Η διπλωματία δεν θα ανατρέψει τα τουρκικά σχέδια


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος


Το διπλωματικό παιχνίδι βρίσκεται στο απόγειο του καθώς στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση και τεντώνει το σχοινί. Ενόψει των επικίνδυνων ενεργειών της Άγκυρας, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που μπορούν να φθάσουν, τις πρώτες ημέρες του 2020 έχουν σχεδιαστεί μια σειρά από κινήσεις, που είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης- εκ των υστέρων- της Αθήνας στις τουρκικές κινήσεις.


Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, οι ηγέτες των χωρών Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ θα υπογράψουν την συμφωνία για τον EastΜed, στην παρουσία ιταλικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για μια κίνηση, την οποία ήθελε διακαώς ο Νετανιάχου για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Δεν αφορά η υπογραφή οτιδήποτε που θα γίνει αμέσως γι αυτό και δεν επηρεάζει την Τουρκία. Δεν την ενοχλεί επί της ουσίας.
Η Αθήνα επενδύει στην τετραμερή συνάντηση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, που χρονικά τοποθετείται στις 4 ή 5 Ιανουαρίου καθώς, δεν επαναβεβαιώνει μόνο τη συνεργασία των χωρών αυτών στην περιοχή, αλλά εμπλέκει και την Γαλλία. Πρόκειται για μια σημαντική σύναξη, η σπουδαιότητα της ωστόσο θα κριθεί από το αποτέλεσμα και το περιεχόμενο. Στην πράξη και όχι στις διακηρύξεις.

Ισραήλ και Τουρκία

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ μετά από μια περίοδο σιωπής τοποθετήθηκε κατά της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης. Το Ισραήλ, απασχολημένο με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, είναι σαφές πως παρακολουθεί από μια απόσταση τις εξελίξεις. Ωστόσο, οι τρόποι αντίδρασης του είναι συγκεκριμένοι ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών διεργασιών.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατζ επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας του για το γεγονός ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομη σημείωσε τα εξής: «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλουμε το ναυτικό για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία».
Περαιτέρω, ο Κατζ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι του Ισραήλ 13 ότι, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος είναι αντίπαλος, δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ ή η Τουρκία αναζητούν σύγκρουση. «Δεν έχουμε καμία επιθυμία και η Τουρκία δεν έχει καμία επιθυμία για μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ», είπε. Κανείς δεν είχε αμφιβολία για τα πιο πάνω. Κανείς δεν επιδιώκει τον πόλεμο και πρωτίστως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια για να υπερασπιστεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό είναι αναμενόμενο, φυσιολογικό.
Είναι σαφές πως η διαμόρφωση συμμαχιών, η ενίσχυση των φωνών αντίδρασης έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, επεκτατικότητας, αποτελεί ένα διπλωματικό εργαλείο, όλα ωστόσο κρίνονται εκ του αποτελέσματος και μόνο. Όλα όσα παρακολουθούμε δημιουργούν κινητικότητα, διεθνοποιούν την κρίση που προκαλεί η κατοχική Τουρκία. Όλα αυτά, όμως, δεν φαίνεται να αποκρούουν την τουρκική επιθετικότητα. Πρωτίστως δεν ανατρέπει τους τουρκικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.