Περίτεχνα χριστόψωμα-έργα τέχνης από όλη την Ελλάδα -Σαν κέντημα
Το Χριστόψωμο αποτελεί βασικό μέρος του τραπεζιού των γιορτών.
Χριστόψωμο ονομάζουμε το καρβέλι ή κουλούρα που οι νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα με πλούσιο στολισμό με διάφορα κεντίδια από ζύμη ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.
Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δικιά της συνταγή και το δικό της τρόπο στολίσματος.
Το χριστόψωμο της παράδοσής μας
Μία έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπου πρωταγωνιστεί το χριστόψωμο και το ψωμί ως στοιχείο και σύμβολο της διατροφικής, πολιτισμικής και πνευματικής μας παράδοσης, παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση με τα περίτεχνα Χριστόψωμα αρχίζει από 15 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος «Χριστούγεννα στην Αθήνα» και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το ψωμί ως βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής
Η έκθεση έχει ως επίκεντρο το χριστόψωμο, με γενικότερη αναφορά στο ρόλο του ψωμιού ως βασικού στοιχείου της ελληνικής καθημερινής διατροφής από την αρχαιότητα, αλλά και στο συμβολικό του ρόλο ως άρτου και κουλούρας στις διαβατήριες τελετές του κύκλου της ζωής και του εορταστικού ετήσιου κύκλου.
Διαβάστε την συνέχεια στο iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: