Η ερώτηση Ιγνατίου στον Τραμπ και οι επιτήδειοι των Αθηνών


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Είναι λογικό, πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, να μην γνωρίζουν πως εργάζονται οι Έλληνες και Κύπριοι ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον. Και πολλές φορές ξεφεύγουν εντελώς και φτάνουν στο σημείο να μας αποκαλούν "προδότες". Ένας εκ των ψεκασμένων απείλησε στο Twitter ότι «θα μας σπάσει τα μούτρα» όταν μας δει μπροστά του.
Θα του έλεγα τι θα κάνει, αλλά σέβομαι τους αναγνώστες της ιστοσελίδας που φιλοξενεί καθημερινά τις απόψεις μου.

Οι ανταποκριτές στο εξωτερικό πρέπει να επιτελούν εθνικό έργο, όχι κομματικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν ένας πρωθυπουργός κάνει λάθη στα εθνικά θέματα πρέπει να σιωπήσουν. Αντίθετα. Πρέπει να πουν χωρίς φόβο και πάθος τη γνώμη τους. Όπως κάνουμε πάντα.
Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, όποιος και αν είναι, επισκέπτεται το Λευκό Οίκο, ο ανταποκριτής είναι υποχρεωμένος να μην παρασύρεται από την ιδεολογία του, καθώς ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Πρέπει να μεταδίδει με ακρίβεια τις δηλώσεις και να περιμένει να διαβάζει τα γραπτά κείμενα, διότι όσο καλή και αν είναι η ακοή μας, είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις τις δηλώσεις όπως τις αποτυπώνει ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, έγιναν λάθη στη βιασύνη όλων των δημοσιογράφων να μεταδώσουμε τις δηλώσεις, που έγιναν σε ένα περιβάλλον που χαρακτήρισα από τη συχνότητα του OPEN «ζωολογικό κήπο». Όταν ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε να απαντά την ερώτησή μου, επανήλθα για να τονίσω την ανάγκη να τοποθετηθεί στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Και εκεί καλύφθηκε η απάντηση του ότι μίλησε στον Ταγίπ Ερντογάν για την επιθετικότητά του στη Λιβύη. Η αρχική του απάντηση χάθηκε και όλοι συνειδητοποιήσαμε τι είπε όταν μετά από τρεις ώρες διαβάσαμε το γραπτό κείμενο των δηλώσεων του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Αφορμή για παρερμηνείες

Αυτό ήταν αφορμή και για παρερμηνείες, αλλά και αναλύσεις που δεν έστεκαν. Το ίδιο συνέβη και με τη φράση «ο φίλος μου (σου) Ερντογάν». Είμαι ο «νονός» της φράσης αυτής. Εγώ του είπα «ο φίλος σου ο Ερντογάν». Όμως μεταδόθηκε στην Αθήνα ότι ήταν απάντηση του κ. Τραμπ. Δεν ήταν. Αυτός είπε «ο πρόεδρος Ερντογάν».
Αυτό οδήγησε πάλι σε λάθος ερμηνείες και αναλύσεις. Και ισχυρισμούς ότι πρόσβαλε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Δεν προσπαθώ να ψέξω κανένα. Απλά, οι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε. Το Όβαλ Όφις χωρά μετά βίας 25 άτομα και την Τρίτη ήμασταν εκεί πάνω από 50. Ο ένας απάνω στον άλλο.
Αυτοί που περιμένουν να δράσουμε (οι Έλληνες δημοσιογράφοι της Ουάσιγκτον) κομματικά να το ξεχάσουν. Και έχουμε μάθει εδώ να περιμένουμε τις επίσημες ενημερώσεις του Λευκού Οίκου πριν καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματά μας. Και βεβαίως γνωρίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal, μέσω slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.