Συνέδριο – πλυντήριο στην Αγγλία για την ελευθερία του Τύπου


Γράφει ο Λεωνίδας Βατικιώτης

Το σημαντικότερο πλήγμα που δέχθηκε η ελευθερία του Τύπου το 2019 μέχρι στιγμής ήταν η σύλληψη του Τζουλιάν Ασάντζ στις 11 Απριλίου από τη Βρετανική Αστυνομία, η οποία κατά τη σύλληψη μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν είναι αυτοδιαχειριζόμενη ούτε τάγμα ατάκτων και χαίρει υπηρεσιακής και πολιτικής ηγεσίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Για τη σύλληψη του Τζουλιάν Ασάντζ μπορεί να φέρει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση του Ισημερινού, υπό τον δεξιό και φιλοαμερικανό πρόεδρο Λένιν Μορένο που έχει μετατρέψει τη χώρα του σε μπανανία, την μεγαλύτερη ωστόσο ευθύνη για τη σύλληψη και το άδηλο μέλλον του ιδρυτή των Wikileaks, σε βαθμό να είναι ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ, το φέρει η Αγγλία.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ


UN Special Rapporteur on torture: “In 20 years..I have never seen a group of democratic States ganging up to deliberately isolate, demonise and abuse a single individual for such a long time and with so little regard for human dignity and the rule of law”
https://
Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24665&LangID=E 

3.124 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Να θυμίσουμε, για να φανεί η αρνητική συμβολή της Αγγλίας στην ελευθερία του Τύπου, ότι ο Ασάντζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού, όσο πρόεδρος της μικρής λατινοαμερικανικής χώρας ήταν ο Ραφαέλ Κορέα, επειδή τον Μάιο του 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας διέταξε την έκδοσή του στη Σουηδία για να εξεταστεί για κατηγορίες βιασμού που του είχαν αποδοθεί. Εν όψει της σύλληψής του από την Μητροπολιτική αστυνομία μπήκε τον Ιούνιο στο κτίριο της πρεσβείας στο Λονδίνο όπου παρέμεινε επί 7 σχεδόν χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2016 κι ενώ η κατάσταση της υγείας του Ασάντζ έχει επιδεινωθεί όργανο των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι κρατείται παράνομα, ότι θα έπρεπε να του επιτραπεί να περπατάει ελεύθερα και μάλιστα να αποζημιωθεί για τη στέρηση της ελευθερίας του. Δεδομένου όμως ότι η απόφαση δεν ήταν δεσμευτική, ουδέποτε εφαρμόστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα της Αγγλίας εξέδωσε ανακοίνωση που έλεγε ότι «δεν αλλάζει τίποτε». Κοινώς, θα συνεχίσουν να τιμωρούν τον Ασάντζ για το θάρρος που επέδειξε βγάζοντας στη φόρα τα άπλυτα των ΗΠΑ, καθώς οι αποκαλύψεις του εξέθεσαν ανεπανόρθωτα Αμερικανούς και Άγγλους για τα καθημερινά τους εγκλήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.


Παραμένοντας λοιπόν τόσο νωπή στη μνήμη όλων η στιγμή της σύλληψης του Ασάντζ από την αγγλική αστυνομία, μαντέψτε ποια χώρα διοργάνωσε, διεθνές μάλιστα, συνέδριο για την ελευθερία του Τύπου… Σωστά το μαντέψατε: η χώρα διώκτης του Ασάντζ!
Η ομιλία του άγγλου υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χάντ, στο άνοιγμα του συνεδρίου δεν έλεγε ούτε καν την μισή αλήθεια για τους υπαίτιους της φίμωσης του Τύπου. Κατά την άποψή του, το οργανωμένο έγκλημα, δηλαδή η διαφθορά, φέρνοντας προς απόδειξη τη δολοφονία ενός 28χρονου μεξικάνου δημοσιογράφου από τις συμμορίες που έχουν μετατρέψει το Μεξικό σε αποτυχημένο κράτος, με το οποίο περιστατικό ξεκίνησε την ομιλία του, και η Κίνα, λόγω του ψηφιακού σινικού τείχους που έχει δημιουργήσει με τον έξω κόσμο. Σε αυτό μάλιστα το πλαίσιο η Αγγλία ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει στο μέλλον δράσεις που θα εγγυώνται και θα προάγουν την ελευθερία του Τύπου. Στο event πρόσθεσε μπόλικη μούλτι – κούλτι λάμψη και γοητεία κι η Αμάλ Κλούνεϋ, η Λιβανέζα γυναίκα του Τζορτζ Κλούνεϋ, που θα δημιουργήσει ένα πάνελ ειδικών για την ενδυνάμωση της νομικής προστασίας των δημοσιογράφων. Είμαστε λοιπόν σε καλά χέρια!
Το συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού Αγγλία και Καναδάς στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 60 υπουργών, 1.000 δημοσιογράφων και εκατοντάδων ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών οργανισμών, ήταν ένα συνέδριο πλυντήριο που είχε ένα και μοναδικό σκοπό: να εμφανίσει τις δυτικές κυβερνήσεις ως φύλακα άγγελο της δημοσιογραφίας, χαρακτηρίζοντας ως απειλή εκείνα τα καθεστώτα που διατηρούν ανταγωνιστικές οικονομικές σχέσεις με τον δυτικό κόσμο. Προσαρμογή του δόγματος του Τραμπ στη δημοσιογραφία, εν συντομία. Για να δοθεί μάλιστα κι ένας μάχιμος χαρακτήρας στο συνέδριο, η διοργάνωση απέκλεισε δημοσιογράφους του Russia Today και του Sputnik, χαρακτηρίζοντας τα δύο αυτά Μέσα ως υπαίτια παραπληροφόρησης, με αφορμή απόφαση της αγγλικής σχετικής ρυθμιστικής Αρχής, Ofcon. Από την άλλη, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ένας βενεζολάνος δημοσιογράφος, ιδρυτής της ιστοσελίδας http://efectococuyo.com/ όργανο του αποτυχημένου Χουάν Γκουαϊντό, που πραξικόπημα μπορεί να μην κατάφερε να φέρει σε πέρας, τα λεφτά όμως της αναπτυξιακής βοήθειας τα …οικειοποιήθηκε! Αναλυτικότερα εδώ
Το παγκόσμιο συνέδριο για την ελευθερία του Τύπου που διεξήχθη 10 και 11 Ιουλίου ήταν μια υπόθεση δημοσίων σχέσεων που άμεσα επιδίωκε να εξωραΐσει το προφίλ της Αγγλίας στον δημοσιογραφικό κόσμο, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί. Ενδεικτικά, αρκεί να αναφέρουμε τι γράφουν στην ιστοσελίδα τους για την Αγγλία οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα: «Παρά τις βελτιώσεις σε ορισμένες περιοχές και την παρουσία ισχυρών ανεξάρτητων Μέσων, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε μια από τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες αξιολογήσεις, κυρίως εξ αιτίας της αυστηρής προσέγγισης προς τον Τύπο στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Το Σεπτέμβριο, το καθεστώς μαζικής επιτήρησης του ΗΒ βρέθηκε να παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, περιλαμβανομένων των σχετικών με την προστασία δημοσιογραφικών πηγών. Νέα νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος εισήχθη που θα μπορούσε να περιορίσει τη δημοσιογραφία και να θέσει τα δεδομένα των δημοσιογράφων – και την ικανότητά τους να εγγυηθούν την προστασία των πηγών – σε κίνδυνο».
Αντί λοιπόν η Αγγλία να δαπανά στο εξωτερικό 15 εκ. λίρες για την προαγωγή υποτίθεται της ελευθερίας του Τύπου, περισσότερα αποτελέσματα θα γεννιόνταν αν διεύρυνε τις πολιτικές ελευθερίες στο εσωτερικό και σταματούσε να αντιμετωπίζει τους δημοσιογράφους ως εσωτερικό εχθρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.