Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων προωθεί η Κίνα
Στην πρώτη γραμμή της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου βρίσκεται η Κίνα, φιλοδοξώντας να εδραιωθεί σε νέες αγορές, χάρη στην καινοτόμο προσέγγισή της σε θέματα παρακολούθησης.
Εταιρείες όπως οι ZTE, Dahua και China Telecom προτείνουν την υιοθέτηση νέων κανόνων και διεθνών προτύπων για την ένταξη της αναγνώρισης προσώπων, της παρακολούθησης μέσω βίντεο και της καταγραφής πινακίδων αυτοκινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το Πεκίνο έχει εγκαινιάσει εκστρατεία έγκρισης των νέων κανόνων από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ. Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει τις αναγκαίες τεχνολογικές υποδομές σε αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.
Νωρίτερα φέτος, η Νότιος Αφρική εγκατέστησε στο Γιοχάνεσμπουργκ 15.000 κάμερες με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπων. Τον Αύγουστο, η Ουγκάντα επιβεβαίωσε την ανάπτυξη καμερών παρακολούθησης κινεζικής κατασκευής, ενώ σχέδια εγκατάστασης τέτοιου συστήματος έχει ανακοινώσει και η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Τα δεδομένα από αφρικανικές χώρες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους Κινέζους, οι οποίοι επιθυμούν να διαπιστώσουν κατά πόσον τα συστήματα αναγνώρισης προσώπων είναι αποτελεσματικά για πρόσωπα Αφρικανών. Τα κινεζικά σχέδια προκαλούν, ωστόσο, αντιδράσεις από οργανώσεις υπέρ των ατομικών ελευθεριών, οι οποίες καταγγέλλουν τη βαθύτατα αντιδημοκρατική φύση της καθολικής παρακολούθησης.
από kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια: