Τους έφαγε 749 εκατομμύρια: Ο Έλληνας που έκανε το μεγαλύτερο κόλπο στην τραπεζική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας
Ο ζάμπλουτος κυβερνήτης της επαρχίας Σαραβάκ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους υψηλούς προσκεκλημένους του και δεν μπορεί να κρύψει την χαρά του. Ο ένας είναι ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο άλλος ένας Έλληνας, ο επονομαζόμενος «Ντον».
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Το πραγματικό όνομά του είναι Αχιλλέας Καλλάκης, αν και σε άλλους προτιμούσε να συστήνεται ως Στέφανος Κολλάκης. Γόνος οικογένειας εφοπλιστών στο Λονδίνο, ο ίδιος έγινε περισσότερο γνωστός λόγω της επαγγελματικής σχέσης του με το πόκερ, χρησιμοποιώντας την πράσινη τσόχα ως… μέσο για να μπει στο διεθνές τζετ σετ.
Γεννημένος στο δυτικό Λονδίνο το 1968, ο Καλλάκης βρέθηκε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, όπου και γνώρισε τον μελλοντικό συνεργάτη του στις απάτες, Μάρτιν Λιούις.
Οι δυο τους αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκινήσουν μια σειρά από «επιχειρήσεις» που στόχευαν στο εύκολο χρήμα. Τα πρώτα θύματά τους αποδείχτηκαν πολύ εύκολα και αφελή. Επρόκειτο για κάποιους πλούσιους Αμερικανούς που έψαχναν με κάποιο τρόπο να αποκτήσουν ευγενική καταγωγή.
Ο τετραπέρατος Έλληνας και ο συνεργός του, τους έπιασαν κορόιδα πουλώντας τίτλους ευγενείας! Χρίζοντας τους δηλαδή δούκες, βαρώνους και ό,τι άλλο εκείνοι ήθελαν, αρκεί να το… σήκωνε το πορτοφόλι τους.
Χρησιμοποιώντας ως απόλυτο όπλο το απύθμενο θράσος και προβάλλοντας την εικόνα του γεμάτου αυτοπεποίθηση μπίζνες μαν, ο Καλλάκης δεν άργησε να βρει τον δρόμο του προς την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσε την κάθε γνωριμία του ως «πόρτα» για την επόμενη, μέχρι που κατόρθωσε να μετατρέψει σε δική του «παιδική χαρά» τους κύκλους των «γαλαζοαίματων» και των επιχειρηματικά ισχυρών οικογενειών της Μεγάλης Βρετανίας.
Έφτασε στο σημείο να προβάλλεται ως πρέσβης του Σαν Μαρίνο, οπότε πλέον τον ακολουθούσε ο χαρακτηρισμός «εξοχότατος», ενώ έτσι μπόρεσε να αποκτήσει «κονέ» με τον Αλβέρτο του Μονακό, ενώ παράλληλα εμφανιζόταν ως ο απόλυτος μεγιστάνας του real estate και ταυτόχρονα έδινε τις δικές του «μάχες» στα τραπέζια του επαγγελματικού πόκερ, όπου τον αποκαλούσαν απλά και ξεκάθαρα «The Don»…
Εκεί ο Καλλάκης έγινε… μάστερ της μπλόφας και της εξαπάτησης, στοιχεία που τα μετέφερε και στην υπόλοιπη ζωή του. Χαλκεύοντας τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους, κατόρθωνε να αντλεί χρηματοδότηση από διάφορες τράπεζες με την μορφή δανείων, τα οποία φυσικά δεν επαναεπένδυε πουθενά αλλού εκτός από την προσπάθεια συντήρησης της εικόνας του ως ισχυρού και πάμπλουτου «παίκτη».
Στα χέρια του είχε εγγυητικές επιστολές και άλλα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η οικογενειακή περιουσία του ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμμετοχή του σε εφοπλιστικά κεφάλαια και εταιρείες ακινήτων πλησίαζαν το 1 δισεκατομμύριο!
Προφανώς για έναν άνθρωπο με τόσο μεγάλη οικονομική επιφάνεια, τα 50.000 ευρώ που δαπάνησε για το Κέντρο Υγείας της Μυκόνου (δωρεά που έφερε και την βράβευσή του από τις τοπικές αρχές) ήταν… ψίχουλα.
Το νησί γνώρισε μεγάλες δόξες επί των ημερών του, αφού ο Καλλάκης και οι διάσημοι φίλοι του (ηθοποιοί, εστεμμένοι, πολιτικοί) συχνά το επισκέπτονταν, με τον «Ντον» να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να χαλάσει μεγάλα ποσά για να μην τους λείψει το παραμικρό.
Κανένας εξ αυτών δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο γαλαντόμος τύπος είχε ήδη δύο καταδίκες για απάτες στην πλάτη του. Η πρώτη για εκείνους τους κάλπικους τίτλους ευγενείας στους Αμερικανούς και η δεύτερη για πώληση πλαστών διαβατηρίων του Χονγκ Κονγκ.
Η τρίτη αποδείχθηκε και η φαρμακερή για τον ομογενή επιχειρηματία, που για άλλη μια φορά είχε κινήσει υποψίες με την… προκλητική επίδειξη πλούτου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έχοντας μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών, δεν άργησε να φτάσει η μέρα των αποκαλύψεων. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες δέχθηκε στα γραφεία του στο Σίτι μια επίσκεψη εντελώς διαφορετική από εκείνες που είχε συνηθίσει. Μπροστά του βρέθηκαν άνδρες του τμήματος αντιμετώπισης οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι έκαναν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά βιβλία, τους λογαριασμούς και όλα τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών του.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ανακάλυψαν ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια φανταχτερή βιτρίνα πίσω από την οποία βρισκόταν αέρας κοπανιστός!
Ξετυλίγοντας το κουβάρι ήρθε και το δεύτερο σοκ. Ο Καλλάκης όχι μόνο δεν διέθετε ούτε στο ελάχιστο την περιουσία για την οποία υπερηφανευόταν, αλλά επιπλέον χρησιμοποιώντας κίβδηλα στοιχεία, είχε κατορθώσει το μεγαλύτερο κόλπο στην τραπεζική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Το συνολικό ποσό που είχε αντλήσει μέσω δανεισμού και λοιπών τερτιπιών από την Allied Irish Banks έφτανε τα 740 εκατομμύρια λίρες, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ!
Τελικά το 2013 το δικαστήριο έφτασε σε οριστική απόφαση για την περίπτωσή του, καταδικάζοντας τον σε φυλάκιση 7 ετών.
Πράγμα που σημαίνει πως αν δεν έχει συμβεί ήδη, σύντομα θα είναι ξανά ελεύθερος.
Δεν υπάρχουν σχόλια: