ΚΙΝΑ, Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ ΚΡΑΧ;



Η άνοδος της ζήτησης των ακινήτων στην Ελλάδα, μαζί με τα ενοίκια που τη συνοδεύουν πάντοτε, δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργη αφού η συγκεκριμένη αγορά είναι πάμφθηνη συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ δεκάδες ξένοι επενδυτές αναζητούν εναγωνίως φθηνές και ασφαλείς
τοποθετήσεις για τα χρήματα τους. Περίεργη όμως μπορεί να μην είναι, αλλά ανησυχητική σίγουρα αφού μειώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ οδηγεί πολλά από αυτά στην αδυναμία πληρωμής τους. Εάν δε συνδεθεί με τα υπόλοιπα δυσμενή γεγονότα, όπως είναι το BREXIT που θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό, η χρεοκοπία της Thomas Cook, η διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρώπη που το τελευταίο τρίμηνο αναπτύχθηκε μόλις με 0,1%, το μεταναστευτικό χάος που προκάλεσε η κυβέρνηση και η απειλή πολέμου με την Τουρκία, τότε η ανησυχία κορυφώνεται αφού η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η πιο χρεοκοπημένη χώρα στον πλανήτη και στην παγκόσμια ιστορία, ως αποτέλεσμα κυρίως του εγκληματικού PSI και του εκ προμελέτης εγκλήματος των μνημονίων.

Όπως φαίνεται, οι οικονομικές επιπτώσεις του (κορόνα)ιού της Κίνας θα είναι τεράστιες αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, θα είναι πιθανότατα μηδενικός. Ως εκ τούτου η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α., θα διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό αν και τα χρηματιστήρια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, θεωρώντας πως θα επέμβουν ξανά οι κεντρικές τράπεζες πλημμυρίζοντας τις αγορές με νέα χρήματα.

Εν τούτοις, η εγγενής αστάθεια του καπιταλιστικού συστήματος, ιδίως μετά την κυριαρχία του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, έχει κορυφωθεί ενώ η επιδημία θα φέρει στην επιφάνεια τις τεράστιες δανειακές υπερβολές της Κίνας που για πολλά χρόνια τροφοδοτεί την ανάπτυξη της μέσω της αγοράς ακινήτων και έργων υποδομής. Εν προκειμένω, ο Bill Gates επεσήμανε ότι, η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει περισσότερες ποσότητες τσιμέντου τα τρία τελευταία χρόνια, από όσο οι Η.Π.Α. σε 100 χρόνια. Καθόρισε δε την ποσότητα σε 6,6 γιγαντοτόνους, έναντι 4,5 των Η.Π.Α.δηλαδή με απλά μαθηματικά στα 5,99 x 1012 κιλά τσιμέντου!

Η διαδικασία αυτή δυστυχώς συνέβη με δανεικά χρήματα, οπότε η ωρίμανση του χρέους, δηλαδή το να καταστεί ληξιπρόθεσμο, θα έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση μεγάλων πιέσεων στα ομόλογα της επί πλέον στον επικίνδυνα κλιμακούμενο πληθωρισμό της. Μόνο το 2020 λήγουν κινεζικά ομόλογα ύψους 283 δις $ σχεδόν 58% περισσότερα από το προηγούμενο έτος (γράφημα). Ως εκ τούτου, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της αυξάνεται συνεχώς (στα 3,33% χθες), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το χρέος μειώθηκαν κατά 0,4% στο χαμηλότερο επίπεδο του πενταμήνου, ενώ το κόστος της δωδεκάμηνης ανταλλαγής επιτοκίων (swap) αυξήθηκε στο 2,92%.



Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης πιστώσεων εκ μέρους της Κίνας από την παγκόσμια αγορά, θα οδηγήσει τα επιτόκια δανεισμού των άλλων χωρών σε υψηλότερα επίπεδα οπότε οι πλέον επισφαλείς, όπως για παράδειγμα η Αργεντινή ή η Τουρκία, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εύρεσης βιώσιμου νέου δανεισμού για την ανακύκλωση του παλαιοτέρου. Η απόφαση δε της κινεζικής κυβέρνησης να αποφύγει τη λήψη επιθετικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας της, παρά το ότι αναπτύσσεται με το βραδύτερο ρυθμό μετά τη δεκαετία του 1990, έχει τρομάξει τους επενδυτές ομολόγων.

Μπορεί λοιπόν να είναι η Κίνα η σπίθα που θα προκαλέσει μία καταστροφική πυρκαγιά σε ένα αποξεραμένο δάσος  η καρφίτσα που θα σπάσει τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών στις αγορές παγίων (=μετοχές, ακίνητα κλπ.), οι οποίες δεν θα διασώζονται στο διηνεκές από τις ενέσεις κορτιζόνης των κεντρικών τραπεζών.

Στα πλαίσια αυτά, η άνοδος της ζήτησης των ακινήτων στην Ελλάδα, μαζί με τα ενοίκια που τη συνοδεύουν πάντοτε, δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργη αφού η συγκεκριμένη αγορά είναι πάμφθηνη συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ δεκάδες ξένοι επενδυτές αναζητούν εναγωνίως φθηνές και ασφαλείς τοποθετήσεις για τα χρήματα τους. Η απόφαση δε της κινεζικής κυβέρνησης να αποφύγει τη λήψη επιθετικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας της, παρά το ότι αναπτύσσεται με το βραδύτερο ρυθμό μετά τη δεκαετία του 1990, έχει τρομάξει τους επενδυτές ομολόγων.

Περίεργη όμως μπορεί να μην είναι, αλλά ανησυχητική σίγουρα αφού μειώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ οδηγεί πολλά από αυτά στην αδυναμία πληρωμής τους. Εάν δε συνδεθεί με τα υπόλοιπα δυσμενή γεγονότα, όπως είναι το BREXIT που θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό, η χρεοκοπία της ThomasCook, η διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρώπη που το τελευταίο τρίμηνο αναπτύχθηκε μόλις με 0,1%, το μεταναστευτικό χάος που προκάλεσε η κυβέρνηση και η απειλή πολέμου με την Τουρκία, τότε η ανησυχία κορυφώνεται αφού η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η πιο χρεοκοπημένη χώρα στον πλανήτη και στην παγκόσμια ιστορία, ως αποτέλεσμα κυρίως του εγκληματικού PSI και του εκ προμελέτης εγκλήματος των μνημονίων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.