Έλενα Ακρίτα: «Αυτό με τον Δοξιάδη είναι πολύ σοβαρό» - Το ερώτημα προς την Ε. Αγαπηδάκη


Γράφει η Έλενα Ακρίτα

Επανήλθε στο ζήτημα που έχει προκύψει με την επιστολή του Απόστολου Δοξιάδη στα «Νέα», με την οποία επιτίθετο στον δημοσιογράφο της εφημερίδας, Δημήτρη Μανιάτη, η Έλενα Ακρίτα.
Με μακροσκελή ανάρτησή της στο Facebook, η γνωστή δημοσιογράφος αναλύει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το όλο ζήτημα είναι σοβαρό, ενώ θέτει και ένα σοβαρό ερώτημα προς τη νέα συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Συγκεκριμένα η Ε. Ακρίτα έγραψε:
Αυτό με τον Δοξιάδη είναι σοβαρό. Όσο νηφάλια κι αν είναι η ματιά σου, όσο ψύχραιμη η σκέψη σου, όσο κοινή η λογική σου – το πράγμα είναι σοβαρό. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος (Απόστολος Δοξιάδης) με ανοιχτή επιστολή ζητά εμμέσως πλην σαφώς την απόλυση δημοσιογράφου (Δημήτρη Μανιάτη) από το μέσον στο οποίο εργάζεται.

Ήρεμα θα μιλήσουμε εδώ. Ήρεμα χωρίς χαρακτηρισμούς, χωρίς κραυγές και κυρίως χωρίς ύβρεις.

Να τα δούμε ένα ένα.

1. Καθ΄ υπόδειξιν Δοξιάδη (όπως ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή της Όλγας Τρέμη) ο Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε την Ειρήνη Αγαπηδάκη Εθνική Συντονίστρια στον νέο φορέα ‘Κανένα παιδί μόνο’ που αφορά στην μέριμνα και την αποκατάσταση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Προφανώς, ο κ. Δοξιάδης δεν σκέφτηκε πως αυτή η δημόσια δήλωση του υποσκάπτει το κύρος του Έλληνα πρωθυπουργού: εκτός αν οι πολίτες πάνε και λένε ‘Κυριάκο, στο πόστο αυτό βάλε αυτόν και βγάλε εκείνον’. Και οι ίδιοι επιχειρούν να κάνουν το ίδιο με δημοσιογράφους. Ανεπιτυχώς. Διότι εννοείται πως ο διευθυντής την Νέων Γιώργος Μαντέλας δεν απέλυσε τον Δημήτρη.

2. Ο διορισμός της Εθνικής Συντονίστριας εξέπληξε πολλούς. Στην πορεία της κ. Αγαπηδάκη δεν έχουν καταγραφεί πρωτοβουλίες που να υποδηλώνουν μια στοιχειώδη έστω ευαισθητοποίηση για την μοίρα αυτών των παιδιών. Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται εν πολλοίς στην προώθηση γερμανικής αλυσίδας τροφίμων. Μόνο τελευταία - προφανώς εν όψει του διορισμού της – ψιλοέγραψε κάτι σχετικά. Κατά τα άλλα, έπεσε ουρανοκατέβατη. Σε τόσο κρίσιμο πόστο, η Εθνική μας Συντονίστρια φύτρωσε από το πουθενά.

3. Όταν γίνεται τέτοιος χαμός με τον Μανιάτη, η Εθνική Συντονίστρια αντί να βγει μπροστά και καθαρίσει μόνη της, φεμινιστικότατα πάει και κρύβεται πίσω από τις πλάτες του Δοξιάδη. Ασχολίαστο.

4. Την ομολογουμένως αξιέπαινη πρωτοβουλία Δοξιάδη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κι εγώ την στήριξα μέσα από την εφημερίδα. Όμως η επικοινωνιακή διαχείριση του όλου εγχειρήματος είναι αντιδημοκρατική και άκρως αλαζονική.

5. Εξίσου αλαζονικά αντιμετωπίστηκε από τον Δοξιάδη και τους συν αυτώ, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο οποίος τόλμησε να διατυπώσει ενστάσεις για θέματα που αφορούσαν ανήλικα άνω των 15 ετών. Πέσανε να τον ξεσκίσουν πέσανε. Υβρεις, χλευασμοί, ειρωνείες – κι όλα αυτά προς έναν άνθρωπο που το ήθος και η ακεραιότητα του αποτελούν σημεία αναφοράς στον σύγχρονο δημόσιο βίο. (Από 20+ χρονών είμαι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας κι ο Gabriel Sakellaridis είναι ένας από τους πιο δραστήριους και οραματικούς Προέδρους που είχαμε ποτέ.)

6. Ο Dimitris N. Maniatis είναι από τους συναδέλφους που ξεκάθαρα εκτιμώ. Και να μην τον εκτιμούσα όμως, την ίδια στάση θα κρατούσα. Δεν μπορεί ένας περιστασιακός (άμισθος ή μη) συνεργάτης της εφημερίδας και νυν κυβερνητικός αξιωματούχος να υποδεικνύει στον διευθυντή και τον εκδότη πώς θα διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικού του όποιου εντύπου. Αν ο Μανιάτης δεν αρέσει στον Δοξιάδη τότε ο Δοξιάδης να μην διαβάζει τον Μανιάτη. Κι αν επιθυμεί να διακόψει την συνεργασία του με τα Νέα με γεια του με χαρά του. Μέχρι εκεί όμως. Παρέκει δεν υπάρχει.

7. Άσχετο αλλά ενδεικτικό. Όταν εμείς εδώ στην μετά Ψυχάρη εποχή, βρεθήκαμε στο δρόμο και δίναμε μάχη για να κρατήσουμε τα έντυπα ζωντανά, εκατοντάδες πρόσωπα της τέχνης, της επιστήμης και του πολιτισμού στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα μας. Όλες οι υπογραφές τους είναι καταγεγραμμένες. Του Απόστολου Δοξιάδη δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.

8. Όσο για τους βαρείς ομολογουμένως χαρακτηρισμούς που χρεώνονται στον Μανιάτη, οι κατήγοροι του δημοσιογράφου θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία. Μια ξερή λέξη αποκομμένη από την οποιαδήποτε ανάρτηση δεν είναι απόδειξη. Όπως απόδειξη δεν είναι και η φράση 'μου είπαν ότι είπε/έγραψε/έβρισε’ χωρίς να αναρτάται με screenshot το αντίστοιχο κείμενο.

Αφήνω για το τέλος το πιο σημαντικό ερώτημα προς την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αγαπητή κυρία, γράφτηκε αλλά απάντηση δεν πήραμε: Είστε ψυχολόγος, Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που ανήκει στις εταιρείες Laureate Education, Inc και Galileo Global Education, της Providence Equity: δηλαδή μιας παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο Τζόρτζ Σόρος. Δεν σάς προσάπτουμε κάτι, απλώς θα ήταν σκόπιμο να απαντηθεί αυτό.

Και να απαντηθεί από σας. Όχι από άλλους για λογαριασμό σας.

Αυτά. Προς το παρόν.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.