Deutschland über alles (Γερμανία υπεράνω όλων)
Γράφει ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης*
Πριν από πέντε χρόνια (και συγκεκριμένα στις 11.11.2011) είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Εξπρές» (που ανέστειλε την κυκλοφορία της, θύμα και αυτή της κρίσης) ένα άρθρο με τον παραπάνω τίτλο. [Deutschland über alles (Γερμανία υπεράνω όλων)].
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Το άρθρο εκείνο είχε γραφτεί με αφορμή την ταπείνωση της χώρας στις Κάνες από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί με την κατηγορηματική απόρριψη του δημοψηφίσματος που πρότεινε ο τότε πρωθυπουργός για τη συμφωνία της 26/27 Οκτωβρίου, και ζητώντας [το δίδυμο], αντί γι’ αυτό το θέμα, να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 4.12.2011 με το ερώτημα «ναι ή όχι στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Είναι γνωστά τα όσα ακολούθησαν. Αντιμετωπίζοντας την απόρριψη -όχι μόνο από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από την κοινή γνώμη- της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα που ζήτησαν οι Μέρκελ-Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να σχηματιστεί η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. που επέβαλαν στη χώρα οι δανειστές.
Και είναι επίσης γνωστά τα όσα διέπραξε εκείνη η κυβέρνηση και εκείνες που ακολούθησαν από την εφαρμογή των μέτρων των Μνημονίων.
Ολόκληρη την πενταετία που πέρασε από τότε που γράφτηκε το άρθρο εκείνο, η υπεροπτική και αλαζονική αυτή συμπεριφορά της Γερμανίας, διά του υπουργού της Οικονομικών Β. Σόιμπλε, συνεχίστηκε με τις κατά καιρούς επικρίσεις του σε οποιαδήποτε παρέμβαση των ΗΠΑ για αλλαγή πολιτικής.
Κορύφωμα της στάσης αυτής ήταν οι συνεχείς δηλώσεις-απαντήσεις του στα όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας τόσο για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους όσο και για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία σε ολόκληρη την Ε.Ε. με τις καταστροφικές συνέπειες της.
Πιο συγκεκριμένα, για τη χώρα μας ο Β. Σόιμπλε δήλωσε:
Στις 16.11.16: «Θα κάναμε κακό στην Ελλάδα αν της προσφέραμε ελάφρυνση χρέους. Οποιος λέει “θα σας απαλλάξουμε από τα χρέη σας”, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».
Στις 18.11.16: «Η Ελλάδα δεν θα έχει προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους την επόμενη δεκαετία. Σε περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Θα συμβεί το αντίθετο από το επιδιωκόμενο».
Στις 19.11.16: «Οι Ελληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Εχουν, σε σχέση με το ΑΕΠ τους, σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες. Αυτό δε το επίπεδο ζωής δεν θα μπορούσε να το εξασφαλίσει η Ελλάδα με τις δικές της δυνάμεις στο ορατό μέλλον».
Η τελευταία αυτή δήλωση είναι προκλητική ύβρις για τα 4.000.000 κατοίκων της χώρας που ζουν στο όριο της φτώχειας, τα 2.000.000 που ζουν κάτω από αυτό, το 1.130.000 ανέργων και εκείνων που αυτοκτόνησαν εξαιτίας των συνεπειών της εφαρμογής της πολιτικής που με τόσο πείσμα υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Δυστυχώς, ο Μπαράκ Ομπάμα, στην αμέσως μετά την Ελλάδα επίσκεψή του στη Γερμανία, στην κοινή συνέντευξή του με την Ανγκελα Μέρκελ, αφού της έπλεξε το εγκώμιο και την ανακήρυξε ηγέτιδα του Δυτικού κόσμου, δεν είπε λέξη τόσο για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας μας όσο και για την πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία στην Ε.Ε., προφανώς για να μη δυσαρεστήσει την πιστή σύμμαχό του Γερμανία.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Γερμανία επιμένει στην εφαρμογή της καταστροφικής για την Ε.Ε. πολιτικής λιτότητας είναι ότι δέχτηκε να εγκαταλείψει το μάρκο μόνο - και το δέχτηκε μόνο επειδή έγιναν δεκτοί οι όροι για ένα ανώτατο όριο για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, που η ίδια έκρινε ορθό, και μια αυστηρή νομισματική πολιτική διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα.
Η Γερμανία επιμένει στην επίτευξή τους με την εφαρμογή μιας εξοντωτικής πολιτικής λιτότητας, ιδιαίτερα στις αδύναμες και εξαρτημένες από αυτήν χώρες, όπως η Ελλάδα, και ταυτόχρονα έχει δρέψει μερίδα λέοντος από τη λειτουργία της ευρωζώνης.
Και όχι μόνο επιμένει σ’ αυτήν την πολιτική, αλλά δεν δέχεται καμιά συζήτηση για δύο δομικά προβλήματα:
- (α) της Ε.Ε., για έναν ουσιαστικό και αναδιανεμητικό κοινοτικό προϋπολογισμό ανάλογο με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (αντί του σημερινού γλίσχρου 1% του κοινοτικού ΑΕΠ) ώστε να ενισχύονται ουσιαστικά τα αδύνατα κράτη-μέλη της, και
- (β) της ευρωζώνης, για τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη της ώστε να πάψει η εκμετάλλευσή τους από τις «αγορές».
Για όσο, όμως, διάστημα η Γερμανία τηρεί την άτεγκτη αυτή στάση στα παραπάνω δομικά προβλήματα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης και την εφαρμογή της πολιτικής σκληρής λιτότητας, η ανάπτυξη της Ε.Ε. ως συνόλου θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, οι ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της θα αυξάνονται, και ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων τους θα ζει στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ακροδεξιά κόμματα, οι τάσεις φυγής ορισμένων κρατών από αυτή και να κλονίζεται το όλο οικοδόμημα θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της.
Δυστυχώς η Γερμανία δεν φαίνεται να έχει διδαχτεί τίποτε από τα όσα δεινά προκάλεσε στην ανθρωπότητα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και ειδικότερα στη χώρα μας στη διάρκεια της Κατοχής.
* τέως: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια: