Οι βλαβερές συνέπειες του αντικαπνιστικού νόμου
Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος
Όταν ο Άντον Τσέχοφ έγραψε το μονόπρακτο «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» δεν φανταζόταν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ψήφιζε στη Βουλή των Ελλήνων το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο και ακόμη περισσότερο ότι θα έπεφτε φόβος και τρόμος στην πιάτσα των μαγαζιών.
Βέβαια ο νόμος πλέον θα δοκιμαστεί στο πεζοδρόμιο, έξω από τα μπαρ, τα καφενεία και τα ξενύχτια. Οι προηγούμενοι νόμοι ατόνησαν και καταργήθηκαν στην πράξη διότι προκάλεσαν κοινωνικό πρόβλημα.
Βέβαια ο νόμος πλέον θα δοκιμαστεί στο πεζοδρόμιο, έξω από τα μπαρ, τα καφενεία και τα ξενύχτια. Οι προηγούμενοι νόμοι ατόνησαν και καταργήθηκαν στην πράξη διότι προκάλεσαν κοινωνικό πρόβλημα.
Επί της ουσίας τώρα: Πρώτον, τι θα κάνουν οι παππούδες στο καφενείο που παίζουν πρέφα, πίνουν το καφεδάκι τους με ένα τσιγαράκι; Μετά τα πρώτα πρόστιμα, θα συζητάνε για την αθλιότητα του νόμου Μητσοτάκη που τους κλέβει τη ζωή, τους φορτώνει με πρόστιμα που δεν μπορούν να πληρώσουν. Οι μαγαζάτορες στη χειρότερη, για να μην χάσουν την πελατεία θα αυξήσουν τις τιμές 30-50% για να μπορούν να πληρώνουν τα πρόστιμα.
Δεύτερον, στα μπαρ το πρόβλημα είναι πιο βαρύ, εκεί θα κλείσουν μαγαζιά, θα απολυθούν άνθρωποι, δεν θα πληρωθούν ενοίκια, για δέκα άτομα στα εκατό που δεν καπνίζουν. Και καλά τώρα που είναι ακόμη καλοκαίρι, το χειμώνα με τις βροχές και το κρύο ποιος θα βγαίνει έξω; Και οι φανατικοί της μπάρας, όταν ξαναμπαίνουν μέσα θα βλέπουν τη θέση τους να την έχει πιάσει κάποιος άλλος; Θα γίνουν επεισόδια…
Ήδη πολλοί αντισύριζα που ψήφισαν Μητσοτάκη δηλώνουν έξω από τα μπαρ πως τέλειωσε, θα τον καταψηφίσουν την επόμενη φορά. Τρίτον, αν ένας καπνιστής δει μέσα σε ένα κυριλέ ρεστοράν τον επώνυμο παράγοντα να ανάβει πούρο, το όλο ζήτημα θα εξελιχθεί σε ταξικό. Η κοινωνία θα διαιρεθεί πάλι!
Αστυνομικές έφοδοι στα μπαρ!
Τέταρτον, κεντρώος στις πολιτικές του απόψεις, φίλος καπνιστής πρότεινε να τροποποιηθεί ο νόμος και να χωριστούν τα μπαράκια σε μπαράκια για μη καπνιστές και σε μπαράκια για καπνιστές που είναι και αυτό μια ιδέα. Αλλά και έτσι πάλι χωρίζονται παρέες και ζευγάρι. Δηλαδή, πάλι θα δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα. Θα μπορούσε να λειτουργούν τα μαγαζιά μισές μέρες για καπνιστές και τις άλλες μισές για μη, αλλά πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται.
Συμπερασματικά, αν μπουκάρουν ένοπλοι αστυνομικοί στα μπαρ, γιατί οι άλλοι θα τρώνε σφαλιάρες, το στιλ που ξεκίνησε με τον Joker θα μοιάζει με παιδική χαρά. Δεν φαντάζομαι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης να κάνει την βλακεία και να αναθέσει την εφαρμογή του νόμου σε κάποια εταιρεία σεκιουριτάδων ή στην Blackwater, διότι τότε θα γενεί της κακομοίρας!
Θέλω να πιστεύω πως δεν πρόκειται για ένα νόμο που αποβλέπει στην ιδιωτικοποίηση κι άλλων κρατικών λειτουργιών, ούτε πως εντάσσεται σε κάποια δημοσιονομική στρατηγική. Υπάρχουν βέβαια και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική καταστολή. Παραδείγματος χάριν η κρατική ψυχική βία που ασκείται με τις φωτογραφίες από τις παθήσεις που προκαλεί το κάπνισμα.
Αντικαπνιστικός νόμος και στρες
Επειδή ξανάρχισα το κάπνισμα μετά από 24 χρόνια, προκειμένου να ανταπεξέλθω στο στρες που μου προκάλεσε μια δύσκολη κατάσταση, οφείλω να πω πως κάθε φορά που πιάνω τον φάκελο με τον καπνό και βλέπω τη φωτογραφία, μου ανεβαίνει η πίεση. Θα το λύσω το πρόβλημα αγοράζοντας μια δερμάτινη σακούλα ειδική για τον καπνό, αλλά απλώς θα μειώσω την επαφή με τη φωτογραφία. Το πολιτικό πρόβλημα παραμένει.
Χωρίς να θέλω να αντιπαρατεθώ με τον μεγάλο Άντον Τσέχοφ, θα ήθελα εδώ να καταθέσω την μαρτυρία κυρίας, που ξανάρχισε το κάπνισμα, η οποία όταν το έκοψε έπαθε ένα σοβαρό αυτοάνοσο. Μάλλον, εξ αιτίας της απουσίας μιας συνήθειας που εξισορροπούσε μέσα της την πίεση της καθημερινής ζωής. Συνεπώς, εκτός από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, υπάρχουν και οι ευεργετικές.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: