Θα χάσουν οι Γερμανοί κι αυτόν τον πόλεμο


Γράφει ο Θεόδωρος Κατσανέβας

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές απειλούν να ανατρέψουν την κυριαρχία της Γερμανίας στην ΕΕ. Η αλματώδης ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων με εμπροσθοφυλακή την Ιταλία και με τις “πλάτες” του Ντόναλντ Τράμπ, είναι το όχημα που οδηγεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, που επιβαρύνεται από την κατιούσα οικονομική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Η ύφεση επιστρέφει στην Ευρώπη ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία, με ορατό τον φόβο για επερχόμενη νέα κρίση.

Σήμερα, το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε δολάρια είναι μικρότερο από ό,τι το 2008. Η μέση ετήσια ανάπτυξη της την τελευταία δεκαετία είναι χαμηλότερη από 1%, ενώ οι προβλέψεις για το αύριο είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Το ευρώ αντί για εφαλτήριο ευημερίας, κατηγορείται εύλογα ότι αποτελεί παράγοντα οικονομικής αποτυχίας. Η Ευρωζώνη βρίσκεται στην ουρά της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία κατά μέσο όρο τρέχει με ρυθμούς της τάξης του 3,5%.
Στην επόμενη Κομισιόν, οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και άλλων πρώην ανατολικοευρωπαϊκών χωρών θα διορίσουν τους δικούς τους επιτρόπους. Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, από τους 27 Επιτρόπους υπάρχει το ενδεχόμενο 7-8 από αυτούς, σχεδόν το ένα τρίτο, να διάκεινται εχθρικά προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δυο κυρίαρχες ομάδες, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών, θα συρρικνωθούν σημαντικά, συγκεντρώνοντας λιγότερες από 180 και 120 έδρες αντίστοιχα.
Οι διάφορες ομάδες των ευρωσκεπτικιστών με δεξιά και αριστερή προέλευση, συνολικά, μπορεί να ξεπεράσουν τις 180 έδρες. Μια τέτοια προοπτική θα οδηγήσει σε ανατροπές και ειδικότερα στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στη γραμμή που επέβαλλε μέχρι τώρα το Βερολίνο.

Στο τέλος χάνουν οι Γερμανοί

Στην ίδια τη Γερμανία, η κυβέρνηση συναντά ισχυρές αντιδράσεις με τη δημοφιλία της να συρρικνώνεται. Οι ελπίδες του Εμμανουέλ Μακρόν για ένα πανευρωπαϊκό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο. Τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ακτινοβολία του και το Βερολίνο δεν μπορεί να ελπίζει πλέον στην υποστήριξή του. Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε για άλλη μια φορά ανοιχτά την αντίθεση έως και εχθρότητα προς την ΕΕ, προτρέποντας την Βρετανία να προχωρήσει στο Brexit ακόμα και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Όλα δείχνουν πως, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για την Ευρώπη της Γερμανίας. Για άλλη μια φορά οι Γερμανοί, ύστερα από τις πρώτες τους νίκες, στο τέλος θα χάσουν και αυτόν τον πόλεμο. Έναν οικονομικό πόλεμο που τον σχεδίασαν και τον υλοποίησαν πολύ πιο έξυπνα, πονηρά και αποτελεσματικά από τις προηγούμενες αιματοβαμμένες συρράξεις για την κυριαρχία στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και ο τελευταίος με τη χλαίνη της βελούδινης εισβολής, κράτησε περισσότερο από τους προηγούμενους της βίας και του αίματος. Αλλά και έτσι, για άλλη μια φορά στο τέλος οι Γερμανοί χάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.