Μια παγκόσμια κρίση που (δεν) έρχεται
Γράφει ο Γιώργος Αλοίμονος
Στις φλόγες Μέση Ανατολή, Τουρκία, Ιράν και Ε.Ε.
Η πραγματικότητα σχηματοποιείται από τα ίδια τα γεγονότα. Και τα γεγονότα μπορεί, σε πρώτη ανάγνωση, να απηχούν αυτά που συμβαίνουν, αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι αυτά που συμβαίνουν δεν μπορεί να δρομολογούνται, να αποτελούν απότοκο στρατηγικών αποφάσεων που κάποιοι εξυφαίνουν ως αποτέλεσμα υπολογισμού οικείων ή γενικότερων συμφερόντων.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Βρισκόμαστε στο παρά ένα μιας σειράς κρίσεων, οι οποίες θα στοιχειοθετήσουν την παγκόσμια κρίση, που θα έχει τους εξής σταθμούς:
● Σύρραξη στη Μέση Ανατολή: σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν.
● Έκτροπα στο Αιγαίο: η Τουρκία προκαλεί απάντηση από Ελλάδα και Κύπρο.
● Άτακτο Brexit: αναταραχή στην ιρλανδική νήσο.
Ένταση στα Στενά του Ορμούζ
Τα γεγονότα «τρέχουν». Σχεδόν εδώ και μια εβδομάδα έχουμε δύο αρνήσεις που μπορεί να συνεπάγονται μια κατάφαση. Το Ιράν αρνείται εμπλοκή στο «τρομοκρατικό χτύπημα» που δέχτηκαν δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ορμούζ. Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν. Άρα;
Είναι πιθανό το Ιράν «κάτι να ξέρει» και επίσης πιθανότερο οι ΗΠΑ να ψάχνουν αφορμή για να προβούν σε μια «χειρουργική» και συμβολική επέμβαση με την οποία θα δώσουν μηνύματα σε Ρωσία και Τουρκία, αλλά και να «ενταφιάσουν» για πάντα τη συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ (επί εποχής Ομπάμα) - Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, με αντάλλαγμα την άρση των δυτικών κυρώσεων.
Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι έχουν παγιώσει την κυριαρχία τους στη Συρία και με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ. Το Κρεμλίνο βλέπει «ενίσχυση των εντάσεων» μετά και την ανακοίνωση της αποστολής επιπλέον χιλίων Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή και την προειδοποίηση της Τεχεράνης πως το Ιράν θα υπερβεί σύντομα ένα όριο το οποίο προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του. «Καλούμε όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση».
● Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να στείλει περίπου χίλιους επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στο Ιράν.
● Η ανακοίνωση έρχεται αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα υπερβεί σύντομα το όριο που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της που υπογράφτηκε το 2015 στη Βιέννη, από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018, υλοποιώντας μια υπόσχεση Τραμπ, αλλά αθετώντας για πρώτη φορά μια διεθνή υποχρέωση της υπερδύναμης, προτού επαναφέρουν βαριές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
● Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (AIEA) έχει πει πως οι ενέργειες του Ιράν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη.
«Θα γλείφουν τις παλάμες μας»
Ενώ η Ε.Ε., στα λόγια, στηρίζει την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και σκέφτεται «κυρώσεις» με «της μύγας το φτερό», η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία συνέρχεται η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.
Με φόβο ότι η Τουρκία θα αρχίσει – αν δεν έχει αρχίσει ήδη – γεώτρηση για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και θα προκαλέσει εμπλοκή της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν χωρίς να ξεχνάνε τους πρόσφυγες που έχει η Τουρκία στα εδάφη της και εύκολα μπορεί να τους ωθήσει στις πύλες της Ε.Ε., δηλαδή την Ελλάδα.
Η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT και η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» μεταδίδουν ότι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν πως το γεωτρύπανο της Τουρκίας έφθασε – και ξεπέρασε – σε βάθος τα 3.000 μέτρα προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη δορυφορικών εικόνων που δείχνουν το γεωτρύπανο «Πορθητής» και μια πολεμική φρεγάτα να πλέουν δυτικά της Πάφου, πολύ κοντά στα παράλια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης», ο Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε ότι την Πέμπτη 20 Ιουνίου θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο, όπως είπε, θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή στην οποία έχει άδεια από το ψευδοκράτος.
Σε ό,τι αφορά το γεωτρύπανο «Πορθητής», ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας προσέθεσε ότι έχει οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών 100 έως 120 ημερών. Μεταξύ άλλων ο Ντονμέζ επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ενεργειακό ζήτημα δίχως την ισότιμη συμμετοχή της Τουρκίας στις έρευνες και τις γεωτρήσεις.
Τρέμει η Μέρκελ;
Ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα πρόσωπα κοινής αποδοχής για τις θέσεις εξουσίας των Βρυξελλών. Ο Βέμπερ παλεύει να γίνει αυτό που ονειρεύεται και στη Γερμανία εφαρμόζεται σχέδιο αποσταθεροποίησης με «δούρειο ίππο» τους Πράσινους.
Στη Μεγάλη Βρετανία το σχέδιο Μπάνον φτάνει στην εκπλήρωσή του: ο Μπόρις Τζόνσον έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός, να διαλύσει το Ηνωμένο Βασίλειο, να περιπλέξει όλη την Ευρώπη και να επαναφέρει τις εμφύλιες διαταραχές στην ιρλανδική νήσο απλώς και μόνο με ένα «άτακτο» Brexit.
Διά ταύτα...
Αυτό που όλοι ευχόμαστε να μην γίνει – αλλά είναι πιθανό να γίνει – είναι να μην επιλέξουν οι ΗΠΑ εν μέσω τουριστικής περιόδου να προκαλέσουν σύρραξη στον Περσικό Κόλπο με την επιλογή χτυπήματος στο Ιράν. Την ίδια στιγμή η ίδια ευχή αφορά το να μην επιλέξουν τη σύγκρουση οι Ιρανοί με τις πλάτες των Ρώσων και με ευκαιρία να ξαναπαίξουν πυρηνικά παιχνίδια δίνοντας δικαίωμα στον Τραμπ να ενταφιάσει οριστικά τη συμφωνία με τη Δύση.
Στο ίδιο κλίμα, ευχή είναι οι Ρώσοι να μην παίξουν πόλεμο και στη Μεσόγειο με δικαιολογία τους S-400 του σουλτάνου, που σε μια υπαρξιακή κρίση πολιτικής επιβίωσης θέλει να φανεί στρατάρχης μπας και διατηρηθεί στην εξουσία.
Τέλος, χωρίς πολλές επιλογές, με ή χωρίς Μπόρις Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο, έστω και τη δωδέκατη ώρα, καλείται να σκεφτεί αν θέλει να κάνει πράξη τα όνειρα του βαθύτερου βρετανικού κατεστημένου και να συμφωνήσει σε ένα Brexit με «ελεγχόμενη έκρηξη».
Αλλιώς οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι δικτάτορες της Μέσης Ανατολής που θα πουλάνε το πετρέλαιο ακριβότερα, οι ακροδεξιοί που θα χαίρονται για τις πωλήσεις του Προέδρου τους και ο σουλτάνος που θα ανανεώσει την πολιτική του μακροημέρευση με περαιτέρω καταβαράθρωση της τουρκικής οικονομίας.
Όσο για την Κοινοπολιτεία; Οι ευρωαρνητές θα καταστήσουν σαφές ότι σε μια μεγάλη χώρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο ο δήμαρχος του Λονδίνου μπορεί να επαναφέρει το κύρος και την ισορροπία στην (πρώην) αυτοκρατορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: