Κυπριακό: Όταν ο κρόταφος Ελληνοκυπρίων ψάχνει το πιστόλι
Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθήσαμε ένα έντονο πήγαινε-έλα της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, το παρασκήνιο που διαδραματίσθηκε, την ίδια ώρα που η προέλαση της Τουρκίας σε θάλασσα και ξηρά συνεχίζεται.
Μια πολιτική παραδοξότητα ενός παράλληλου σύμπαντος, που επιμένει από τη μια να διαμαρτύρεται για την επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας και από την άλλη να αναλώνονται οι συζητήσεις στην κατάληξη ενός εγγράφου για διαπραγματευτικό πλαίσιο.
Εάν επιγραμματικά περιέγραφε κανείς τα όσα διαδραματίσθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο και διαδραματίζονται σε θάλασσα και ξηρά, θα παρέπεμπε σε έναν… κρόταφο που τρέχει να βρει το πιστόλι! Αυτόβουλα.
Αυτές οι προσεγγίσεις, όπως και διάφορα αφηγήματα συνιστούν αυτομαστίγωμα. Ένα αφήγημα υποστηρίζει πως για τη μη λύση του Κυπριακού φταίνε οι Ελληνοκύπριοι. Αυτό δεν το προβάλλει μόνο η Τουρκία αλλά βρίσκει και οπαδούς στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου όπως και στην Αθήνα.
Μήπως οι Ελληνοκύπριοι εμποδίζουν την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα, τους έποικους. Προτάσσουν οι Ελληνοκύπριοι τα στήθια τους παρεμποδίζοντας την κατοχική Τουρκία να τα μαζέψει και να φύγει από την Κύπρο; Τόσος μαζοχισμός λοιπόν.
Αναπτύσσεται εσχάτως ένα αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία στο Κραν Μοντανά ο Τσαβούσογλου αποδέχθηκε κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά το… απέρριψε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ακόμη και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν προωθεί αυτή την εκδοχή δεν είναι τόσο απόλυτο, όπως κάποιοι- και κομματικά στελέχη- στις ελεύθερες περιοχές.
Στο κρίσιμο εκείνο βράδυ στο Κράν Μοντάνα, δεν ήταν μόνοι οι Τσαβούσογλου και Αναστασιάδης, ήταν κι άλλοι. Και το σκηνικό ξεκαθάρισε και στη συνάντηση όπως και δημόσια ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εξήγησε τι έγινε. Ήταν ο Τσαβούσογλου, ο οποίος τίναξε στον αέρα την Πενταμερή γιατί δεν αποδέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων. Συζητούσε την επανεξέταση του θέματος των στρατευμάτων σε δεκαπέντε χρόνια.
Μήπως φταίει η έλλειψη ενημέρωσης
Άκουσε κανείς δημόσια, έστω, να λένε οι Τούρκοι ότι θα αποχωρήσουν από την Κύπρο; Μήπως η νέα εισβολή στη θάλασσα, η προέλαση στη νεκρή ζώνη, οι κινήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου επιβεβαιώνουν το αφήγημα των ψευδαισθήσεων; Αντίθετα. Προ ημερών εμφανίσθηκε μια πλατφόρμα, από αυτές που εμφανίζονται και εξαφανίζονται, με στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Μήπως είναι η έλλειψη ενημέρωσης που εμποδίζει τη λύση; Εάν… εκπαιδευτούν οι Ελληνοκύπριοι στη ΔΔΟ, θα ανοίξει ο δρόμος για να λυθεί το Κυπριακό; Θα φύγει ο κατοχικός στρατός, θα γεφυρωθούν οι διαφορές. Την πλατφόρμα απαρτίζουν άνθρωποι προερχόμενοι από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, κάποιοι εξ αυτών ήταν και είναι στελέχη πρώτη γραμμής. Είναι προπομπός για νέο σκηνικό χωρίς τον κ. Αναστασιάδη αυτή τη φορά; Ή γίνεται αυτό και για τον κ. Αναστασιάδη, όταν σε κάποια φάση θα… ξαναβρεί τον «παλιό καλό του εαυτό»; Εάν ισχύουν αυτά, γιατί βλέπει ο Άντρος τον Νικόλα; Τον Αβέρωφ πρέπει να βλέπει.
Το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί επειδή το εμποδίζει τούτο η κατοχική Τουρκία. Μπορεί οι εκάστοτε διαχειριστές να ελέγχονται για την τακτική που υιοθέτησαν, τις αντοχές τους, τα λάθη τους, όμως δεν έχουν με τη στάση τους αποτρέψει τη συμφωνία. Ακόμη και οι πλέον εκφραστές της λεγόμενης ρεαλιστικής πολιτικής δεν κατάφεραν να επιλύσουν το Κυπριακό κατά τη θητεία τους. Όσες υποχωρήσεις και να έκαναν.
Η Τουρκία έχει αντιληφθεί πως απέναντι της έχει συνομιλητές που εκπέμπουν φόβο και αδυναμία. Κάνουν ένα βήμα, άλμα μπροστά (ένταξη στην ΕΕ, ενεργειακό πρόγραμμα) και δυο πίσω, ακυρώνοντας στρατηγικές επιδόσεις. Προβλέψιμοι χειρισμοί και κινήσεις. Αυτή η τακτική δεν οδηγεί σε λύση, αλλά σε συμφωνημένη διχοτόμηση.
από slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: