SOS για τους νεοναζί


Γράφει η ΘΕΑ ΜΑΝΟΥΡΑ

«Συναγερμός» στην ανατολική Γερμανία για τη δράση τους
Σε κατάσταση συναγερμού «λόγω νεοναζί» κήρυξε τη Δρέσδη το τοπικό συμβούλιο της περιοχής, εν μέσω φόβων για αύξηση των κρουσμάτων ακροδεξιάς βίας στην πόλη της ανατολικής Γερμανίας.
Το συμβούλιο υιοθέτησε μια δέσμη δράσεων και ενεργειών, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, και καλεί όλα τα τοπικά συμβούλια να μην επιτρέπουν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων από ακροδεξιά στοιχεία.
Σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», το ψήφισμα που υιοθέτησε το συμβούλιο κρούει «τον κώδωνα του κινδύνου» σημειώνοντας ότι «αντιδημοκρατικές, αντιπλουραλιστικές, μισανθρωπικές και εξτρεμιστικά ακροδεξιές αξίες και δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίας στη Δρέσδη, γίνονται όλο και πιο εμφανείς».
Στο συμβούλιο της πόλης κυριαρχεί ένας κεντροαριστερός συνασπισμός, ωστόσο, ισχυρή θέση διατηρεί και η ακροδεξιά AfD. Ο αριστερός σύμβουλος που εισηγήθηκε το ψήφισμα ανέφερε ότι «η πόλη έχει πρόβλημα με τους ναζί και πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό» καθώς «μετράμε πλέον πέντε έτη ακροδεξιών διαδηλώσεων, τρομοκρατικών επιθέσεων και καθημερινών αναφορών για ομάδες με σβάστικες που επιδίδονται σε ναζιστικούς χαιρετισμούς».
Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι πως οι Χριστιανοδημοκράτες της CDU στο τοπικό συμβούλιο συντάχθηκαν με τους ακροδεξιούς της AfD, μπλοκάροντας το μέτρο.
Η πόλη της Δρέσδης έχει συνδέσει το όνομά της με την εμφάνιση του ακραίου, ξενοφοβικού, αντιισλαμικού κινήματος PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Δύσης), το οποίο ακόμη και σήμερα πραγματοποιεί τακτικά πορείες στην πόλη. To PEGIDA μπορεί να έχει δημιουργήσει από το 2013 ισχυρές βάσεις στην κοινωνία της Σαξονίας, ωστόσο, οι ακόλουθοί του προτιμούν την πιο «θεσμική» Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία κέρδισε το 27,5% των ψήφων στις εκλογές του κρατιδίου το 2019.
Η AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στο εθνικό Κοινοβούλιο της Γερμανίας έπειτα από 60 χρόνια, όταν ήρθε τρίτο σε ποσοστό ψήφων κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών το 2017.
Ο γρίφος της Θουριγγίας
Μπορεί η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση να κλείνει το μάτι στους ακροδεξιούς της AfD στη Δρέσδη, ωστόσο, στη Θουριγγία μετράει απώλειες, με κερδισμένο το ακροδεξιό κόμμα. Η βαριά ήττα των Χριστιανοδημοκρατών οδηγεί στελέχη στο τοπικό συμβούλιο να «φλερτάρουν» με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία του ακραίου Χέκε.
Στο κρατίδιο των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων οι Χριστιανοδημοκράτες απώλεσαν σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής τους επιρροής, αλλά και το στάτους του ισχυρότερου κόμματος του κρατιδίου.
Ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Θουριγγία Μάικ Μόρινγκ «φλέρταρε» καταρχήν με τους νικητές των εκλογών, το κόμμα της Αριστεράς, προκαλώντας ηχηρές αντιδράσεις στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς η Linke θεωρείται εν γένει κόκκινο πανί και, παράλληλα, απέκλεισε κάθε συμφωνία με την AfD, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση παράλογη.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Θουριγγία αποτελεί γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες αλλά δημιουργεί πρόβλημα και στην πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, η οποία μπορεί να είναι η ευνοούμενη της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά εντελώς αντιδημοφιλής τόσο μέσα στο κόμμα όσο και στη βάση.
Ο γενικός γραμματέας των συγκυβερνώντων στο Βερολίνο Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ κάλεσε την υπουργό Άμυνας να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «ανοίγματος» προς την Άκρα Δεξιά. «Το τείχος στα δεξιά της CDU εμφανίζει όλο και μεγαλύτερες ρωγμές. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό» έγραψε στο Twitter.
Γεγονός είναι πάντως ότι, σε αντίθεση με ορισμένες μεμονωμένες τάσεις στα κρατίδια, σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι συντηρητικοί της Μέρκελ απορρίπτουν κάθε μορφή συνεργασίας με τους ακροδεξιούς αλλά και την Αριστερά. Τουλάχιστον έως τώρα.
Το ακροατήριο της AfD
Η Γερμανία έχει μακρύ παρελθόν οικονομικής ευημερίας. Τώρα όμως εταιρείες απολύουν εργαζόμενους, η ανεργία αυξάνεται με κίνδυνο την καθίζηση της οικονομίας, ενώ τα οικονομικά στοιχεία της συνεχώς φθίνουν. Μπορεί η εθνολαϊκιστική AfD να επωφεληθεί απ’ αυτό;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW, η AfD έχει βάλει από καιρό το θέμα της ύφεσης στην εκλογική της ατζέντα. Συχνά στο παρελθόν έστελνε δελτία Τύπου στα οποία αναφερόταν στο ποιος ευθύνεται για την ύφεση που έχει χτυπήσει την πόρτα της Γερμανίας τα τελευταία οικονομικά τρίμηνα.
«Τα άλλα κόμματα απέτυχαν στην προσπάθειά τους να κάνουν τη γερμανική οικονομία ανταγωνιστική για το μέλλον» τονίζει ο Τίνο Χρουπάλα, αντιπρόεδρος της AfD, το όνομα του οποίου παίζει και για πρόεδρος σε περίπτωση που ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας εκ των δύο συμπροέδρων, δεν ξαναβάλει υποψηφιότητα.
Οι Γερμανοί εθνολαϊκιστές είναι το πολιτικό απότοκο των κρίσεων. Η κρίση της Ευρωζώνης ήταν η μήτρα τους, κυρίως ως διαμαρτυρία της μεσαίας τάξης στη δημοσιονομική αστάθεια για την εξασφάλιση της περιουσίας τους.
Η AfD χρησιμοποίησε συστηματικά την προσφυγική κρίση, τη διαχείρισή της από τα mainstream κόμματα και τις σχετικές με αυτήν ανησυχίες των οικονομικά χαμηλών στρωμάτων της γερμανικής κοινωνίας. κερδίζοντας την είσοδό της σε όλα τα τοπικά Κοινοβούλια, ακόμα και σε περιοχές όπου δεν είχε παραδοσιακή παρουσία.
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.