Για τον Μητσοτάκη η Μακεδονία δεν είναι πλέον μία και ελληνική


Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης


Η κατάσταση σήμερα στη Βαλκανική, 20 χρόνια, μετά τη λήξη των πολέμων και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι ειδυλλιακή, αντιθέτως.
Τα κράτη που σχηματίστηκαν (μεταξύ αυτών και η Βόρεια Μακεδονία) παραμένουν αδύναμα, τα σύνορα που χαράχτηκαν τότε αμφισβητούνται, ισχυρά εθνικιστικά κινήματα συγκινούν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού της Βαλκανικής, επομένως, παραμένει σε εκκρεμότητα, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.


Επιπλέον, τη μάχη της πολιτικής επιρροής στη Βαλκανική, δίνουν, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Γαλλία και η Γερμανία, αφού διακυβεύονται σημαντικά γεωπολιτικά και γεωενεργειακά συμφέροντα. Μέσα σε αυτό το βαλκανικό πλαίσιο της ασταθούς ισορροπίας, έγινε στην Θεσσαλονίκη, η συνάντηση, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ομολόγου του, της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σαφής: προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία, που δημιουργεί υποχρεώσεις και στις δύο πλευρές. Βέβαια, άλλα έλεγε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον ψηφίσουν οι πάσης ιδεολογικής προέλευσης "Μακεδονομάχοι", οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, μετεκλογικά "εξαφανίστηκαν"!
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλυψε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε, ότι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και μάλιστα, θα μιλήσει με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Εμανουέλ Μακρόν! Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έβαλε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Δεδομένης της ασταθούς κατάστασης στη Βαλκανική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενήργησε, ως νατοϊκός ή φιλοαμερικανός εταίρος και στη βάση των κανόνων του πολιτικού ρεαλισμού. Υπερέβη τα προεκλογικά κομματικά χαρακώματα, όπως το ιδεολόγημα «Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική», που συνάρπασε τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του.
Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ και η ένταξή τους στην ΕΕ θα ολοκληρώσει την αφομοίωσή τους στους πολιτικοστρατιωτικούς θεσμούς της Δύσης, όπως ακριβώς επιθυμούν οι ΗΠΑ. Η προοπτική αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία δεν θέλει να χάσει την επιρροή της στην Βαλκανική. Ειδικά μάλιστα, που από βαλκανικά εδάφη διέρχονται ή σχεδιάζονται να διέλθουν, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από την κεντρική Ασία προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.