Γιατί η Αθήνα φοβάται να καθορίσει ΑΟΖ με την Κύπρο - Συμφωνία με Αίγυπτο-Ιταλία


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος


Ο λεγόμενος διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε εξέλιξη, η Αθήνα εστιάζεται στις εξαγγελίες που έγιναν για καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Πόσο προχώρησαν οι συζητήσεις αυτές και ποιες οι προθέσεις των άλλων εμπλεκόμενων χωρών; Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος καθώς οι εξαγγελίες λίγη σημασία έχουν.
Το Κάιρο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καθορισμού ΑΟΖ με την Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται να βιάζεται. Οι συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες φαίνεται να έχουν αναβληθεί για αργότερα.


Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος ενώ δεν έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα και προφανώς θα ήθελε να προκαλέσει προβλήματα στον Ερντογάν, ωστόσο, φαίνεται να παραπέμπει την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο (τις… διαφορές της) με την Τουρκία και μετά να εισέλθουν Κάιρο και Αθήνα στις ουσιαστικές συζητήσεις.
Σημειώνεται συναφώς ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν η Αίγυπτος που ήθελε να καθοριστεί ΑΟΖ με την Ελλάδα και ήταν η τελευταία που κωλυσιεργούσε. Είναι σαφές πως σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα αρχίσουν οι συζητήσεις, το ζητούμενο είναι οι πολιτικές αποφάσεις. Όσον αφορά την Ιταλία, οι πληροφορίες φέρουν κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος να μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη για συζητήσεις με αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια του ιταλικού υπουργείο Εξωτερικών.
Στόχος είναι η επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο (εφημερίδα "Τα Νέα"). Επιδίωξη της Αθήνα, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα, είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι «Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία».

Ενέργειες εκ των υστέρων

Είναι σαφές πως οι κινήσεις αυτές έγιναν μετά την παράνομη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά την τελετή παράδοσης στον Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε πως έχει γίνει προεργασία για κλείσιμο κόλπων, για γραμμές βάσης κ.λ.π., για να ανακηρύξει η χώρα την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.
Αυτό πρέπει να γίνει εάν ο στόχος είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Πολύ νωρίτερα ο Νίκος Κοτζιάς είχε ανακοινώσει προκαταρκτική συμφωνία με την Αλβανία. Η τότε αντιπολίτευση, σημερινή κυβέρνηση, είχε ενστάσεις για τις κινήσεις αυτές, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Οι κινήσεις που γίνονται σήμερα από την Αθήνα, αποτελούν ενέργειες εκ των υστέρων. Δεν αιφνιδίασε η Τουρκία με τα όσα έκανε και κάνει. Κι αυτό γιατί η Άγκυρα είχε εξαγγείλει τα πάντα προ πολλού και άρχισαν βαθμηδόν να υλοποιούνται. Οι εκ των υστέρων κινήσεις είναι πάντα σπασμωδικές και προβλεπτές.
Πέραν των πιο πάνω, είναι σαφές πως εάν παραχθεί αποτέλεσμα διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, έχει σημασία, χωρίς φοβικά σύνδρομα, να υπάρξει κίνηση- επιτέλους- για καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Ένα ζήτημα, το οποίο με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις δεν φαίνεται να απασχολεί την Αθήνα.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.