Το Πεντάγωνο καθάρισε για τις γκάφες του Τραμπ


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

H δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, πως οποιαδήποτε επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα ήταν «απαράδεκτη» και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμποδίσουν μονομερείς επιδρομές (εκ μέρους της κατοχικής δυναμης), θεωρείται -και είναι- εξαιρετικά σημαντική.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Αυτή η δήλωση ακολούθησε ένα ανησυχητικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία ανέφερε ότι: «Εάν η Τουρκία αρνηθεί την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, για την «ζώνη ασφαλείας», η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες του Κογκρέσου, να παρέμβει για την προστασία των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία».
Η αμερικανική κυβέρνηση έμεινε εκτεθειμένη μετά το δημοσίευμα, διότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο, οι οποίοι είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα επέτρεπαν στους Τούρκους να σφαγιάσουν τους Κούρδους συμμάχους του στη Βόρεια Συρία. Χρησιμοποίησαν τη λέξη σφαγιάσουν…
Το γράφουμε και το ξαναγράφουμε επειδή πρόκειται για μία μεγάλη αλήθεια. Χωρίς τους Κούρδους του YPG δεν υπήρχε περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, να εξαρθρωθεί το Ισλαμικό Κράτος για να μπορεί ο κ. Τραμπ να καυχιέται και να κομπάζει ότι νίκησε τους τζιχαντιστές.
Οι Κούρδοι της Συρίας πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα. Έχασαν πολλούς μαχητές για να διασώσουν την Αμερική τη στιγμή που η Τουρκία υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος. Για να φτάσουμε στο δημοσίευμα της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας που εξέθεσε την κυβέρνηση του κ. Τραμπ, ο οποίος ακόμα και σήμερα που απειλεί η Τουρκία να εισβάλει στη Συρία και να εξολοθρεύσει τους Κούρδους συμμάχους του, το παίζει «βαρύ πεπόνι» και χαϊδεύει τον μεγαλύτερο αντι-αμερικανό ηγέτη, ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά και δημόσια με τη Ρωσία -Κίνα και «τρίβεται» στη Κίνα επιδιώκοντας να κερδίσει την εύνοιά της και τις κρατικές επενδύσεις της.
Η στάση του κ. Τραμπ και η εξυπηρέτηση του Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί προσβολή για την αμερικανική υπερδύναμη. Όσοι συναινούν με αυτήν την απαράδεκτη πολιτική πρέπει να ντρέπονται. Η θέση που εξέφρασε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στην Αμερική. Βεβαίως, μπορεί να ανοίξει αύριο το στόμα του, να αφήσει τη γλώσσα του να πάει περίπατο, όπως κάνει συχνά-πυκνά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και να μας προσγειώσει ξανά όλους.
Έβαλε το κεφάλι του στη …λαιμητόμο για τον Ερντογάν σταματώντας τις κυρώσεις και αυτός τον πληρώνει με …ισλαμικό νόμισμα. Σε μία στιγμή που οι ΗΠΑ συνταράσσονται από τις δολοφονικές επιθέσεις αρρωστημένων «εγκεφάλων», που ανήκουν στην ακροδεξιά, ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί την Αμερική που δοκιμάζεται από τις τραγωδίες του Τέξας και του Οχάιο, με πόλεμο εναντίον των πιο γνήσιων συμμάχων τους. Θα αντέξει και αυτή την προσβολή ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος παραβιάζει τους νόμους της χώρας του για να εξυπηρετήσει τον Ερντογάν; Θα το γνωρίζουμε σύντομα...

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://hellasjournal.com/2019/08/621066/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.