Στα χνάρια των Νεότουρκων ο Ερντογάν – Το μυστικό σχέδιο

...Στις αρχές Μαΐου του 2019, τουρκικό πρωτοσέλιδο εφημερίδας ανέφερε ότι το γήπεδο του Διαγόρα Ρόδου ανήκει σε Τούρκο. Δύο μήνες νωρίτερα, χάρτες που παρουσίασαν Τούρκοι έδειχναν την ανατολική Κρήτη να ανήκει στην Τουρκία. Οι σχετικές αναφορές προκάλεσαν θυμηδία απαξίωσης. Βέβαια η αντιμετώπιση θα ήταν σοβαρότερη, αν ήταν ευρύτερα γνωστό ότι τα ανωτέρω είναι μέρος στρατηγικού σχεδίου εμπνευσμένο από το επιτελείο του Ερντογάν.



Πριν μερικά χρόνια, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τον τόπο καταγωγής του στον Πόντο, οι κάτοικοι ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Καλώς ήλθες στην Ποταμιά». Το χωριό ονομαζόταν Ποταμιά πριν τον ξεριζωμό των Ελλήνων Ποντίων. Το γεγονός αυτό πυροδότησε σεναριολογία για την ελληνική-ποντιακή καταγωγή του Ερντογάν. 



Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Πριν λίγες μέρες με αφορμή το γεγονός ότι ο υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς και η οικογένειά του ομιλούν ελληνικά, πυροδοτήθηκαν και πάλι σενάρια για την ελληνική καταγωγή του από την Σαμψούντα. 

Παρά την ομοιότητα των δύο ανωτέρω περιστατικών, υπάρχει μεταξύ τους μία θεμελιώδης διαφορά. Το πρώτο συνέβη την περίοδο ισχύος των κεμαλιστών-Νεότουρκων, ενώ το δεύτερο επί εποχής ισχύος των νεοοθωμανών του Ερντογάν. Η διαφορά στο πολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας θα καταδειχθεί στη συνέχεια. 

Για την ανάταξη του διαλυόμενου οθωμανικού κράτους, οι Νεότουρκοι και ο Κεμάλ θεώρησαν ότι η προσφορότερη μέθοδος ήταν η βίαιη ομογενοποίηση του πληθυσμού. Η φιλοσοφία αυτή οδήγησε σε συντονισμένες εθνοκαθάρσεις όπως των Ελλήνων και των Αρμενίων. Το σύνολο των πολιτών στην τουρκική επικράτεια έπρεπε να εξισλαμιστούν και να δηλώνουν «Τούρκοι υπήκοοι». 

Το νεότερο τουρκικό κράτος οργανώθηκε με βάση αυτή την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων. Με παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων οι μειονότητες αρχικά προστατεύτηκαν, αλλά στη συνέχεια με τη μέθοδο της τρομοκράτησης από πλευράς του τουρκικού κράτους, εξαναγκάστηκαν ή να εξισλαμιστούν, ή υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν εκτός Τουρκίας. 

Για πολλές δεκαετίες εθεωρείτο ντροπή στην τουρκική κοινωνία να δημοσιοποιηθεί η μη αμιγώς τουρκική καταγωγή οικογενειών που είχαν ελληνική, συριακή, βαλκανική, ιρανική ή άλλη καταγωγή. Πολλοί γονείς απέκρυπταν από τα παιδιά τους την πραγματική τους καταγωγή για να τα προστατεύσουν από διακρίσεις ακόμα και διώξεις στο σχολείο, στο περιβάλλον εργασίας, στην κοινωνία γενικότερα. Άλλοι γονείς πάλι, ενημέρωναν μεν τα παιδιά τους, αλλά τα προέτρεπαν να το κρατήσουν εφτασφράγιστο μυστικό για να αποφύγουν πιθανές διώξεις. 

Νεότουρκοι και νεοοθωμανοί 

Παρά τις προσπάθειες των Νεότουρκων για ομογενοποίηση, οι γνήσιοι Τούρκοι εκ καταγωγής είναι μειονότητα στην σύγχρονη Τουρκία. Παρά τον βίαιο εξισλαμισμό και την τουρκοποίηση των πληθυσμών, το τουρκικό κράτος δεν κατάφερε να αποκτήσει κοινό γένος. Οι Τούρκοι πολίτες δεν είναι ομογενείς. Η προσπάθεια των Νεότουρκων για ομογενοποίηση του πληθυσμού απέτυχε. 

Στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1922, συμπεριελήφθησαν και μουσουλμάνοι, εξισλαμισμένοι κάτοικοι της Κρήτης και άλλων περιοχών. Ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της τουρκικής επικράτειας, ο εποικισμός που επιχειρήθηκε για παράδειγμα στην υπόδουλη Βόρεια Κύπρο για την αλλοίωση του πληθυσμού ποιοτικά και ποσοτικά, είναι μόνο ένα παράδειγμα της νεοτουρκικής πρακτικής. Σε αντίθεση με τους Νεότουρκους, η φιλοσοφία των νεοοθωμανών του προέδρου Ερντογάν παρουσιάστηκε ως μία διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Αντί να εμμένει στην ομογένεια των Τούρκων, εκμεταλλεύεται την διαφορετικότητα στην οθωμανική καταγωγή. 

