Οκτώ πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το Φεστιβάλ Επιδαύρου
Το φεστιβάλ που κάθε χρόνο δίνει ζωή στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου μέσα από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, και όχι μόνο, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει ενδιαφέρουσες ιστορίες για τους λάτρεις του θεάματος. Παρακάτω ακολουθούν οκτώ αλήθειες για το Φεστιβάλ Επιδαύρου που (ίσως) δεν γνωρίζατε και αξίζει να μάθετε.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
- Η δημιουργία του οφείλεται στον τότε αρμόδιο υπουργό Γεώργιο Ράλλη, ο οποίος ανέθεσε στο σκηνοθέτη Ντίνο Γιαννόπουλο –σκηνοθέτης στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέα Υόρκης– την διοργάνωση του φεστιβάλ.
- Η πρώτη παράσταση, που εγκαινίασε και τον θεσμό στις 19 Ιουνίου του 1955 ήταν η «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή και την ΚατίναΠαξινού στον ομώνυμο ρόλο. Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, και η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου.
- Βασικοί άξονες της λειτουργίας του αρχικά ήταν οι μεγάλες ορχήστρες και η αναβίωση του θεατρικού ρεπερτορίου της κλασικής αρχαιότητας, ενώ από τον δεύτερο, κιόλας, χρόνο λειτουργίας του προστέθηκε και ο χορός.
- Η κορυφαία του λυρικού θεάτρου, Μαρία Κάλλας, ερμήνευσε εδώ τη Νόρμα του Μπελλίνι το 1960 και τη Μήδεια του Κερουμπίνι το 1961.
- Το 1975 ήταν η πρώτη χρονιά που δόθηκε άδεια σε θιάσους, εκτός του Εθνικού, να πραγματοποιήσουν παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο.
- Πρώτη φορά που ξένος σκηνοθέτης παρουσίασε έργο στην Επίδαυρο ήταν το 1982 η «Ορέστεια» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, σε σκηνοθεσία του Πήτερ Χολ.
- Από το 1995 ταυτόχρονα με το φεστιβάλ Επιδαύρου αρχικά διοργανώνονταν μουσικές και αργότερα και θεατρικές παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Ο «Μουσικός Ιούλιος» ήταν η πρώτη από αυτές τις παράλληλες εκδηλώσεις, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και καθιέρωσε έτσι και αυτόν το θεσμό.
- Το 2017 ιδρύθηκε το Λύκειο Επιδαύρου αφιερωμένο στη μελέτη του αρχαίου δράματος, το οποίο απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: