“Δεν υποχωρούμε άνδρες, οφείλετε να πεθάνετε εδώ”, μόνο οι Τούρκοι λάκισαν


Γράφει ο Παντελής Καρύκας


«Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» αποτελεί έναν από τους θρύλους της ιστορίας των πολέμων. Αν και προϋπήρχε του γεγονότος που γέννησε τον θρύλο, εντούτοις ήταν σε μια συγκεκριμένη περίπτωση που ο αληθής θρύλος άνθισε.


Το 1854 ο Κριμαϊκός Πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Στις 25 Οκτωβρίου Βρετανοί, Γάλλοι και Τούρκοι, από την μια πλευρά, μάχονταν κατά των Ρώσων. Ύστερα από τις αρχικές αψιμαχίες ένα ρωσικό σώμα ιππικού δυνάμεως άνω των 2.500 ανδρών, υποστηριζόμενο και από πυροβολικό, κινήθηκε κατά των βρετανικών γραμμών.
Η ταξιαρχία του σερ Κόλιν Κάμπελ βρέθηκε σύντομα εντός του βεληνεκούς των ρωσικών πυροβόλων υφιστάμενη σοβαρές απώλειες. Ο Κάμπελ είχε τάξει τους άνδρες του σε έναν ομαλό λοφίσκο. Για να περιορίσει δε τις απώλειες τους διέταξε να πέσουν πρηνείς στο έδαφος. Στην ταξιαρχία του Κάμπελ ανήκε το περίφημο 93ο Σύνταγμα των Highlanders, ένας λόχος απομάχων, 50 άνδρες της βασιλικής φρουράς και ένα τουρκικό τάγμα 350 ανδρών.
Ξαφνικά εμφανίστηκαν ενώπιον τους τέσσερις ρωσικές ίλες. Πίσω τους ακολουθούσε ο υπόλοιπο ρωσικό σώμα ιππικού. Οι Τούρκοι αμέσως πανικοβλήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια αφήνοντας τους Βρετανούς μόνους. Καθώς πέρασαν μέσα από τον καταυλισμό των Highlanders η γυναίκα ενός Σκώτου στρατιώτη άρχισε να χτυπά τους φεύγοντες Τούρκους, να τους βρίζει, λέγοντάς τους δειλούς και να τους πετά αντικείμενα.
Ακόμα κι αυτός ο εξευτελισμός όμως από μια γυναίκα δεν σταμάτησε τη φυγή των δειλών. Στο λοφίσκο απέμειναν 550 Highlanders και 100 απόμαχοι. Ο Κάμπελ βλέποντας τη δυσαναλογία των δυνάμεων φώναξε στους άνδρες του: «Άνδρες, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει υποχώρηση από δω. Οφείλετε να πεθάνετε εδώ που στέκεστε»!
Οι Σκώτοι σηκώθηκα όρθιοι και με τους συναδέλφους τους σχημάτισαν γραμμή δύο μόλις ζυγών. Ήταν τόσο λεπτός ο σχηματισμός τους που αν οι Ρώσοι επιτίθονταν ορμητικά σίγουρα θα τον διασπούσαν. Οι Σκώτοι όμως γνωρίζοντας πως είχε έρθει η ώρα να πεθάνουν αποφάσισαν να πουλήσουν ακριβά τις ζωές τους.
Οι τέσσερις ρωσικές ίλες σταμάτησαν αιφνιδιασμένες από την εξέλιξη. Οι Βρετανοί όμως δεν σάστισαν καθόλου και άμεσα εξαπέλυσαν την πρώτη τους ομοβροντία. Ελάχιστοι Ρώσοι έπεσαν. Οι υπόλοιποι όμως φοβήθηκαν και πισωγύρισαν, αλλά επανήλθαν και επιχείρησαν να επιτεθούν. Τότε δέχτηκαν κατά πρόσωπο μια δεύτερη ομοβροντία και υποχώρησαν εν αταξία.
Οι Σκώτοι θέλησαν τότε να επιτεθούν στους ιππείς με την ξιφολόγχη, αλλά ο Κάμπελ τους σταμάτησε, εγκαίρως με… βρισιές. «93ο, 93ο, ανάθεμα την προθυμία σας», τους φώναξε. Έτσι οι άνδρες σταμάτησαν και εξαπέλυσαν μια τρίτη ομοβροντία. Οι Ρώσοι ιππείς δεν άντεξαν άλλο και τράπηκαν σε φυγή προς το κύριο σώμα του ιππικού τους.
Οι Highlanders ξέσπασαν σε ιαχές. Η «λεπτή κόκκινη γραμμή» τους είχε σταματήσει την ρωσική αντεπίθεση. Ο θρύλος είχε γεννηθεί. Ο ανταποκριτής των Times του Λονδίνου Γουίλιαμ Ράσελ ήταν ο «νονός». «Τίποτα δεν μπορούσες να δεις μεταξύ των επιτιθέμενων Ρώσων και της Μπαλακλάβα παρά μόνο τη λεπτή κόκκινη γραμμή του 93ου με το ατσάλι στις κάννες των τυφεκίων», έγραψε, δημιουργώντας έναν θρύλο που υφίσταται έως σήμερα.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.