Στις αρχές Μαΐου του 2019, τουρκικό πρωτοσέλιδο εφημερίδας ανέφερε ότι το γήπεδο του Διαγόρα Ρόδου ανήκει σε Τούρκο. Δύο μήνες νωρίτερα, χάρτες που παρουσίασαν Τούρκοι έδειχναν την ανατολική Κρήτη να ανήκει στην Τουρκία. Οι σχετικές αναφορές προκάλεσαν θυμηδία απαξίωσης. Βέβαια η αντιμετώπιση θα ήταν σοβαρότερη, αν ήταν ευρύτερα γνωστό ότι τα ανωτέρω είναι μέρος στρατηγικού σχεδίου εμπνευσμένο από το επιτελείο του Ερντογάν. 

Βρείτε τις ρίζες σας 

Στις 08 Φεβρουαρίου του 2018, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, απελευθέρωσε σε κοινή πρόσβαση, μία ηλεκτρονική εφαρμογή στο Διαδίκτυο, με την χρήση της οποίας ο κάθε Τούρκος υπήκοος μπορεί να βρίσκει το γενεαλογικό του δένδρο. Να εντοπίζει δηλαδή τους προγόνους του, καθώς και τον τόπο καταγωγής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών, η διασταύρωση και η επεξεργασία των στοιχείων, καθώς και η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διάρκεσε 15 χρόνια περίπου. 

Επομένως τόσο η σύλληψη της ιδέας όσο και η ολοκλήρωσή του έργου, ήταν απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, αφού αυτός διαφεντεύει την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια. Όλη αυτή η δουλειά δεν έγινε τυχαία, αλλά υπήρχε δόλιος στρατηγικός σχεδιασμός. Το καθεστώς προτρέπει τους έλκοντες καταγωγή από Ελλάδα, Συρία, Αρμενία, Ισραήλ, να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής των προγόνων τους και να αγοράσουν εκεί περιουσία. Με τον τρόπο αυτό το καθεστώς Ερντογάν, σε δεύτερο χρόνο θα προστρέξει σε υποστήριξή τους για να διεκδικήσουν προνόμια από τις χώρες καταγωγής τους. 

Είναι ένα έξυπνο σχέδιο της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος για τη δημιουργία ερεισμάτων, το οποίο θα αξιοποιήσει στη συνέχεια για την υποστήριξη διεκδικήσεων. Για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υπό δημιουργία ερεισμάτων, με εύσχημο τρόπο ομαδοποιεί τους πολίτες σε συλλόγους κοινής καταγωγής. Με τη μεθόδευση αυτή έχουν δημιουργηθεί ή πρόκειται να δημιουργηθούν σύλλογοι που έλκουν την καταγωγής τους από συγκεκριμένες περιοχές των χωρών στην περιφέρεια της Τουρκίας. 

Αντιλαμβάνεται ο καθένας τις δυνατότητες χρησιμοποίησης αυτού του εργαλείου στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Οι σύλλογοι αυτοί, με την υποστήριξη του καθεστώτος Ερντογάν δεν θα είναι μουσουλμανικοί που θα θέλουν να λέγονται τουρκικοί, όπως συμβαίνει στη Δυτική Θράκη. Θα είναι τουρκικοί σύλλογοι καταγόμενων από την Κρήτη, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, ίσως και την Ήπειρο. Η ίδια στρατηγική ισχύει για όλες τις χώρες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Η αγορά ακινήτων 

Με αυτά που έρχονται, διερωτάται κανείς αν είναι έτοιμα τα επιτελεία που διαχειρίζονται την εξωτερική πολιτική της χώρας μας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ή μήπως το θέμα θα αγνοηθεί μέχρι να φουντώσει και κάποια άλλη επόμενη κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρακολουθούν και να αναλύουν το μαζικό ρεύμα εξαγοράς ακινήτων από Τούρκους υπηκόους. 

Και τούτο διότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι μία άδολη οικονομική συναλλαγή για την εισαγωγή κεφαλαίων και την απόκτηση «χρυσής visa» και άδεια ευρωπαϊκής (ελληνικής) παραμονής. Η αφελής παραδοχή ότι είναι όλοι κατατρεγμένοι από το καθεστώς Ερντογάν και βρίσκουν καταφύγιο στη Ελλάδα είναι επικίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας μας. Τουλάχιστον δεν ανήκουν όλοι οι Τούρκοι αγοραστές σε αυτή την κατηγορία. 

Μέσα από τα γενεαλογικά στοιχεία είναι δυνατός ο εντοπισμός των προγόνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν περιουσίες το 1922. Τούρκοι εμπειρογνώμονες έχουν μελετήσει τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης και έχουν εντοπίσει πατήματα για πιθανές διεκδικήσεις αποζημιώσεων. Εκτιμάτε ότι με την επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τους νόμιμους κληρονόμους τους. Για την δημιουργία δεδικασμένου, η Τουρκία είναι δυνατόν να επιδικάσει αποζημίωση σε Έλληνες κληρονόμους που θα διεκδικήσουν περιουσίες. 

Με ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, είναι αναμενόμενο ότι σε επόμενο στάδιο θα υποβληθούν αιτήματα αποζημιώσεων από Τούρκους υπηκόους προς την Ελλάδα. Ακριβώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι και το σχετικό πρωτοσέλιδο με διεκδίκηση του γηπέδου στη Ρόδο. Το τουρκικό στρατηγικό σχέδιο είναι σε εξέλιξη.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.