Πέμπτη, Μάιος 1 2025

Το παράδειγμα του HALC: Ο Ουϊλσονισμός των ΗΠΑ, η ανάγκη για επικοινωνία και lobbying


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*) 

Αν πάει κάποιος να πληκτρολογήσει το όνομα ”Ελλάδα” στο website του CFR, ενός εκ των κορυφαίων think tanks του πλανήτη (αν όχι το κορυφαίο) όπου γίνονται ζυμώσεις για παγκόσμια ζητήματα, τα τελευταία άρθρα και οι αναφορές για τη χώρα μας, εντοπίζονται χρονικά το 2015 και 1-2 το πολύ, μέχρι το 2017. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Κατά τραγική ειρωνεία, στη μηχανή αναζήτησης του κορυφαίου CFR, υπάρχουν οι χώρες για τις οποίες οι χρήστες αναζητούν τις περισσότερες πληροφορίες. Ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα, στο Ιράν, στη Ρωσία, στην Κίνα και στο Μεξικό, βρίσκεται η Τουρκία η οποία είναι εντός των πιο δημοφιλών χωρών προς αναζήτηση.  

Το έλλειμμα που έχουμε στο πολιτικό marketing είναι τεράστιο και το χρυσοπληρώνουμε εδώ και πολλά χρόνια με ήττες. Το πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα μέχρι πρωτίστως, να διαπιστωθεί. Δεν έχει η Ελλάδα διεθνολόγους και στρατηγιστές; Σαφώς και έχει και αρκετά καλούς. Μόνο που δε φτάνει αυτό. Η γνώση είναι διαφορετικό πράγμα από την αξιοποίησή της. Διαφορετικό πράγμα από την επεξεργασία της (διαχωρισμός ουσιώδους ζητήματος από το αντίστοιχο επουσιώδες) και πολύ διαφορετικό πράγμα από την επικοινωνία της. 

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από οργανισμούς σαν το HALC είναι πολύ καλές, όπως αυτή που ακολούθησε με τη διαφήμιση σε πασίγνωστη αμερικανική εφημερίδα (New York Times) και τη διεθνοποίηση του ζητήματος των S-400 και πόσο επηρεάζει αρνητικά τα αμερικανικά συμφέροντα. Πριν το HALC, στην Ελλάδα, οι φούσκες συνέχιζαν να σκάνε. Είναι απίστευτο πραγματικά το πόσο εύκολα περνά στον κορεσμό ένα θέμα στην Ελλάδα χωρίς μάλιστα, αυτός ο κορεσμός να έχει βοηθήσει στην πράξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.