Τετελεσμένα σε δύο πεδία από την Άγκυρα στην Κύπρο


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Κινήσεις σε δύο πεδία γίνονται από τουρκικής πλευράς με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα, αλλά και να εδραιώσει τα κατοχικά δεδομένα. Οι κινήσεις αυτές γίνονται τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Σε ό,τι αφορά στη θαλάσσια περιοχή η παρουσία του «Πορθητή» με σκοπό την πραγματοποίηση γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια κίνηση που είχε ενταχθεί σε έναν σχεδιασμό αποτροπής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Άγκυρα θεωρεί πλέον πως εάν προχωρήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου θα χάσει έδαφος και θα ανατραπούν ευρύτεροι σχεδιασμοί της στην περιοχή. Γι’ αυτό και επιλέγει να αντιδράσει.

Επί του εδάφους, έχει αρχίσει μεθοδικά, συστηματικά, η ισλαμοποίηση των κατεχομένων, που αφορά τόσο στην ενίσχυση του πληθυσμού με έποικους όσο και στην αλλαγή κουλτούρας. Αμφότερα τα μέτρα προωθούνται διά της επιβολής. Το σχέδιο αυτό έχει προ πολλού ξεκινήσει και αποδίδει σε μεγάλο βαθμό.
Με την αποστολή του «Μπαρμπαρός», πρωτίστως, όμως του «Πορθητή», η Άγκυρα αποφάσισε να βουτήξει στα βαθιά και να περάσει από τις απειλές στην πράξη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να γίνουν γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές, αρχίζοντας από τα δυτικά. Σημειώνεται συναφώς ότι με δύο πρόσφατες επιστολές, μία της Τουρκίας και η δεύτερη τού ψευδοκράτους, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είχαν εξαγγελθεί γεωτρήσεις. Ο «Πορθητής», με βάση τη NAVTEX που έχει εκδοθεί, δέσμευσε παράνομα την περιοχή από την 3η Ιουλίου μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου. Είναι σαφές πως πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, μια επιλογή κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Άγκυρας, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Η Λευκωσία έχει κινητοποιηθεί και ήδη προβαίνει σε προληπτικές ενέργειες σε διάφορα επίπεδα. Παράλληλα έχει διαμορφώσει σειρά μέτρων που θα προκαλέσουν κόστος στο καθεστώς Ερντογάν. Όπως πληροφορούμαστε, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει επεξεργασθεί εδώ και καιρό δράσεις, που θα προωθούνται και υλοποιούνται βαθμηδόν. Την ίδια ώρα, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.
Μεταξύ άλλων, εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με την Τουρκία στις γεωτρήσεις θα έχουν κόστος. Έχει ζητηθεί η έναρξη ποινικών διαδικασιών εναντίον τους, στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας. Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και κατά όσων εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός». Την ίδια ώρα, έχει προετοιμαστεί το έδαφος για αποφάσεις μέσω της ΕΕ, που θα προκαλέσουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία. Προπομπός οι ιδιαίτερα αυστηρές αναφορές στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο 2018.

Η ισλαμοποίηση των κατεχομένων

Η προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν είναι καινούργιο, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για βασικό συστατικό του λεγόμενου σχεδίου Β’ της Τουρκίας, που υλοποιείται εδώ και πολύ καιρό, παράλληλα με τις κατά καιρούς διαδικασίες των διαπραγματεύσεων. Σε πρώτο πλάνο είναι η περαιτέρω αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων.
Δεν είναι τυχαίο που κανείς από τους αξιωματούχους του ψευδοκράτους δεν μπορεί να αναφέρει με σιγουριά τον ακριβή αριθμό όσων διαμένουν στα κατεχόμενα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Σερντάρ Ντενκτάς, «υπουργός Δημοσιονομικών» του ψευδοκράτους δήλωσε ότι ο πληθυσμός που διαμένει σήμερα στην «ΤΔΒΚ» –όπως ανέφερε το ψευδοκράτος– είναι 800.000. Σύμφωνα με την Αφρίκα, ο Μεχμέτ Αλίτ Ταλάτ είχε μιλήσει για 500.000-600.000, ο Ιρσέν Κιουτσιούκ είχε αναφερθεί σε «πλήθος», ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί αντί απάντησης είχε πει: «Δέστε τα σοκάκια».
Η «υπουργός Εσωτερικών» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, τον Απρίλιο 2019, ανέφερε ότι ο πληθυσμός σήμερα όσων κατέχουν την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους φτάνει τις 350.000. Σε άλλη ανακοίνωση του ψευδοκράτους, του «υπουργείου Εσωτερικών», γινόταν αναφορά σε 374.000 «υπηκόους». Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται και όσοι δεν έχουν την «υπηκοότητα».
Ο ψευδοπρωθυπουργός Τουφάν Ερχιουρμάν, επικαλούμενος τα στοιχεία του «οργανισμού κρατικού προϋπολογισμού», είπε πως το 2011 ο πληθυσμός ήταν 286.257 ενώ το 2017 351.965. Σημείωσε ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται οι ξένοι φοιτητές στα κατεχόμενα και όσοι έχουν άδεια εργασίας. Δεν περιλαμβάνεται, ωστόσο, ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών και οι τουρίστες. Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 47.000 περίπου φοιτητές από την Τουρκία και 13.000 από άλλες χώρες, 30.000 «νόμιμοι» εργάτες και 11.500 προσωρινοί, εποχικοί εργάτες.

Ο στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου

Ο τουρκικός σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος. Ο στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου, που είναι έκπαλαι η επιδίωξη της Τουρκίας, με ή χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό, προωθείται με βήματα και ενέργειες για υλοποίησή του. Είναι προφανές πως ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο ο Ερντογάν, έστω κι εάν αφορά τον αδύνατο κρίκο της περιοχής, ενισχύει και τα υπόλοιπα, που έχουν να κάνουν με ισχυρούς παίκτες. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά από μια παράνομη τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα σηκώσει μόνη της το βάρος της όποιας τουρκικής πρόκλησης. Κανείς δεν αναμένεται να συγκρουστεί με την Τουρκία για χάριν της Λευκωσίας. Ωστόσο, είναι πρόδηλο πως εάν το καθεστώς Ερντογάν δεν βρει έντονες αντιδράσεις, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει στη συνέχεια. Και κάποιες μεγάλες χώρες έχουν συμφέροντα σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ σαφώς και επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες ενδεχομένως δρομολογούνται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Δύσκολα θα μπορούσε να επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων όταν στην ΑΟΖ γίνονται γεωτρήσεις και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» βολτάρει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Ο Γενικός Γραμματέας είχε αρχικά βολιδοσκοπήσει τους εμπλεκομένους για μια άτυπη σύνοδο όπως αυτή του Κραν Μοντανά. Το ενδεχόμενο αυτό έχει απορριφθεί από την Άγκυρα και, ως εκ τούτου, αναζητήθηκε άλλη φόρμουλα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, υπήρξε σκέψη να καλέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες σε κοινή συνάντηση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που φαίνεται να συζήτησε το θέμα αυτό με τον Γενικό Γραμματέα στην Κίνα, βλέπει ευνοϊκά μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή της κοινής συνάντησης. Αυτό θα εξαρτηθεί πρωτίστως από δύο ζητήματα. Πρώτον, από τη στάση και εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Για τη Λευκωσία δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων την ώρα που γίνονται γεωτρήσεις από την Τουρκία. Δεύτερον, τι θα απαντήσει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, την Τζέιν Χολ Λουτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.