό στίχο με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και μπόλικη ειρωνεία, που όπως φαίνεται αγγίζει τους νέους. Όπως λέει η Σουίφτ: «Στατιστικά… περίπου 3 ή 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν 18 πριν τις εκλογές. Οπότε δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα…» «Δεν νιώθω φιμωμένη πια και το κατάφερα μόνη μου. Είχα πολλά να μάθω για να μιλήσω σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά ενημερώθηκα. Και είναι ώρα να βγάλω την ταινία από το στόμα μου. Για πάντα.» «Θέλω να είμαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Θα μπορέσει η Σουίφτ ως Miss Americana να πείσει το κοινό της; Όταν στην αντίθετη μεριά, ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, έχει ήδη δαπανήσει σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 218.000 διαφορετικές διαφημίσεις στο Facebook, με επίκεντρο την ξενοφοβική ρητορική και την συγκέντρωση δεδομένων μέσω ερωτηματολογίων.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.