Εννιά πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Εθνικό Κήπο
Λίγα μόλις βήματα από την πιο πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, το Σύνταγμα, μια πραγματική όαση πρασίνου αποκαλύπτεται στα μάτια του κάθε επισκέπτη.
Ο Εθνικός Κήπος, λοιπόν, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν καταπράσινες εικόνες στην καρδιά της πόλης.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Ειδικά τώρα που την Άνοιξη όλα μοιάζουν πιο όμορφα και πολύχρωμα από ποτέ. Πόσες πληροφορίες, ωστόσο, γνωρίζετε για την ιστορία του; Μάθετε παρακάτω όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την επόμενη βόλτα σας σε αυτόν.
- Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται από επτά διαφορετικές εισόδους, ενώ απλώνεται σε μία έκταση 150 στρεμμάτων, μαζί με τον κήπο του Ζαππείου.
- Η αρχική ονομασία του Εθνικού Κήπου ήταν «Βασιλικός Κήπος» ή «Κήπος της Αμαλίας», στην οποία άλλωστε οφείλεται και η ύπαρξή του.
- Για την δημιουργία του μεταφέρθηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά από τη Γένοβα και πολλά ακόμη αυτοφυή είδη από την Εύβοια και το Σούνιο.
- Οι εργασίες για την διαμόρφωσή του ξεκίνησαν το και ολοκληρώθηκαν το 1917.
- Τις πρώτες φυτευτικές εργασίες ανέλαβε ο βαυαρός γεωπόνος Σμάρατ, ενώ στη συνέχεια τα ηνία πέρασαν στον Γάλλο κηποτέχνη Φ. Μπαρό, ο οποίος ευθύνεται και για την διαμόρφωση των κήπων του Ντολμά Μπαξέ στην Κωνσταντινούπολη.
- Το κοινό απέκτησε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν το 1923, ενώ η σημερινή ονομασία του καθιερώθηκε με υπουργικό διάταγμα το 1927.
- Οι χαρακτηριστικές Ουασινγκτόνιες που βρίσκονται στην είσοδο του κήπου από την πλευρά της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας φυτεύτηκαν από την ίδια την Αμαλία και έχουν ύψος περίπου 25 μέτρων.
- Συνολικά στον κήπο υπάρχουν περίπου 7.000 δέντρα, 40.000 θάμνοι και φυτά που ανήκουν σε 519 διαφορετικά είδη, από τα οποία τα 102 είναι ελληνικά.
- Η σκιά του δείκτη του ηλιακού ρολογιού στην κεντρική είσοδο ανάλογα με την θέση του ήλιου, δείχνει την πραγματική ώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: