Η Ρωσία στον... Ιστό της - Δημιουργεί αυτόνομο Ίντερνετ με πρόσχημα τις διαδικτυακές απειλές
Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη
Τέλος σε αυτό που αποκαλούμε Παγκόσμιο Ιστό επιχειρεί να βάλει η Ρωσία, καθώς, αν πράγματι καταφέρει να αποκοπεί πλήρως από αυτόν και να δημιουργήσει ένα δικό της δίκτυο, τότε ο Ιστός δεν θα είναι πλέον τόσο... παγκόσμιος.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Η κρατική Δούμα, δηλαδή η Κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, έδωσε την τελική της έγκριση σε νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός εγχώριου Διαδικτύου. Οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην προστασία της Ρωσίας από τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο οι επικριτές του ανησυχούν ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη λογοκρισία.
Οι Ρώσοι βουλευτές, αναπληρωτές όπως αποκαλούνται, στήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Ρωσία να φτιάξει το δικό της αυτόνομο Διαδίκτυο. Ο νόμος θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υποδομή για το ρωσικό Ίντερνετ ή αλλιώς «Runet», το οποίο ουσιαστικά θα επιτρέψει στη Ρωσία να απομονωθεί ψηφιακά σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.
Συνολικά 307 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ μόνο 68 ψήφισαν κατά του. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2019.
Η κρατούσα αντίληψη είναι ότι η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας διακυβεύεται. Το έργο θα επιτρέψει στο εγχώριο Διαδίκτυο να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και όταν αποσυνδεθεί από μη ρωσικούς σέρβερ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα είναι έτοιμη εάν άλλες χώρες προσπαθήσουν να απομακρύνουν τη Ρωσία από το Ίντερνετ.
«Αν δούμε ότι οι άλλοι έχουν τις τεχνικές δυνατότητες να επιτεθούν στο ρωσικό Διαδίκτυο, τότε πρέπει να έχουμε την τεχνική ικανότητα να αντισταθούμε σε αυτές τις επιθέσεις» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Andrei Klishas, ένας από τους νομοθέτες.
Ο Klishas δεν φοβάται να μιλήσει για ποιες επιθέσεις εκτιμούν οι νομοθέτες ότι θα δεχτεί το Runet: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τεχνικά σε θέση να απενεργοποιήσουν το Διαδίκτυο όταν θεωρήσουν ότι είναι απαραίτητο να το πράξουν».
Το ίδιο το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά ότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του «επιθετικού χαρακτήρα της αμερικανικής στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», αλλά και έγγραφο του 2018 χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως έναν από τους «στρατηγικούς αντιπάλους» της Ουάσιγκτον.
Μένει στη Ρωσία ό,τι της ανήκει
Πολλές από τις τεχνικές λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο παραμένουν ασαφείς, αλλά είναι βέβαιο ότι αποσκοπεί στη ρύθμιση των διαδρομών της διαδικτυακής κυκλοφορίας και στον ορισμό των σημείων ανταλλαγής δεδομένων μέσω Διαδικτύου.
Ο Roskomnadzor, ο εθνικός παρατηρητής τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας, θα ενεργεί ως κεντρικό όργανο παρακολούθησης, αναλαμβάνοντας κυρίως το Διαδίκτυο σε περίπτωση επίθεσης. Όλοι οι πάροχοι θα δίνουν αναφορά στον Roskomnadzor για τη ροή της κυκλοφορίας δεδομένων και τους πελάτες τους, σύμφωνα με τους νομοθέτες.
Ένας από τους στόχους του νομοσχεδίου είναι να διατηρηθεί εντός των συνόρων της χώρας, όσο είναι εφικτό, το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ Ρώσων χρηστών του Διαδικτύου. Ο στόχος αυτός μπορεί να ακούγεται σαν μια κίνηση για την προστασία των Ρώσων χρηστών από εξωτερικές απειλές, αλλά ομάδες ακτιβιστών προειδοποίησαν ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν τελικά να στρέφονται κατά των εγχώριων επικριτών του Κρεμλίνου παρά εναντίον των διεθνών αντιπάλων της Ρωσίας.
Η ιδέα της αύξησης του ελέγχου της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο αποτελεί μέρος μιας πιο μακροπρόθεσμης τάσης εθνικής πολιτικής.
● Το 2017 αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιθυμούν το 95% της διαδικτυακής κίνησης δεδομένων να δρομολογηθεί τοπικά μέχρι το 2020.
● Από το 2016 ένας νόμος απαιτεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποθηκεύουν δεδομένα σχετικά με Ρώσους χρήστες σε διακομιστές εντός της χώρας. Ο νόμος παρουσιάστηκε επίσημα ως αντιτρομοκρατικό μέτρο, αλλά αρκετοί τον επέκριναν ως μια προσπάθεια ελέγχου των ηλεκτρονικών πλατφορμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Και ο επιτηρητής επικοινωνίας Roskomnadzor φημολογείται επίσης ότι επιχειρεί τη σύνθλιψη των επικριτών του Κρεμλίνου. Έχει πιέσει για να εμποδίσει την κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, η οποία χρησιμοποιείται από όποιον προσπαθεί να αποφύγει τον έλεγχο του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.
Τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Aleksandr Zharov, επικεφαλής του Roskomnadzor, είπε ότι το νέο νομοσχέδιο για ένα αυτόνομο Διαδίκτυο θα βοηθούσε στον αγώνα κατά του Telegram, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ανεπιτυχής. Η δήλωση διεγράφη αργότερα από όλα τα μέσα.
Οι αντιδράσεις
Το νομοσχέδιο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μετά την πρώτη του ανάγνωση τον Μάρτιο. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Μόσχα φωνάζοντας «Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το Διαδίκτυο!» και διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία αυτού που αρκετοί αποκαλούσαν «μεγάλο ρωσικό τείχος προστασίας». Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνέκριναν το μέτρο αυτό με την κατάσταση που επικρατεί στο Διαδίκτυο στην Κίνα.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι δικαιολογείται η σύγκριση με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Κίνα στο Διαδίκτυο. Οι νομοθέτες με τη σειρά τους επιμένουν ότι το νέο νομοσχέδιο «δεν αποσκοπεί στο να απομονώσει τη Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο ή να την αποκλείσει από εξωτερικές πηγές». Υποστηρίζουν ότι το Διαδίκτυο πρέπει να προστατεύεται από εξωτερική επιρροή, επειδή «πολλές εγκαταστάσεις υποδομής στη Ρωσία συνδέονται με το Διαδίκτυο».
Δεν υπάρχουν σχόλια: