Ο εκλογικός νόμος και τα αποκαλυπτήρια για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας
Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται την Τετάρτη προς συζήτηση ο νέος εκλογικός νόμος και το γεγονός αυτό επισπεύδει και τα “αποκαλυπτήρια” της κυβερνητικής πρότασης για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κυβερνητικές πηγές είχαν επισημάνει άλλωστε, προ ημερών, ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ανοίξει την συζήτηση για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.
Η σχετική συζήτηση είναι, ωστόσο, ανοιχτή καιρό τώρα και το θέμα απασχόλησε και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Συναντήσεις, στις οποίες κυριάρχησε βεβαίως η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η πορεία των εθνικών θεμάτων.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο την Κυριακή, κατά την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βελβεντό Κοζάνης, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Εκεί σε μια χαλαρή συζήτηση με δημοσιογράφους, τα γνωστά “πηγαδάκια” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για τα σενάρια διαδοχής του. Η ερώτηση ήταν βεβαίως, αν θα είναι η τελευταία του επίσκεψη με την ιδιότητα του Προέδρου και ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε την απάντηση: «Ο Θεός ξέρει».
Ο Θεός και η Φώφη
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι «ξέρει και ο Κυριάκος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε την συζήτηση, επαναλαμβάνοντας «Μόνο ο Θεός». Μια τέτοια αναφορά, πριν κάποια χρόνια, θα έστρεφε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια με καθοριστικό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα, ότι η αναφορά του Προέδρου απευθυνόταν σε εκείνη την πολιτική “ομάδα”, η οποία διαθέτει σημαντική έκφραση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.
Λίγη ώρα αργότερα πάντως, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο μέλος του συνεταιρισμού “ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού”, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε με χιούμορ, αλλά και με νόημα: «Δεν θα μείνω χωρίς δουλειά». Η φράση αυτή εκλήφθηκε ως σχόλιο για την ονοματολογία, αλλά και για την καθυστέρηση από πλευράς ΝΔ, ιδιαίτερα από το περιβάλλον του Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, να τοποθετηθούν ανοιχτά στο αν στηρίζουν την επανεκλογή του.
Μια επανεκλογή την οποία επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ο Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του μάλιστα μετά από αυτήν την συνάντηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» και να επισπεύσει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνοντας συνεργάτες της για την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επανέλαβε μάλιστα,ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στην ονοματολογία και επιμένει για υποψήφιο από την κεντροαριστερά. Αυτό τόνισε και το Σάββατο, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του κόμματός της, την ώρα που υπήρχε έντονη φημολογία γύρω από το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ρυθμιστής το ΚΙΝΑΛ
Η σκέψη να προταθεί υποψήφιος από τις τάξεις του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ υπήρχε στο κυβερνητικό στρατόπεδο και το κύριο επιχείρημα ήταν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα εξασφάλιζε διευρυμένη πλειοψηφία, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί βεβαίως και με μια υποψηφιότητα Σημίτη ή Γιώργου Παπανδρέου, όμως η φράση της Φώφης Γεννηματά για «ένα πρόσωπο από την παράταξή μας, που … με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης» περιορίζει τις επιλογές.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ “απείλησε” μάλιστα ότι θα καταθέσει πρόταση προσώπου με αυτά τα χαρακτηριστικά, αν, όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση». Να εκλέξει δηλαδή ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως σε τοποθετήσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Την άποψη αυτή επανέλαβε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν απέκλεισε κανένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί. Τάχθηκε, ωστόσο, υπέρ της επιλογής πολιτικού προσώπου.
Με "άρωμα γυναίκας"
Ανοιχτό, όλο αυτό το διάστημα, είναι και το ενδεχόμενο η υποψηφιότητα να είναι γένους θηλυκού. Ακουγόταν άλλωστε το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, που όμως δεν πληρεί τις προυποθέσεις που έθεσε η Φώφη Γεννηματά. Έτσι δείχνει πλέον περισσότερο πιθανή, χωρίς να αποκλείονται άλλα ονόματα, η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα, η οποία καλύπτει το "παρών στα χρόνια της κρίσης" και τον κεντροαριστερό χώρο που ζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είναι γυναίκα, όπως θέλουν πολλά στελέχη πολλών κομμάτων, μπορεί να εξασφαλίσει μια διευρυμένη υπερψήφιση, είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν προκαλεί τόσο μεγάλους κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο μια υποψηφιότητα Βενιζέλου.
Το θέμα της εκλογής Προέδρου τέθηκε και στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΚΚΕ, με την οποία έκλεισε ο κύκλος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. Σε δήλωσή του, μετά την συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε την πάγια στάση του κόμματός του. Ότι δηλαδή δεν μπαίνει σε ονοματολογίες που εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και ισορροπίες και ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο, αλλά «οι ενέργειες» και τα «πολιτικά καθήκοντα που υλοποιεί ο εκάστοτε ΠτΔ».
Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ανέφερε ότι έχει την αίσθηση πως «ο πρωθυπουργός έχει κατασταλάξει και έχει καταλήξει στο πρόσωπο» που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η δρομολόγηση άλλωστε της ψήφισης του εκλογικού νόμου φέρνει τα “αποκαλυπτήρια” πιο κοντά.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: