Στα χνάρια της αρχαίας γλυπτικής - Από τον Δρόση στον Καρακατσάνη
Γράφει ο Δημήτρης Παυλόπουλος
Από τα μέσα του 19ου αιώνα η διδασκαλία της γλυπτικής στο Σχολείο των Τεχνών του Βασιλικού Πολυτεχνείου της Αθήνας ήταν επικεντρωμένη στη μίμηση αρχαίων γλυπτών, υπό την επίδραση και του ύστερου ευρωπαϊκού Κλασικισμού. Έτσι, στην πρώτη τάξη της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου, στο οποίο λόγω του βασιλιά Όθωνα κατευθύνονταν νεαροί Έλληνες γλύπτες, προβάλλονταν τα κλασικιστικά πρότυπα. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό.
Γνωρίζουμε μία περίπτωση νεότερου γλυπτού που παρουσιάστηκε από τον αρχαιοκάπηλο Δημοσθένη Καρακατσάνη στο Λονδίνο το 1888. Το ζήτημα όμως είναι ότι το έργο αυτό παρουσιάστηκε σαν αρχαίο! Πρόκειται για τη μαρμάρινη προτομή της Ιδανικής Νέας Ελλάδος, έργο του γλύπτη Ιωάννη Κόσσου (1822-1873) τον ίδιο χρόνο που ολοκλήρωσε τον μαρμάρινο ανδριάντα του Ρήγα έξω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1871.
Η προτομή, η οποία βρίσκεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, είχε εκτεθεί στη Διεθνή Έκθεση Λονδίνου το 1862 και στην Παγκόσμια Έκθεση της Βιέννης το 1873. Ο Καρακατσάνης την αγόρασε από τους αδελφούς Δρακόπουλους με τη μεσολάβηση του μακαρίτη Ψιμούλη.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: