Τρέχουν και δεν φτάνουν Κάιρο και Αθήνα μετά την ντρίμπλα Ερντογάν
Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός
“Φωτιά” στην Αθήνα και δευτερευόντως στο Κάιρο έβαλε ο Ερντογάν με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Νίκος Δένδιας πήγε σήμερα στην Αίγυπτο και συζήτησε το θέμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, την ώρα που στην Αθήνα η αντιπολίτευση ζητά ενημέρωση για τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην συνάντηση συμφωνήθηκε η Ελλάδα και η Αίγυπτος να επιταχύνουν τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της AOZ μεταξύ των δύο χωρών. Στην κατ' ιδίαν συνάντηση Δένδια-Σούκρι, αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν την κοινή άποψή τους ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν νομική βάση.
Στην θεσμική σαθρότητα του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είχε αναφερθεί μία ημέρα νωρίτερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα «πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της» και κάλεσε την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Κοινή οπτική και σύνδεση με Κάιρο
Με το τέλος της συνάντησης ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Αθήνα και το Κάιρο θεωρούν πως ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγέντ Αλ Σάρατζ στερείται της απαραίτητης νομιμοποίησης για την υπογραφή αυτών των μνημονίων, τα οποία λειτουργούν, ούτως ή άλλως, αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος βλέπουν πολλά πράγματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο από την ίδια γωνία.
Αυτό είναι γεγονός, αλλά εγείρει κάποια ερωτήματα που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει. Γιατί δεν προέβη σε κινήσεις για αποτρέψει την υπογραφή του μνημονίου; Γιατί δεν προειδοποίησε την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις επιπτώσεις; Γιατί, τέλος δεν δρομολόγησε νωρίτερα τις διαδικασίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Ειδικά, όταν το Κάιρο είναι “ζεστό”, καθώς συμμετέχει από κοινού με την Αθήνα και την Κύπρο σε τριμερείς, τετραμερείς και πενταμερείς συνεργασίες στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις είναι στα χειρότερά τους. Είναι εχθρικές, ειδικά μετά την ανατροπή της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων, που υποστηριζόταν από την Άγκυρα και την μετατόπιση της Αιγύπτου στο αντιτουρκικό μέτωπο στον Αραβικό Κόσμο. Ο Ερντογάν βέβαια είχε προσπαθήσει να δελεάσει και το Ισραήλ και την Αίγυπτο παλαιότερα, όταν είχε καλέσει τις δύο αυτές χώρες να μοιράσουν από κοινού την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το αυθαίρετο ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.
Το Κάιρο πάντως, όπως και η Αθήνα, έχει καταδικάσει ως παράνομα τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης. Στον εμφύλιο που μαίνεται στη Λιβύη εδώ και χρόνια, άλλωστε, υποστηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά τον αντίπαλο του Φαγέντ Αλ Σάρατζ, τον στρατάρχη και ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, εχθρό κι αυτόν της Άγκυρας.
Ενημέρωση τώρα
Από την πλευρά του ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με κάθε ευκαιρία. Το έκανε και στα Ύψαλα, στην τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, όπου με τις προκλητικές δηλώσεις του ανάγκασε την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρήσει. Ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με την Λιβύη και τόνισε ότι θα την πάει «σε άλλο επίπεδο» μόλις εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Παραλλήλως εμφανίστηκε υπερασπιστής της κυβέρνησης της Τρίπολης, έναντι των απειλών που, όπως είπε, δέχεται λόγω του μνημονίου. Μίλησε ακόμη και για γεωτρήσεις, από τις οποίες «δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία»! Η τελευταία αυτή αναφορά είναι πιθανότατα μία προαναγγελία παράνομης τουρκικής παρέμβασης στο λιβυκό πέλαγος, εκεί που η Ελλάδα έχει παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες και γεωτρήσεις.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ την αποδοκιμασία και την καταδίκη της Τουρκίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να «στέκεται αδιάφορη» και ότι «η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν ωφελεί».
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ αρχίζει την Τρίτη στο Λονδίνο και ο Ερντογάν πάει σε αυτήν με έντονα επιθετική διάθεση, όπως έδειξε η αντιπαράθεσή του με τον Μακρόν για τον «εγκεφαλικό θάνατο» της Συμμαχίας. Το γεγονός, όμως, ότι οι ισχυροί του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Γερμανία, έχουν τα δικά τους θέματα με την Άγκυρα μειώνει τις προσδοκίες της Αθήνας, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί με μοναδικό σύμμαχο τον ήδη στριμωγμένο Γάλλο πρόεδρο.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: