«Οι Άθλιοι» εναντίον των «αθλίων»
Γράφει ο Αντώνης
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Γαλλίδα ψυχοθεραπεύτρια εξηγεί πως η καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων καθιστά τους πολίτες της Γαλλίας -αλλά ίσως και του κόσμου όλου- πιο ευάλωτους. Αποτελεί, όπως λέει, βαθιά και αρχέγονη ανάγκη μας να βρίσκουμε σημεία αναφοράς στο περιβάλλον. «Με άλλα λόγια, αν η Παναγία των Παρισίων μπορεί να εξαφανιστεί, αυτό μας δίνει την αίσθηση πως όλα μπορούν να χαθούν: οι γονείς, η δημοκρατία, η Γη».
Ώστε είναι μόνο μια αίσθηση ότι μπορούν να χαθούν όλα και καλό είναι «να μην νιώθουμε ευάλωτοι»;
Τελικά, όλα τα έχουν αναλύσει οι «έχοντες και κατέχοντες» ειδήμονες. Για το καλό μας, βεβαίως-βεβαίως.
ΔΕΝ θα χαθούν οι γονείς.
ΔΕΝ θα χαθεί η δημοκρατία.
ΔΕΝ κινδυνεύει η Γη.
Αλλά όλα αυτά είναι απλά «υπερβολικές φοβίες» όπως είπε άλλωστε η Γαλλίδα «ειδήμων».
Ή μήπως όχι;
Ή μήπως οι «Άθλιοι» συνεχίζουν να υπάρχουν;
Ή μήπως όλα αυτά είναι απλά της φαντασίας μας;
Τελικά, είναι τόσο χαλαρωτική η σημερινή μορφή της καθημερινότητας που έχει κατακτήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός, που τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας χαλάσει την ημέρα.
Ο ήλιος θα ξαναβγεί, τα πουλάκια θα κελαηδάνε, οι εκλογές θα ξαναγίνουν, και να ΄ναι καλά ο κόκορας που τ΄ αντέχει όλα.
Άλλωστε αυτή η «επανάστα» ρε παιδί μου, είναι πολύ κουραστική για τους «Άθλιους» όταν υπάρχουν οι «άθλιοι».
Φιλικά,
Αντώνης
ΥΓ.1. Καλέ μου άνθρωπε, Πιτσιρίκο, όταν οι «Άθλιοι» μετά το στάδιο «αποδοχής» της ήττας τους από τους «αθλίους» σαν τον Τραμπ, Μακρόν, Μέρκελ, Λεπέν, Τσίπρα, Μητσοτάκη, κατανοήσουν ότι ο ταξικός πόλεμος δεν σταματά μέχρι να έρθουν τα καλύτερά τους χρόνια, ίσως να ξαναβγούν στους δρόμους.
«Τα καλύτερά μας χρόνια δεν ήρθαν ακόμα». Όχι εγώ, ο Βίκτωρ Ουγκώ το έγραφε έναν αιώνα πριν.
1. «Η τέλεια ισότητα είναι αρχέγονο δικαίωμα. Οι θεσμοί πρέπει να εξασφαλίζουν την κοινή ευτυχία, την ίση άνεση όλων των συνεταίρων. Η κοινωνική σύμβαση όχι μόνο δεν πρέπει να προσβάλλει αυτό το φυσικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να δίνει σε κάθε άτομο τη διαβεβαίωση ότι αυτό το δικαίωμα δε θα παραβιαστεί ποτέ. Δηλαδή, δε θα έπρεπε να έχουν υπάρξει ποτέ στη κοινωνία θεσμοί που ευνοούν την ανισότητα, την πλεονεξία, που επιτρέπουν να λεηλατηθούν τα αναγκαία για τους μεν, για να σχηματισθεί πλεόνασμα για τους δε.
2. Το πρώτο και το πιο επικίνδυνο απ’ αυτά που παρατηρούμε, και επιπλέον το πιο ανήθικο, είναι το υποτιθέμενο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, έτσι όπως έχει γίνει αποδεκτό. Αλλά ποιό είναι λοιπόν αυτό το δικαίωμα της ιδιοκτησίας; Από αυτό βγαίνει η απεριόριστη δυνατότητα να διαθέτει κανείς αυτά που κατέχει σύμφωνα με τη θέλησή του; Αν αυτό είναι το συμπέρασμα, το λέω δυνατά, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι η αποδοχή του νόμου του δυνατού. Αυτό σημαίνει ότι παραβιάζεται η απόφαση για κοινωνική ένωση και ειρήνη, αυτό σημαίνει ότι ξανακαλούνται οι άνθρωποι να ασκήσουν το φυσικό δικαίωμα και να προκαλέσουν τη διάλυση της σύμβασης.»
-Το Μανιφέστο Των Πληβείων-
Φρανσουά-Νοέλ Μπαμπέφ
(Αγαπητέ Αντώνη, αντί άλλου σχολίου, δυο φράσεις του Πασκάλ που τις αγαπάω: «Δεν πρέπει ο λαός να αισθάνεται την αλήθεια του σφετερισμού: ο σφετερισμός που πραγματοποιήθηκε κάποτε παράλογα, εμφανίζεται τώρα ως λογικός. Αν δεν θέλουν να πάρει σύντομα τέλος, πρέπει να τον παρουσιάζουν ως αυθεντικό, αιώνιο και να αποκρύπτουν την απαρχή του.»
και
«Το έθιμο είναι σεβαστό για το μοναδικό λόγο ότι έχει γίνει αποδεκτό. Αυτό αποτελεί τη μυστικιστική βάση της κυριαρχίας του εθίμου. Όποιος ανατρέξει στις πηγές του το εκμηδενίζει.». Να είσαι καλά.)
Δεν υπάρχουν σχόλια: